Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΑΒ
Η αερομεταφορά ασθενών σε Ιταλούς

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός και αποκλείστηκε η «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα»

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πολλαπλά υπόλογη γι' αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι η αεροδιακομιδή ασθενών και τραυματιών από κάθε γωνιά της χώρας σε νοσοκομεία των πόλεων είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη κοινωνική υπηρεσία με χαρακτηριστικά εθνικού ενδιαφέροντος και είναι αυτονόητο ότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους», υπογραμμίζει η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη σε Επίκαιρη Ερώτησή της προς τους υπουργούς Υγείας -Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο και Μεταφορών Χρ. Βερελή.

Μάλιστα, ο έλεγχος της κυβέρνησης για αυτή την εξέλιξη γίνεται έναν ακριβώς χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης (4.5.1999) με την κατασκευάστρια εταιρία «AGUSTA» για την προμήθεια πέντε ελικοπτέρων. Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης - ύψους 5,8 δισ. δραχμών - ο τότε υπουργός υγείας Λ. Παπαδήμας, ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των ελικοπτέρων και αναφέρει ότι το πέμπτο (τελευταίο) ελικόπτερο θα παραδιδόταν το Μάη του 2000.

Τελικά όμως, αντί όλων των ελικοπτέρων παραδόθηκε η πλοήγησή τους σε ιταλική εταιρία. «Μέχρι σήμερα, αναφέρει η Λ. Κανέλλη, το έργο της αεροδιακομιδής ασθενών και τραυματιών εκτελούσε η "Ολυμπιακή Αεροπλοΐα" για λογαριασμό του ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας). Ωστόσο, έπειτα από δύο διαγωνισμούς, η "Ολυμπιακή Αεροπλοΐα" αποκλείστηκε οριστικώς από το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο δόθηκε στην ιταλική εταιρία "HELITALIA SpA"».

«Να σημειωθεί, συνεχίζει η Λ. Κανέλλη, ότι ο πρώτος διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχε η ΟΑ, όχι όμως και η ιταλική εταιρία, κρίθηκε ατελέσφορος καθώς διαπιστώθηκε ότι από το φάκελο προσφοράς της ΟΑ έλειπαν ορισμένα απαραίτητα έγγραφα. Οι εκπρόσωποι της Αεροπλοϊας διατύπωσαν τότε βαριές κατηγορίες σε βάρος της καθαρότητας της διαδικασίας από το ΕΚΑΒ. Ωστόσο, ούτε η διοίκηση της ΟΑ αλλά ούτε και του ΕΚΑΒ προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για να διερευνηθούν οι κατηγορίες. Στο δεύτερο διαγωνισμό που έγινε και που συμμετείχε η ιταλική εταιρία "HELITALIA SpA" η ΟΑ δίνοντας σχεδόν διπλάσιες τιμές από την ιταλική, αποκλείστηκε».

Και η Επίκαιρη Ερώτηση καταλήγει:

  • Ερωτώνται οι κ.κ υπουργοί τι προτίθενται να κάνουν για να διερευνήσουν εάν η διοίκηση του ΕΚΑΒ ακολούθησε πιστά τις αρχές νομιμότητας και διαφάνειας στην όλη διαδικασία, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες αποκλείστηκε από το έργο της αεροδιακομιδής η «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα» και τους χειρισμούς του διευθύνοντα συμβούλου της.
  • Εάν θα πάρουν μέτρα ώστε να παραμείνει το έργο της αεροδιακομιδής ασθενών και τραυματιών για λογαριασμό του ΕΚΑΒ στο δημόσιο και στην «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν κρατικό φορέα πτήσεων (2003-02-12 00:00:00.0)
Τραγική κατάληξη της αντιλαϊκής πολιτικής (2003-02-12 00:00:00.0)
Σε νέα βάση, αλλά με άδηλο μέλλον (2003-01-16 00:00:00.0)
«Δώρο» της Ολυμπιακής στους ιδιώτες (2002-05-11 00:00:00.0)
Δεν τα συντήρησαν οι τεχνικοί της «Ολυμπιακής» (2001-01-19 00:00:00.0)
Ετοιμη για τον ιό 2000 δηλώνει η «Ολυμπιακή» (1999-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ