Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομπίνες και η κρίση βαθαίνει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΖΥΡΙΧΗ.--

«Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι πραγματικά μπροστά μας» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος - Καν, τρομοκρατώντας κατά κύριο λόγο τους εργαζόμενους που πληρώνουν τις συνέπειες της ασυδοσίας του κεφαλαίου τη στιγμή που ο πλανήτης κυριολεκτικά σείεται από το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου Nasdaq, Μπέρναρντ Μάντοφ, που λειτουργούσε «πυραμίδα» με ευρύτατο πελατολόγιο, από μεγάλες τράπεζες «θεσμούς» έως ιδιώτες. Με τα γνωστά κερδοσκοπικά ταμεία «αντιστάθμισης κινδύνου» (hedge funds) υπολογίζεται ότι έβγαλε 50 δισ. δολάρια και εξαπάτησε μεγάλες τράπεζες όπως η γαλλική BNP Paribas (έχασε 350 εκατ. ευρώ), η ιαπωνική Nomura Holdings, η Neue Privat Bank στη Ζυρίχη, η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα Banco Santander, η γαλλική τράπεζα Natixis, η βρετανική τράπεζα HSBC.

Παράλληλα, η Electrolux, η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα μειώσει κατά 3.000 τις θέσεις εργασίας της σε όλον τον κόσμο εξαιτίας της πτώσης στη ζήτηση των προϊόντων της.

Στην Ισπανία, στα τρία εργοστάσια της Ρενώ στην περιοχή Καστίγια ι Λεόν, καθώς και εργαζόμενοι σε μονάδες κατασκευής ανταλλακτικών και άλλων επιχειρήσεων του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας συμμετείχαν το Σάββατο σε διαδήλωση στην πόλη Βαγιαδολίδ με στόχο την πίεση προς τη γαλλική εταιρεία Ρενώ να μην προβεί σε απολύσεις στην περιοχή τους, σύμφωνα το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE.

Στην Τουρκία, η απότομη οικονομική επιβράδυνση, η αύξηση της ανεργίας και η δραματική μείωση των εξαγωγών οδήγησαν την κυβέρνηση να ζητήσει από το ΔΝΤ πιστώσεις ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Τέλος, οι ηγέτες των τριών ανεπτυγμένων οικονομιών της Ασίας, Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα, συμφώνησαν το Σάββατο κατά τη συνάντηση που είχαν στην πόλη Φουκουόκα της Ιαπωνίας να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση με μέτρα όπως διεύρυνση των εμπορικών σχέσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ