Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σταθερά στην πολιτική ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα

Να ωραιοποιήσει την κατάσταση στο χώρο της Υγείας επιχείρησε με την παρέμβασή του ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ...επιλύεται το πρόβλημα των προσλήψεων προσωπικού. Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, που έκανε λόγο για σκληρή ταξική πολιτική στο χώρο της Υγείας.

Τη συνέχιση της πολιτικής ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα «ομολόγησε» ουσιαστικά στην παρέμβασή του ο Δ. Αβραμόπουλος. Υποστήριξε πως «είναι λάθος να χρεώνεται η κυβέρνηση με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας», λέγοντας πως «μεγάλο νοσοκομείο ιδιωτικό, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, δε δημιουργήθηκε κανένα»! Στη συνέχεια, όμως, επισήμανε ότι «ωστόσο δε δαιμονοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα», αλλά «πιστεύουμε στη συμπληρωματικότητά του, αρκεί να υπάρχουν αρχές αλληλοκάλυψης». Επίσης, αμφισβήτησε τα στοιχεία που έχει κατά καιρούς παραθέσει το ΚΚΕ, λέγοντας ότι οι δαπάνες Υγείας «είναι 62% προς 38% υπέρ των δημόσιων δαπανών Υγείας».

Οπως υποστήριξε, «το σοβαρότερο πρόβλημα του ΕΣΥ είναι η έλλειψη προσωπικού», μιλώντας για «θλιβερή διαπίστωση ότι το ΕΣΥ έχει γεράσει». Στη συνέχεια, επιχείρησε να «περάσει» μια εικόνα επίλυσης του θέματος, επικαλούμενος τη Συλλογική Σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ και λέγοντας ότι «τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζουμε άμεσα με την πρόσληψη 4.500 νέων γιατρών, χωρίς να έχουν το δικαίωμα για μια 2ετία να διεκδικήσουν τις θέσεις των συναδέλφων τους». Πρόσθεσε ότι «δημιουργούμε συνθήκες ευέλικτες» και «προβλέπουμε την πρόσληψη κατ' εξαίρεση 5.500 νέων νοσηλευτών ενώ δε σταματάμε τις τακτικές προσλήψεις». Για τις προσλήψεις ανέφερε ότι «τα κριτήρια θα είναι αυτά του ΑΣΕΠ και εκπρόσωπός του θα συμμετέχει στην επιτροπή αξιολόγησης» καταλήγοντας στο ότι «πρόκειται για μια βαθιά τομή που χτυπά μία από τις βασικές παθογένειες».

Για το θέμα των προμηθειών ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν οδηγήσει το ΕΣΥ στα πρόθυρα της κατάρρευσης», μιλώντας για «ένα εκτροφείο αδιαφάνειας, διαφθοράς και επιλήψιμων συμπεριφορών». Τέλος, ο υπουργός Υγείας εξάγγειλε ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα καλύπτει κάθε γωνιά της χώρας».

Σπ. Χαλβατζής: Σκληρή ταξική πολιτική

Απάντηση στα κυβερνητικά επιχειρήματα έδωσε με την παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε «ως ΚΚΕ έχουμε πλήρη γνώση και εικόνα για την κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία», τονίζοντας ότι στην Υγεία «ασκείται σκληρή ταξική πολιτική». Μάλιστα, ανέφερε ένα απλούστατο παράδειγμα, λέγοντας πως στο ΙΚΑ με επίσημες εγκυκλίους ορίζεται ότι η εξέταση είναι 10 λεπτά και για την αιμοληψία 4 λεπτά! Συνέχισε, επισημαίνοντας πως «είναι κρίσιμο το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας», τονίζοντας πως «σε όλη τη χώρα υπάρχουν Κέντρα Υγείας που όμως δεν είναι στελεχωμένα» και «είναι τόσα τα κενά ώστε να μην μπορούν να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες».

Σχολιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση του υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ, ο Σπ. Χαλβατζής έκανε λόγο για «σοβαρότατη επιφύλαξη σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», ενώ για τις προμήθειες σημείωσε ότι «στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι εγκλωβισμένες και μπλοκαρισμένες από τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Αναφερόμενος συνολικά στο χώρο της Υγείας, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι «η κατάσταση δεν είναι συγκυριακή. Επιδεινώνεται και είναι αποτέλεσμα πολιτικών που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται» και «έχουν οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης». Οπως είπε, «αυτή είναι η πολιτική που φέρνει τη χειροτέρευση» και «μήτρα της είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Από εκεί ξεκινά η διαδικασία τού να πάει η Υγεία στην αγορά». «Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Δεν είναι εμπόρευμα» τόνισε, διευκρινίζοντας επίσης ότι «δεν είναι καμιά παροχή από την πλευρά των εκάστοτε κυβερνήσεων», αφού «οι εργαζόμενοι πληρώνουν από τους άμεσους και έμμεσους φόρους στα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως, οι υπηρεσίες που τους προσφέρονται δεν είναι αυτές που χρειάζονται».

«Βασικό εργαλείο για την εμπορευματοποίηση της Υγείας είναι η έλλειψη προσωπικού», υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής, λέγοντας ότι «αναγκάζουν τους εργαζόμενους να βάζουν το χέρι στην τσέπη», ενώ «υπάρχουν περιπτώσεις που πάνω από 30 κρεβάτια έχει μια νοσηλεύτρια». Θύμισε ότι «οι εργαζόμενοι, οι γιατροί και οι νοσηλευτές βγήκαν στο δρόμο μαζικά. Διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσουν και να επιτελέσουν το έργο τους». «Τι να πούμε όταν 1.370 θέσεις λείπουν από τον "Ευαγγελισμό", τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα της Βουλής που ζητά την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας», ενώ χαρακτήρισε «αλχημείες» την παρουσίαση της σχέσης ιδιωτικών - δημόσιων δαπανών Υγείας, αφού «όταν λέτε αυτά τα ποσοστά για τις δημόσιες δαπάνες δεν είναι σωστά, γιατί μέσα σε αυτές βάζετε και τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων». Οσον αφορά το φάρμακο τόνισε ότι «η πραγματική αξία του φαρμάκου είναι μεταξύ 5% και 8% της τιμής, το υπόλοιπο είναι το κέρδος των φαρμακευτικών εταιρειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ