Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Ιστορική μνήμη και πολύτιμη πείρα

Στιγμιότυπο απ' την εκδήλωση στο Πεδίον του Αρεως
Στιγμιότυπο απ' την εκδήλωση στο Πεδίον του Αρεως
«Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν αποτελεί για μας μόνο ιστορική μνήμη, αλλά και πολύτιμη ιστορική πείρα. Οι νεότερες γενιές πρέπει να γνωρίζουν ποιοι ήταν εκείνοι που υποστήριζαν τη συνειδητή τρέλα του φασισμού και ποιοι της αντιστάθηκαν».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Χρ. Τσιντζιλώνη, κεντρικό ομιλητή στην προχτεσινή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων για την 55η επέτειο από τη συνθηκολόγηση της χιτλερο-ναζιστικής Γερμανίας, στο Πεδίον του Αρεως. Μια εκδήλωση της γενιάς εκείνης - με τα άσπρα μαλλιά σήμερα, αλλά με τα αιώνια εφήβου μάτια - που αντιστάθηκε στις στρατιές της Βέρμαχτ με το πάθος της για λευτεριά. Της γενιάς που την 9η Μάη 1945 φώναξε «ποτέ πια πόλεμος, πότε πια φασισμός», για να αποδείξει πως «όταν ο λαός θέλει, μπορεί».

Την εκδήλωση άνοιξε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης, ο οποίος, απευθυνόμενος στη γενιά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, αναρωτήθηκε τι της ταιριάζει πιο πολύ, «ο κότινος της δόξας ή το ακάνθινο στεφάνι του λυτρωτή».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μ. Βακαλόπουλος, εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ο οποίος υπογράμμισε πως όσοι υποστηρίζουν ότι ο αγώνας είναι κάτι το ανώφελο, φοβούνται ότι τα ιδανικά της λευτεριάς, της λαοκρατίας, της ειρήνης, μπορούν να εμπνεύσουν και σήμερα τους νέους.

Την αξίωση των αντιστασιακών, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να καθιερώσει την 9η Μάη ως επίσημη μέρα τιμής και μνήμης στον Αντιφασιστικό Αγώνα των Λαών κατέθεσε ο Χρ. Τσιντζιλώνης. Δεν υπάρχουν μέτρα - είπε - για να μετρηθεί το κακό που προκάλεσαν τα 2.194 μερόνυχτα του πολέμου. Πάνω από 110 εκατομμύρια στρατιώτες επιστρατεύτηκαν από όλες τις εμπόλεμες χώρες, 50 με 55 εκατομμύρια ήταν τα θύματα, 90 εκατομμύρια οι τραυματίες, 35 εκατομμύρια οι ανάπηροι. Το μεγαλύτερο κόστος - συνέχισε - το είχε η ΕΣΣΔ, που με 20 εκατομμύρια νεκρούς και χιλιάδες ισοπεδωμένες πόλεις σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως 55 χρόνια μετά, βλέπουμε ξανά φαινόμενα εποικισμού, ρατσισμού, σοβινισμού, να κάνουν την εμφάνισή τους, τον πόλεμο να απειλεί την ανθρωπότητα, τη «νέα τάξη» να καταστρέφει τα Βαλκάνια. «Σ' αυτά, πρέπει να αντιτάξουμε το αντίπαλο δέος, το Λαϊκό Μέτωπο, ενάντια στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές», κατέληξε ο ομιλητής.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ακόμη η Ε. Βιτάλη, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες: Του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με επικεφαλής τον Γ. Παπαντωνίου και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, ενώσεων συνταξιούχων και μαζικών φορέων. Επίσης, παραβρέθηκαν ο επίτιμος δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Γ. Δομνάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Π. Μακρής.

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, ενώ χόρεψε το συγκρότημα λαϊκών παραδοσιακών χορών της Ευ. Λύτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ