Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολλαπλή πρόκληση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή το βούλευμα, που απαλλάσσει τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς για το μακελειό στην οδό Νιόβης

«Πολλαπλή πρόκληση» χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στην επιχείρηση της οδού Νιόβης, όπου βρήκε τραγικό θάνατο η Αμαλία Γκινάκη.

Στο σχετικό Δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης:

«Με το βούλευμα βάλλεται ευθέως η απλή λογική και το κοινό αίσθημα, καθώς και η μνήμη του αθώου θύματος, ενώ δοκιμάζεται εκ νέου η οικογένειά της. Και αυτά όλα, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό ότι η αποτυχημένη αστυνομική επιχείρηση διενεργήθηκε σε γνώση της πολιτικής και με την παρουσία της αστυνομικής ηγεσίας. Οταν είναι γνωστό ότι τότε, κάτω από τη γενική κατακραυγή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπέβαλε την παραίτησή της, ενώ τέθηκε σε διαθεσιμότητα η αστυνομική ηγεσία. Το βούλευμα δεν μπορεί να κρύψει, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της πολιτικής και της, τότε και τώρα, αστυνομικής ηγεσίας, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Και τότε και τώρα πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης στον προσανατολισμό της ΕΛ.ΑΣ. και στην επιλογή της αστυνομικής ηγεσίας, είναι το πώς αυτή θα γίνει αποτελεσματικότερη στην παρακολούθηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος και όχι στην προστασία των αθώων πολιτών. Ούτε, βεβαίως, όπως γράφτηκε, μπορούν να θεωρηθούν τυχαίες οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τους Αμερικανούς για την παραμονή στην ηγεσία του σημερινού αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετείχε και ο ίδιος στην οργάνωση της επιχείρησης της οδού Νιόβης. Η απόφαση αθώωσης των υπευθύνων αποτελεί ένα νέο κακό προηγούμενο, ιδιαίτερα για όσους θεωρούν τη ζωή του πολίτη θέμα δευτερεύουσας σημασίας, υπονομεύοντας την όποια προσπάθεια και αποτελεσματικότητα προσπαθούν χιλιάδες αστυνομικοί να έχει η ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η σκοτεινή αυτή υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει με το παρόν βούλευμα. Πρέπει να διαλευκανθούν όλες οι πλευρές που αφορούν στο περιστατικό της οδού Νιόβης και στα αποτελέσματά του. Πρέπει να καταλογιστούν οι τεράστιες ευθύνες που απορρέουν και που βεβαίως δεν περιορίζονται στην αστυνομική ηγεσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ