Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΓΚΙΩΝΑ
Καταστρέφονται προστατευόμενα δάση από εταιρεία εξόρυξης

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και Ανάπτυξης, με θέμα την καταστροφή προστατευόμενων δασών στην Γκιώνα από τα μεταλλεία βωξίτη της εταιρείας S&B στη Φωκίδα κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Σε Κυριακάτικη εφημερίδα της 15ης Μαρτίου 2009 υπάρχει εκτενής αναφορά και σχετικό ρεπορτάζ που αναφέρεται σε νέο οικολογικό έγκλημα της εταιρείας "S&B Βιομηχανικά ορυκτά" συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου στην περιοχή του Νομού Φωκίδας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η εταιρεία παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της με τις υπ' αριθμ. 435/2008 και 532/2008 αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμφισσας, συνεχίζει τις εξορυκτικές επιφανειακές της δραστηριότητες σε περιοχές της Γκιώνας που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το φυσικό περιβάλλον (δάσος ελάτης) χωρίς να παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση του τοπίου σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Επίσης, η όλη εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας «S&B» στην Γκιώνα, αλλά και της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.» σε Γκιώνα, Οίτη, Βαρδούσια, με γεωτρήσεις, αποψιλώσεις δασικών εκτάσεων και τις ανατινάξεις με τη χρήση εκρηκτικών υλών για τις εκσκαφές των κοιτασμάτων έχουν σαν αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, να χάνονται τα νερά των πηγών αλλά και γενικά τα επιφανειακά και υπόγεια νερά μιας περιοχής που αποτελεί την λεκάνη απορροής του Μόρνου, με επιπτώσεις πολύ μεγάλες για την υδροδότηση της μισής Ελλάδας.

Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται επίσης ότι το Υπουργείο Πολιτισμού (Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών) έδωσε άδεια για εξόρυξη βωξίτη μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών (περιοχή Ζώνης Β΄ της ΖΟΕ Δελφών).

Ερωτώνται οι κ . Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την προστασία της Γκιώνας από τις επιφανειακές εξορύξεις βωξίτη ως προστατευόμενης περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000, καθώς και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών;

2. Αν γίνονται και με ποια αποτελέσματα επιτόπιοι έλεγχοι στις εκμεταλλεύσεις της εταιρείας όσον αφορά στην τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των εκμεταλλεύσεων και την αποκατάσταση του τοπίου ιδιαίτερα όσον αφορά τις βαθμίδες των επιφανειακών εκσκαφών;

3. Αν γίνεται όπως οφείλεται ο έλεγχος και ποια είναι τα αποτελέσματα, όσον αφορά στον βαθμό αποληψιμότητας των υπογείων κυρίως κοιτασμάτων βωξίτη, ώστε να μη γίνεται επιλεκτική (ληστρική) εκμετάλλευση του βωξίτη από τους μεγαλοεργολάβους στους οποίους οι κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ