Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανοχή στις παράνομες ιατρικές διαφημίσεις

Συνάντηση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου και της υφυπουργού Χρ. Σπυράκη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλου για το σταμάτημα των ιατρικών διαφημίσεων εταιριών που προσφέρουν μέσα από ασφαλιστική κάλυψη υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως ρητά ορίζουν οι απαγορευτικές διατάξεις του Ν. 2194/94 περί ιατρικής διαφήμισης, ζητεί σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ).

Ο ΙΣΠ καταγγέλλει τις απαράδεκτες, αντιδεοντολογικές και προσβλητικές για τους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, παραπλανητικές διαφημίσεις ιδιωτικών εταιριών και τονίζει ότι θα αγωνιστεί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του κύρους του υγειονομικού χώρου από ανάλογες προπαγανδιστικές διαφημιστικές ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι ο κατακλυσμός των ΜΜΕ από διαφημίσεις ιατρικών εταιριών και επιχειρήσεων που παρατηρείται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με την ανοχή του υπουργείου Υγείας είναι παράνομος καθώς ο Ν. 2194/94 απαγορεύει ρητά «την ιατρική διαφήμιση, καθώς και τη διαφήμιση εκ μέρους ιδιωτικών ιατρείων, και οδοντιατρείων, ιδιωτικών πολυιατρείων, ιδιωτικών οδοντιατρικών κέντρων, πολυδύναμων ή μη διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων ή ιδιωτικών κλινικών». Μάλιστα, ο νόμος όριζε ως αρμόδιο όργανο για τη διαπίστωση των παραβάσεων το ΚΕΣΥ, το οποίο για το σκοπό αυτό έπρεπε να συγκροτήσει μόνιμη ειδική πειθαρχική επιτροπή, η οποία ποτέ δε λειτούργησε.

Συνάντηση ΠΙΣ - Παπαδόπουλου

Το φάσμα των προβλημάτων τόσο των γιατρών, όσο και γενικότερα της δημόσιας περίθαλψης - κύρια της νοσοκομειακής - στη χώρα μας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε προχτές Τρίτη το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο και την υφυπουργό Χρ. Σπυράκη.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός αναγνώρισε το θεσμικό ρόλο του συλλόγου και υποσχέθηκε ότι δε θα προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές ή λύσεις χωρίς να συμβουλευτεί τον ΠΙΣ.

Από μέρους του ΠΙΣ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τέθηκαν θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), οι καθηλωμένες εδώ και χρόνια σε απαράδεκτα επίπεδα αμοιβές των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων, η λειτουργία και στελέχωση των επαρχιακών νοσοκομείων, παροχή φροντίδας υγείας από τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία, τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των γιατρών, η αναμόρφωση της νομοθεσίας που διέπει τους ιατρικούς συλλόγους και τον καθορισμό νέων κωδίκων ηθικής και δεοντολογίας και -τέλος- η δυσλειτουργία των συμβουλίων κρίσεων των γιατρών (ΣΚΕΟΠΝΙ).

Σύμφωνα με πληροφορίες μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ υπογράμμισαν ότι για την ΠΦΥ είναι απαραίτητος ο οικογενειακός γιατρός και τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, ώστε η ΠΦΥ να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη και την αποκατάσταση. Επίσης, επισήμαναν την ανάγκη οριοθέτησης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, παρουσιάζοντας στοιχεία για τη διείσδυση του ιδιωτικού στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τι ίδιες πληροφορίες ο Αλ. Παπαδόπουλος τάχτηκε υπέρ των ενιαίων εργασιακών σχέσεων των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και υπέρ της ταυτόχρονης εφημερίας Ευαγγελισμού και ΝΙΜΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ