Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σφυροκόπημα της πολιτικής υπονόμευσης της δημόσιας Υγείας

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Επιμέρους πλευρές που συνθέτουν το «τοπίο» υπονόμευσης της δημόσιας Υγείας προς όφελος των κερδών του ιδιωτικού τομέα ανέδειξαν, χτες, με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Αντί να αναβαθμίζονται οι παροχές Υγείας, υπάρχει συνεχής υποχρηματοδότηση που είναι συνειδητή επιλογή», τόνισε στην παρέμβασή της η Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως ανέφερε, «ο ασθενής εξαναγκάζεται να καταφύγει στον ιδιώτη» αφού η Υγεία «θεωρείται φιλέτο κερδοφορίας για το κεφάλαιο». «Αυτή είναι η πολιτική που προωθεί η ΕΕ που υποστηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτό υλοποιεί και ο προϋπολογισμός του 2009», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ προσθέτοντας στη συνέχεια πως παρατηρείται στον προϋπολογισμό «επικέντρωση στις Συμπράξεις Ιδιωτικού - Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη δημιουργία νέων νοσοκομειακών μονάδων» και εκτιμώντας πως «ο νέος σφαγιασμός των δαπανών θα οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων και των ασθενών». Χαρακτηριστικά η Δ. Μανωλάκου ανέφερε πως «προβλέπονται 6,4 δισ. ευρώ όταν τα χρέη αγγίζουν τα 5 δισ.», ενώ «οι δαπάνες ανέρχονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε 500 νοσηλευτές, όταν χρειάζονται 18.000 προσλήψεις για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία», σύμφωνα με παραδοχή του υπουργείου Υγείας. Επίσης, σχολίασε ότι «η επιχορήγηση μονάδων Ψυχικής Υγείας είναι μειωμένη», τη στιγμή που εργαζόμενοι στις δομές ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «παραμένουν επί σειρά μηνών απλήρωτοι». Από την υποχρηματοδότηση αυτή, «με μαθηματική ακρίβεια, οι ιδιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν παραπέρα», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ. Ακόμη, έκανε λόγο για «ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους ασφαλισμένους, αν και πληρώνουν τις εισφορές τους», ενώ «οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί έχουν να πληρωθούν ένα χρόνο». Τέλος, για τον ιδιωτικό τομέα σχολίασε ότι υπάρχει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου αφού σήμερα «ελέγχεται η Πρωτοβάθμια Υγεία από 4 νοσοκομεία»!

Επιβαρύνονται οι λαϊκές οικογένειες

«Οι δικαιολογίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν εξαντληθεί», ανέφερε στη δική του τοποθέτηση ο Γιώργος Μαρίνος, σημειώνοντας πως «ακολουθούν κοινή στρατηγική που ενισχύει την επιχειρηματική δράση». Οπως είπε, «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανεπαρκέστατη», ενώ «τα παραδείγματα που δείχνουν τα χάλια των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων του ΙΚΑ είναι αμέτρητα». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «είναι κενές 25.000 θέσεις προσωπικού και 3.000 θέσεις γιατρών» και οι ελλείψεις αυτές «χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για ελαστικές μορφές απασχόλησης». Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν «ελλείψεις σε σύγχρονα μέσα» κι έτσι «οι δημόσιες μονάδες τροφοδοτούν με πελατεία τον ιδιωτικό τομέα που επενδύει σε νέα τεχνολογία, έχοντας διασφαλίσει υψηλή κερδοφορία». «Η υποχρηματοδότηση είναι βασικό μέσο για τη μεταφορά των βαρών στη λαϊκή οικογένεια», επισήμανε ο Γ. Μαρίνος, λέγοντας ότι «η χρηματοδότηση των νοσοκομείων βασίζεται στα νοσήλια που καταβάλλουν Ταμεία και ασθενείς».

Σε πολιτικό επίπεδο ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε πως «ευθύνες έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», αλλά «και ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ.» λόγω της «υποστήριξης της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα». «Η λογική του χαλιναριού που εκφράζει ο ΣΥΝ είναι στον αέρα», ανέφερε, αφού «οι δημόσιες μονάδες λειτουργούν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με ιδιωτικά κριτήρια».

«Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να καθορίσουν τη στάση τους», κατέληξε ο Γ. Μαρίνος, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ «παλεύει για την κατάργηση του ιδιωτικού τομέα και κάθε μορφή πληρωμής», όπως και «κάθε πρακτικής που συνδέει την παροχή υπηρεσιών Υγείας με την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων».

Ταξικότητα στις παροχές Υγείας

Με συγκεκριμένα παραδείγματα από ανθρώπινες τραγωδίες ανέδειξε την ταξικότητα των παροχών Υγείας στη χώρα μας η Σοφία Καλαντίδου. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «στη Θεσσαλονίκη πέθανε μια εργαζόμενη 31 ετών σε ένα σούπερ μάρκετ από πνευμονία». Η εργαζόμενη - ανέφερε - «εξάντλησε την άδεια ασθένειας» και υπό την απειλή, «ίσως χωρίς να ειπωθεί», ότι πολλές άδειες ασθένειας σημαίνουν απόλυση, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ασθένεια, πηγαίνοντας στη δουλειά με πυρετό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιχείρηση ΤΙΤΑΝ, όπου «δολοφονήθηκε ένας εργαζόμενος σε εργολάβο», τονίζοντας πως «έχουμε ελάχιστους γιατρούς εργασίας» αφού στόχος των ακολουθούμενων πολιτικών είναι «η διαχείριση του επαγγελματικού κινδύνου και όχι η αντιμετώπισή του».

Οπως είπε η Σ. Καλαντίδου, «η πρόταση του ΚΚΕ για κρατικό σώμα γιατρών εργασίας αναδεικνύεται ως η μόνη ρεαλιστική πρόταση». Οσον αφορά στις συνθήκες εργασίας γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αναφέρθηκε στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, όπου «υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς» σχολιάζοντας πως «ούτε στον τομέα της Υγείας δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις πρόληψης του κινδύνου», αφού σκευάσματα φαρμάκων παράγονται σε εντελώς ακατάλληλους χώρους.

Τέλος, αναφερόμενη στο σύστημα Υγείας η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «καλούν τον πολίτη να πληρώσει για να συμβάλει στον τζίρο, και από την άλλη μειώνουν το κόστος της επιχείρησης» με την «υπονόμευση εργασιακών δικαιωμάτων» και «φτάνουμε με την πρακτική των σπουδαστών να καλύπτουμε κενά των νοσοκομείων», μετατρέποντας το δημόσιο σύστημα Υγείας σε «πύλη κερδοφορίας για τους ιδιώτες».

Χειρότερα στην περιφέρεια

Την ανυπαρξία υποδομών Υγείας στην ύπαιθρο στηλίτευσε στην παρέμβασή του ο Νίκος Μωραΐτης. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η κατάσταση παροχής Υγείας στην ύπαιθρο έχει περιέλθει σε επικίνδυνη κατάσταση», αφού «έχουν οδηγηθεί σε πλήρη διάλυση τα Κέντρα Υγείας», στα οποία παρατηρούνται «ελλείψεις σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες». Είναι «πολυτέλεια για τον κόσμο της υπαίθρου να έχουν καρδιολόγους, ορθοπαιδικούς, ψυχιάτρους, γιατρούς εργασίας», ανέφερε, τονίζοντας πως «τα Κέντρα Υγείας το πολύ πολύ να κάνουν και καμία ακτινογραφία». Παράλληλα, τόνισε πως «δε δίνεται κανένα βάρος στην πρόληψη» παραθέτοντας ενδεικτικά ότι «σαρώνουν οι καρκίνοι σε αγροτικές περιοχές» μια και «χρόνια τώρα γίνεται αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων».

Ο Ν. Μωραΐτης αναφέρθηκε εκτενώς στις λογικές μεταφοράς αρμοδιοτήτων του ΕΣΥ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημειώνοντας πως γίνεται «στην κατεύθυνση να απαλλαγεί το κράτος από την ευθύνη». Οπως είπε, οι υποδομές στηρίζονται σε «προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης», ενώ υπάρχουν «ασταθείς χρηματοδοτήσεις», λέγοντας ότι «τα δίκτυα της ΤΑ έγιναν για να μετατρέψουν το δικαίωμα στην υγεία σε ...φιλανθρωπία». Οπως επισήμανε, «χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, κεντρικές πολιτικές» προκειμένου να υπάρξουν «προγράμματα που θα καλύπτουν και το τελευταίο χωριό».

Αγώνες κατά της υποχρηματοδότησης

Αναγκαία όσο ποτέ είναι η ανάπτυξη αγώνων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομειακών ιδρυμάτων, επισήμανε στην ομιλία του ο Νίκος Γκατζής, σημειώνοντας ότι «καλούμε τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν με αγωνιστικότητα και πείσμα αυτές τις πολιτικές». Ο Ν. Γκατζής έκανε λόγο για «χρόνια υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων» αλλά ταυτόχρονα και «υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων», που «σε συνδυασμό με την αύξηση στα νοσήλια οδηγεί στην αύξηση των εισφορών και στην ανταποδοτική εισφορά». Οπως τόνισε, «η θέση του ΚΚΕ είναι: Οσο διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κλάδο Υγείας η αύξηση στα νοσήλια να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό». Αναφερόμενος στις πολιτικές που άσκησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι επιδιώκουν την «αύξηση των δαπανών των λαϊκών νοικοκυριών για να βγάζει κέρδος το κεφάλαιο», ενώ συνεχώς προωθούν μέτρα προκειμένου «να απαλλαγούν από πάσης φύσεως ευθύνη» που αφορά στη δημόσια Υγεία.

Ανύπαρκτη η πρόληψη

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν καρκινοπαθείς που πεθαίνουν στην αναξιοπρέπεια του πόνου γιατί δεν μπορούν να χορηγηθούν αναλγητικά», επισήμανε η Λιάνα Κανέλλη. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανυπαρξία υποδομών πρόληψης λέγοντας χαρακτηριστικά: «10% των Ελληνόπουλων έχουν φύσημα! Πού είναι η πρόληψη;». Οσον αφορά στη ...μόνιμη επωδό της κυβέρνησης για έλλειψη οικονομικών δυνατοτήτων σημείωσε σκωπτικά πως «από τα 28 δισ. στις τράπεζες ένα δισ. να ...τραβήξετε μπορείτε να κάνετε προσλήψεις»!

Ειδικά για τα δημόσια νοσοκομεία αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό εργαζόμενης με καταγωγή από τη Βουλγαρία, η οποία επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να της γίνει αφαίρεση χολής, όμως δεν υπήρξε αφαίρεση του οργάνου. Στη συνέχεια όταν επισκέφθηκε το Ασκληπιείο Βούλας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέμβαση, της ζητήθηκε να υπογράψει ότι θα γινόταν ...αφαίρεση κύστης. Τέλος, η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε και στις ...μεγαλοστομίες του υπουργού Υγείας σχολιάζοντας ότι «εδώ δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας» και το υπουργείο Υγείας εξαγγέλλει ότι «θα κάνετε παγκόσμιο κέντρο μεταμοσχεύσεων». Επισήμανε ότι μάλλον ...«θα το αναθέσετε σε μια μη κυβερνητική οργάνωση» και θα πηγαίνουν οι εργαζόμενοι που θα ωθούνται στις λογικές της ανταποδοτικότητας στα επαγγελματικά ταμεία!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομοσχέδιο που προσθέτει νέα «σκαλοπάτια» στον κατήφορο της εμπορευματοποίησης(2022-05-12 00:00:00.0)
Με «ευαγγέλιο» την επιχειρηματική δράση στην Υγεία σχεδιάζει και απολύσεις υγειονομικών(2021-12-23 00:00:00.0)
Υγεία - εμπόρευμα και λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται!(2021-11-30 00:00:00.0)
Οπου φυσάει η κάλπη...(2012-05-19 00:00:00.0)
Με τους νοσοκομειακούς γιατρούς(2005-09-16 00:00:00.0)
Ανοχή στις παράνομες ιατρικές διαφημίσεις(2000-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ