Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξαφάνιση των μικρομεσαίων εργολάβων επιχειρεί η κυβέρνηση

Ανάστατος ο κλάδος, όπως δείχνει το υπόμνημα του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ

Η κυβέρνηση προβαίνει σε ανακολουθίες, υστερήσεις, υπερβολές και «τεχνητό» ανέβασμα του πήχη για τη δημιουργία τεχνικών εταιριών δύο ταχυτήτων και εξαφάνιση της Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Αυτό καταγγέλλει με υπόμνημά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών και ΕΠΕ (ΣΑΤΕ) κριτικάροντας τις αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, τόσο για την αναθεώρηση των κριτηρίων εγγραφής των τεχνικών - εργοληπτικών εταιριών στο ΜΕΕΠ (Μητρώα Εργοληπτικών Πτυχίων), καθώς και για τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις.

Ειδικότερα ο ΣΑΤΕ επισημαίνει ότι το πρώτο σχέδιο του υπουργείου καθιερώνει επαχθέστατα κριτήρια κατάταξης τεχνικών εταιριών σε τάξεις στα ήδη ιδιαίτερα επαχθή υπάρχοντα με τα διεθνή ισχύοντα, αφού:

- Επιβάλλει κριτήρια με αναδρομική ισχύ, καθιερώνοντας δείκτες, όπως ο δείκτης αποδοτικότητας (άνω του 10%), γεγονός απαράδεκτο, γιατί από ποια άλλη επιχείρηση άλλου κλάδου το κράτος απαιτεί κέρδος μεγαλύτερο του 10% για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της;

- Επιβάλλει κριτήρια, όπως ο δείκτης δυναμικότητας, τη στιγμή που με το «μαθηματικό τύπο» για την ανάδειξη μειοδότη, είναι θέμα εύνοιας της τύχης η ανάληψη κατασκευής κάποιου έργου.

- Δεν ακουμπάει καθόλου τους άλλους παράγοντες που ασχολούνται με την κατασκευή των έργων (υπηρεσίες χορήγησης εργοληπτικών πτυχίων, μελετητές, υπηρεσίες επίβλεψης κλπ).

- Εξαναγκάζει τις τεχνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δράσης για να επιτύχουν τους απαιτούμενους οικονομικούς δείκτες ή να εξαρτηθούν από τρίτες άσχετες επιχειρήσεις.

- Νομοθετεί συγκρουόμενο προς τις εισηγήσεις υπαλλήλων του (πόρισμα επιτροπής ΥΠΕΧΩΔΕ, «για την αποφυγή ολιγοπωλίων» κλπ).

Στο υπόμνημα διατυπώνεται το ερώτημα: «Πότε θα δοθούν τα κίνητρα για τη συγχώνευση; Πριν την επιβολή των κριτηρίων της έκτακτης επανάκρισης ή μετά; Γιατί μετά πιστεύουμε ότι δε θα υπάρχουν και πολλές εταιρίες προς συγχώνευση. Μετά θα υπάρχουν βέβαια πολλοί υπεργολάβοι, αλλά χωρίς θεσμοθετημένο πλαίσιο λειτουργίας της υπεργολαβίας, δηλαδή ο υπεργολάβος θα είναι έρμαιο του κάθε κακόπιστου εργολάβου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ