Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η ενδιάμεση αναθεώρησή της;

Την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ την ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 ψηφίζοντας το γενικό κανονισμό και τους κανονισμούς για τα ζωοκομικά προϊόντα, το ρύζι και τα δημητριακά. Τη συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ από τον Απρίλη του 2004, με την εφαρμογή των κανονισμών που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και την ψήφιση των κανονισμών για το λάδι, τον καπνό, το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά, το κρασί. Τον κανονισμό για τα ζαχαρότευτλα δεν τον ψήφισε αλλά τον εφάρμοσε κατά γράμμα.

Στην ίδια και ακόμα χειρότερη κατεύθυνση κινούνται και τα μέτρα που προωθεί η ΕΕ στο πλαίσιο του λεγόμενου «ελέγχου υγείας» της ενδιάμεσης αναθεώρησης νέας ΚΑΠ και τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2010.

Βασικοί στόχοι της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεων:

  • Συγκέντρωση της γης και συνολικά της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε λίγα χέρια.
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής και ελληνικής γεωργίας με τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λιγότερα χέρια, με τη μείωση των αποδοχών όσων εργάζονται στην αγροτική οικονομία ως εργάτες γης ή αυτοαπασχολούμενοι και με τη χρησιμοποίηση φθηνών αλλά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μέσων παραγωγής (όπως μεταλλαγμένα, κρεατάλευρα κ.ά.).
  • Εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης εγχώριας ή εισαγόμενης και υψηλής κερδοφορίας για τους εμποροβιομηχάνους - πολυεθνικές.
  • Δραστική μείωση των γεωργικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού για να διατεθούν τα κονδύλια αυτά στη δημιουργία και εξοπλισμό διάφορων κατασταλτικών μηχανισμών όπως ευρωστρατός κ.ά.
  • Σταδιακή ενσωμάτωση των αγροτικών οικονομιών των 12 νέων κρατών μελών της ΕΕ στην ΚΑΠ.

Η αγροτική πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται απόλυτα επειδή διαμορφώνεται στα ίδια αυστηρά πλαίσια της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να δημιουργήσουν αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες στους μικρομεσαίους αγρότες προτείνοντας διάφορες «εναλλακτικές» τάχα καλλιέργειες όπως βατόμουρα, τρούφες, αγριαγκινάρες, κενάφ κ.ά. που οι περισσότερες, αν όχι όλες, κινούνται στα όρια της αστειότητας. Αυτή την περίοδο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η αντιαγροτική τους πολιτική προτείνουν σαν λύση τη στροφή στην παραγωγή - ποιοτικών - βιολογικών προϊόντων που η ΝΔ την ονομάζει «άλλη γεωργία» και το ΠΑΣΟΚ «πράσινη γεωργία».

Για τα δημητριακά (σιτηρά καλαμπόκι) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε την εξευτελιστική τιμή παρέμβασης των 10 λεπτών/κιλό και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν την άλλαξε παρά τις αντίθετες προεκλογικές υποσχέσεις όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτή την τιμή εκμεταλλεύονται οι εμποροβιομήχανοι και αγοράζουν κοψοχρονιά τα δημητριακά από τους αγρότες σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Ο ΣΥΝ συμφωνεί με την ΚΑΠ, αλλά διαφωνεί με ορισμένες πλευρές των αναθεωρήσεών της, τις οποίες αποδίδει στην κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων στην ΕΕ και στη διαπραγματευτική - διαχειριστική ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί μονόδρομο τον ΠΟΕ και πιστεύει ότι η λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» μπορεί να είναι ωφέλιμη για τους λαούς και τους μικρομεσαίους αγρότες αν κυριαρχήσουν οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις σε βάρος των κεντροδεξιών. Εξωραΐζει την ΚΑΠ προβάλλοντας τις επιδοτήσεις και τα κονδύλια των ΚΠΣ τα οποία συνειδητά και αυθαίρετα τα αποσυνδέει από τους στόχους που υπηρετούν. Παραβλέπει συνειδητά το φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα της ΕΕ και της ΚΑΠ. Κινδυνολογεί υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση, η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ μας οδηγεί στο διεθνή απομονωτισμό και ταυτόχρονα στερεί από την ελληνική γεωργία τον πακτωλό των επιδοτήσεων και των ΚΠΣ που αν δεν υπήρχαν κατά τη δική του αναπόδεικτη εκτίμηση η κατάσταση της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου γενικότερα θα ήταν πολύ χειρότερη από τη σημερινή.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. θεωρεί μονόδρομο την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, αλλά ασκεί κριτική για τις συνέπειες τους, από εθνικιστική σκοπιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ