Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιώνουν κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Κάνουν λόγο για «δυσκαμψίες» στην «αγορά εργασίας» και στο «σύστημα αμοιβών». «Ανεπαρκείς» οι μέχρι τώρα «διαρθρωτικές αλλαγές»...

Την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων ξεδιπλώνουν όλα τα κέντρα εκπροσώπησης του μεγάλου κεφαλαίου, επιχειρώντας, σε αυτή τη φάση, να αξιοποιήσουν σε όφελός τους την κρίση και τις επιπτώσεις της, που είναι γέννημα - θρέμμα της δικής τους πολιτικής. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ έκανε λόγο για «δυσκαμψίες» τόσο στην «αγορά εργασίας» όσο και στο «σύστημα καθορισμού των αμοιβών», που σύμφωνα με τον ίδιο, «μεσοπρόθεσμα» οδηγούν «σε συμφωνίες που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα»... Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες έκτακτη συνεδρίαση των συμβουλίων «Εκοφίν» και «Γιουρογκούπ» με θέμα την οικονομική κρίση, η οποία βαθαίνει όλο και περισσότερο, ενώ οι εκτιμήσεις για την έξοδο των ευρωπαϊκών οικονομιών, κάνουν πλέον λόγο για το 2011...

Είναι απόλυτα φανερό ότι όλα τα αντιλαϊκά σφυριά (ΕΕ, ΔΝΤ, κυβερνήσεις κ.ά.) συντονίζονται στη βάση της πολιτικής και των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινώσει και άλλων που ετοιμάζονται να βάλουν σε εφαρμογή.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έκανε ειδική αναφορά και στα παρακάτω:

  • Στις εκτιμήσεις από το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες ο ρυθμός για το παγκόσμιο ΑΕΠ θα περιοριστεί το 2009 σε 2,2% από 3,7% το 2008 και 5% το 2007.
  • Για την ελληνική οικονομία ισχυρίστηκε ότι το «εύρος και το βάθος των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν δεν ήταν επαρκή». Στη συνταγή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ένα εκτεταμένο πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο δημόσιο τομέα».
  • Αποδέχτηκε ότι οι «δυσκαμψίες» στην εργασία, «στην παρούσα φάση» συμβάλλουν στην τόνωση των εισοδημάτων και της ζήτησης για να προσθέσει ότι «μεσοπρόθεσμα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις». Είναι φανερό ότι βάζουν πλάτη και στους αντεργατικούς σχεδιασμούς που προωθεί σήμερα η ΕΕ.
  • Εκτίμησε ότι το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες είναι «απολύτως επαρκές για τους σκοπούς του».
  • Ο ρυθμός αύξησης του τραπεζικού δανεισμού (νοικοκυριά - επιχειρήσεις) για το 2009 θα υποχωρήσει σε 10% (από 19,7% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία) που όμως «είναι επαρκής για να στηρίξει την προβλεπόμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ».
  • Εκτίμησε πως οι «διεθνώς ενορχηστρωμένες προσπάθειες θα οδηγήσουν σε ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές και σε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας από τα τέλη του 2009».

Αβεβαιότητες και κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα «βλέπει» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε χτεσινή έκθεση επισημαίνουν την πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασης με τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη. Κάνουν λόγο και για την πιθανότητα μεγαλύτερης, από την αναμενόμενη, επιβράδυνσης, κάτι που «ενδεχομένως» θα επιδεινώσει την αποπληρωμή των χρεών προς τις τράπεζες. Αυτό που σε τελευταία ανάλυση τους «κόφτει», είναι η προστασία των συμφερόντων των τραπεζών, τις οποίες καλούν να είναι «προσεκτικές»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ