Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή

Στη συνεδρίαση σήμερα της ΚΟ της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής θα δώσει το «στίγμα» των επόμενων κινήσεων

Επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και ένταση της κρατικής καταστολής είναι ο μονόδρομος που είναι καταδικασμένη να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, η οποία αναζητά ταυτόχρονα «πρωτοβουλίες» για να αντιστρέψει την καθοδική πορεία της.

Παρά τις σκόπιμες «διαρροές» από ορισμένα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη περί «φιλολαϊκής στροφής», η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανεβάσει τους ρυθμούς υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές και «δανειστές» και να αποφύγει είτε την επιτήρηση από τις Βρυξέλλες είτε τον κίνδυνο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διέψευσε χτες, ως όφειλε, τις εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων που είδαν το φως της δημοσιότητας περί κινδύνου προσφυγής στο ΔΝΤ εξαιτίας της αδυναμίας της χώρας να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος, αλλά η απειλή αυτή χρησιμοποιείται έντονα προκειμένου να ληφθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα» (σ.σ. προσφυγής στο ΔΝΤ), δήλωσε ο Ε. Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», για να επαναλάβει την καθησυχαστική θέση που εξέφρασε την Παρασκευή ο Κ. Καραμανλής ότι «η Ελλάδα εξυπηρετεί όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της». Ισχυροί οικονομικοί κύκλοι πάντως επισημαίνουν επιτακτικά την «ανάγκη» για ένα τριετές, τουλάχιστον, «πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας» (διάβαζε νέας άγριας λιτότητας), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Στην κατεύθυνση αυτή επανέρχεται το σενάριο περί ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε τα δύο μεγάλα κόμματα να βάλουν πλάτες και να αναλάβουν από κοινού το πολιτικό κόστος για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική κρίση. Ηδη στελέχη της ΝΔ, όπως ο βουλευτής Μ. Βαρβιτσιώτης και ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης, μίλησαν ανοιχτά για την ανάγκη συναίνεσης και συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το «στίγμα» πάντως για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να δώσει σήμερα ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, που συγκαλείται εκτάκτως.

Το σίγουρο είναι ότι η νέα αντιλαϊκή επίθεση θα προκαλέσει την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επερχόμενη κρίση θα προκαλέσει ισχυρή «κοινωνική αναταραχή». Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», αποδίδοντας τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της νεολαίας στη διεθνή οικονομική κρίση. Η υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι «οι δύσκολοι οικονομικά καιροί και οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχουν προκαλέσει στη νεολαία επιπρόσθετη ανασφάλεια και φόβους για το μέλλον», υποστηρίζοντας μάλιστα πως «περίμενε ότι κάτι τέτοιο κάποτε θα συνέβαινε».

Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων για ένταση της κρατικής καταστολής είναι ότι αρνείται πεισματικά να αποδοκιμάσει τη χρήση όπλων από τους αστυνομικούς κατά διαδηλωτών, ενώ συνεχίζει να μιλά για «άδικο χαμό» του μαθητή και όχι για εν ψυχρώ δολοφονία, στέλνοντας μήνυμα κάλυψης της αστυνομικής βίας. Συνεχίζοντας τη γνωστή τακτική συγκάλυψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου στη Δικαιοσύνη. «Η έρευνα επ' αυτού(!) είναι αντικείμενο της Δικαιοσύνης και εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη λειτουργία της», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου, ο οποίος πρόσφερε πλήρη κάλυψη και στους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. όσον αφορά στη βαλλιστική εξέταση δικαιολογώντας πλήρως την εξόφθαλμη όσο και σκόπιμη καθυστέρησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ