Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Σε «ενδιάμεσους φορείς» η διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων

Στα «σαγόνια» διαφόρων ιδιωτικών εταιριών και μελετητικών γραφείων παραδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ, που υποτίθεται ότι θα διατεθούν για τη γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου.Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ακολουθώντας σταθερά την πρακτική προκλητικής κοροϊδίας των αγροτών, ανακοίνωσε χτες ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ. Εκανε γνωστό, επίσης, ότι έγινε και σχετική σύσκεψη, στην οποία «οριστικοποιήθηκε η εξειδίκευση του σχεδίου του υπουργείου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μηχανισμού διαχείρισης των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ για τη γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου».

Στο μηχανισμό αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ξεχωριστή θέση θα έχουν οι «ενδιάμεσοι φορείς», χωρίς όμως να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις... Το μόνο σίγουρο είναι ότι τους λεγόμενους ενδιάμεσους φορείς τούς επιβάλλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών, και η κυβέρνηση, για να μη χαλάσει χατίρι και στους τεχνοκράτες της ΕΕ, καθώς και στους εγχώριους «ευρωλιγούρηδες», άλλο που δεν ήθελε για να τους βάλει μπροστά. Και η μεθόδευση παραχώρησης της διαχείρισης των κονδυλίων στις ορέξεις διαφόρων ιδιωτικών εταιριών και μελετητικών γραφείων εμφανίζεται, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ως αξιοποίηση... της δημόσιας αντίληψης με την ιδιωτική αποτελεσματικότητα! Τούτο πρακτικά σημαίνει «ποιοτική» αναβάθμιση της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και κατ' επέκταση υποβάθμιση και διάλυση των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση «εκσυγχρονίζει» το δούλεμα σε βάρος των αγροτών, ώστε διάφοροι ημέτεροι να μπορέσουν να ροκανίσουν, χωρίς πολλές πολλές ενοχλήσεις, τα πολυδιαφημισμένα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ, μια και η ΕΕ τα περιέκοψε αισθητά, στο όνομα της «Ατζέντας 2000», σε σχέση με τα προηγούμενα πακέτα. Και επί της ουσίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν πρόκειται να κάνει τίποτα το διαφορετικό, αφού οι λεγόμενοι ενδιάμεσοι φορείς θα είναι η μετεξέλιξη των διαφόρων υπαρχόντων φορέων διαχείρισης, π.χ., αναπτυξιακές εταιρίες, που «άρμεξαν» σημαντικά ποσά από το Β΄ ΚΠΣ και τις οποίες επίσης επέβαλαν τα επιτελεία των Βρυξελλών.

Οσο για τους αγρότες Γ΄ ΚΠΣ θα ακούν και Γ΄ ΚΠΣ δε θα βλέπουν. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει την ψευδή εντύπωση ότι θα δοθούν 2,1 τρισ. δραχμές, τα οποία όμως αφορούν την επταετία 2000-2006 και στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούν τα 1,4 τρισ. δραχμές, αφού συνυπολογίζεται και η ιδιωτική συμμετοχή. Και το σίγουρο είναι ότι για άλλη μια φορά θα σβήσουν πολύ γρήγορα οι όποιες ψευδαισθήσεις ότι θα δοθούν χρήματα για την ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου. Αλλωστε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας πρόσφερε την κατάρτιση του προγράμματος για το Γ΄ ΚΠΣ σε ιδιωτική εταιρία, χρηματοδοτώντας τη με κονδύλια από το Β΄ ΚΠΣ, για να καταρτίσει μια μελέτη που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών.

Εκτός των παραπάνω υπάρχει και η εμπειρία των προηγούμενων ετών: Τα πακέτα των δύο προηγούμενων ΚΠΣ δεν εμπόδισαν τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και το μαζικό ξεκλήρισμα των αγροτών. Μόνο στο διάστημα 1987-1997, 129.000 αγροτικές οικογένειες εγκατέλειψαν τη γεωργία. Το σίγουρο είναι ότι το κακό δε θα σταματήσει εδώ και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση και τα σπασμένα θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά οι μικρομεσαίοι αγρότες. Από την άλλη, οι διάφορες αναπτυξιακές εταιρίες και μελετητικά γραφεία, καθώς και οι εμποροβιομήχανοι θα αυγαταίνουν τις εισπράξεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-04-24 00:00:00.0)
Στον «ντορβά» της κυβερνητικής κοροϊδίας (2002-08-30 00:00:00.0)
«Αναπτύσσει»... τις αναπτυξιακές (2002-06-19 00:00:00.0)
Ανάπτυξη της... εξαπάτησης (2002-01-24 00:00:00.0)
Οι τραπεζίτες διαχειριστές (2002-01-15 00:00:00.0)
Σχέδιο - «μπούσουλας » εκποίησης δημόσιων εκτάσεων (2000-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ