ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που απαιτεί σήμερα την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, γεγονός που απέδειξε χτες στη Βουλή στη συζήτηση της Επερώτησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα», κατέδειξαν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής στα δημόσια νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας «εργαλείο» ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας την υποχρηματοδότηση της Υγείας. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, τονίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ως ...συμπληρωματικές τις «υπηρεσίες υγείας» των ιδιωτών.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Το σύστημα Υγείας πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν

Η αντιμετώπιση της υγείας ως «δικαίωμα» και «κοινωνικό αγαθό» και όχι ως εμπόρευμα ,είναι η «καρδιά» των θέσεων και προτάσεων του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος για την υγεία, παραθέτοντας συνολικά τη θέση του Κόμματος και ζητώντας λαϊκή πάλη προκειμένου να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της υγείας και να υπάρξει ένα πραγματικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα.

«Το ΚΚΕ έχει διακηρύξει ότι η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα» τόνισε ξεκινώντας την παρέμβασή του, τονίζοντας ότι προτείνει «ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο» χωρίς «καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της υγείας». Συνέχισε λέγοντας πως το ΚΚΕ προτείνει «ένα σύστημα σύγχρονο» και «ενιαίο, ώστε να μην αναγκάζεται ο Ελληνας της περιφέρειας για ψύλλου πήδημα να φεύγει από τον τόπο του και να προσφεύγει σε νοσοκομεία του κέντρου», ένα σύστημα «καθολικό, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση» το οποίο «θα περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες, όπως επίσης την πρόληψη και την πρόνοια».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ σχολίασε τις πολιτικές που διαχρονικά ακολούθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «περισσεύουν τα μεγάλα λόγια από την πλευρά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περιγράφουν τα προβλήματα, κρύβουν όμως την αιτία τους». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «όχι μόνο κανείς τους δεν κατήργησε κανένα αντιλαϊκό μέτρο του άλλου» αλλά αντίθετα το χρησιμοποίησαν ως «εφαλτήριο για να επεκτείνουν την αντιλαϊκή τους πολιτική». Οπως τόνισε ο Χ. Χαραλάμπους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «έχουν προωθήσει σοβαρές αλλαγές στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της υγείας», οι οποίες αποτελούν «μέρος των γενικότερων ανατροπών που προωθούνται στην ΕΕ». «Στόχος είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων» σημείωσε, γι' αυτό και «αντιμετωπίζεται η υγεία σαν κόστος, γι' αυτό περικόπτονται οι δαπάνες» και γι' αυτό «αντιμετωπίζεται η υγεία σαν ατομική ευθύνη και μεταφέρεται το κόστος στις εργατικές οικογένειες». Η πολιτική που ακολουθείται, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, «προσαρμόζει και το δημόσιο σύστημα να λειτουργεί με όρους αγοράς σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα» και το «αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και στον χώρο της υγείας».

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν

Οσον αφορά τις δαπάνες του ελληνικού λαού για υπηρεσίες υγείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις υπηρεσίες υγείας προκειμένου το κράτος να μηδενίζει τη χρηματοδότηση» δηλαδή πληρώνουν εισιτήρια στα ιατρεία των νοσοκομείων όπως και για εξετάσεις και επιπρόσθετα «πληρώνουν φάρμακα, αποκλειστικές νοσοκόμες, φακελάκια». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα στοιχεία τόνισε ότι «τα χρήματα που καταβλήθηκαν πέρυσι έφθασαν το 57% για ιδιωτικές δαπάνες» ενώ «οι εργαζόμενοι ξόδεψαν 7,49 δισεκατομμύρια ευρώ για θέματα υγείας».

Παράλληλα ο Χ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην τεχνολογική καθυστέρηση των δημόσιων δομών της υγείας που σπρώχνει τους ασθενείς στα ιδιωτικά νοσοκομεία και έτσι «ο τζίρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 134%». Ειδικά σχολίασε τον χώρο της ψυχικής υγείας, τονίζοντας ότι «έχει παραδοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, ο Χ. Χαραλάμπους θύμισε ότι «παραμένουν κλειστά 150 κρεβάτια και ταυτόχρονα ενοικιάζονται από τον ιδιωτικό τομέα» την ίδια στιγμή που «οι χώροι της υγείας δε χαρακτηρίζονται σαν ανθυγιεινοί» παρά την κατάσταση που επικρατεί.

Ιδιαίτερα εστίασε στο θέμα της χρηματοδότησης ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως πρέπει «να υπάρχει πλήρης κρατική χρηματοδότηση» και «να καλυφθούν όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και προσωπικό» καθώς και «να στελεχωθεί πλήρως το ΕΣΥ με καθεστώς πλήρους απασχόλησης». Ζήτησε σταθερό 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία δηλαδή «σταθερός χρόνος εργασίας και μια εφημερία την εβδομάδα στους γιατρούς» διευκρινίζοντας πως το ΚΚΕ επισήμανε πως το περιεχόμενο της ΣΣΕ (σ.σ. με την ΟΕΝΓΕ) και ο διάλογος με το υπουργείο κινείται στο πλαίσιο των κοινοτικών οδηγιών. Οπως ανέφερε «θεωρούμε πως με τη ΣΣΕ ανοίγει ο δρόμος για τη διευθέτηση και μάλιστα με την προοπτική του 65ωρου και του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας».

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί

Συνεχίζοντας ο Χ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι πρέπει «να καταργηθεί η πληρωμή άμεση ή έμμεση από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ταμεία να μην έχουν κλάδο υγείας» να υπάρξει «εξασφάλιση, δωρεάν εκπαίδευση και επιμόρφωση των υγειονομικών» και «η έρευνα να είναι προσανατολισμένη σε ωφέλιμους σκοπούς για τα λαϊκά στρώματα». Ειδικά για το φάρμακο ζήτησε «να διατίθεται δωρεάν με επιστημονικα κριτήρια» και να γίνεται «η παραγωγή του από κρατικό φορέα φαρμάκων». Συνολικά δε, επισήμανε ότι «ένα τέτοιο σύστημα είναι αναγκαίο για τις λαϊκές ανάγκες γι' αυτό και είναι ρεαλιστικό»!

Καταλήγοντας ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι «εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας πριν από όλα στον λαό λέγοντας ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει με αυτούς τους συσχετισμούς» ζητώντας «να δραστηριοποιηθεί μαζί με το ΚΚΕ για να αλλάξουν οι συσχετισμοί».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σταθερά στην πολιτική ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα

Να ωραιοποιήσει την κατάσταση στο χώρο της Υγείας επιχείρησε με την παρέμβασή του ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ...επιλύεται το πρόβλημα των προσλήψεων προσωπικού. Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, που έκανε λόγο για σκληρή ταξική πολιτική στο χώρο της Υγείας.

Τη συνέχιση της πολιτικής ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα «ομολόγησε» ουσιαστικά στην παρέμβασή του ο Δ. Αβραμόπουλος. Υποστήριξε πως «είναι λάθος να χρεώνεται η κυβέρνηση με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας», λέγοντας πως «μεγάλο νοσοκομείο ιδιωτικό, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, δε δημιουργήθηκε κανένα»! Στη συνέχεια, όμως, επισήμανε ότι «ωστόσο δε δαιμονοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα», αλλά «πιστεύουμε στη συμπληρωματικότητά του, αρκεί να υπάρχουν αρχές αλληλοκάλυψης». Επίσης, αμφισβήτησε τα στοιχεία που έχει κατά καιρούς παραθέσει το ΚΚΕ, λέγοντας ότι οι δαπάνες Υγείας «είναι 62% προς 38% υπέρ των δημόσιων δαπανών Υγείας».

Οπως υποστήριξε, «το σοβαρότερο πρόβλημα του ΕΣΥ είναι η έλλειψη προσωπικού», μιλώντας για «θλιβερή διαπίστωση ότι το ΕΣΥ έχει γεράσει». Στη συνέχεια, επιχείρησε να «περάσει» μια εικόνα επίλυσης του θέματος, επικαλούμενος τη Συλλογική Σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ και λέγοντας ότι «τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζουμε άμεσα με την πρόσληψη 4.500 νέων γιατρών, χωρίς να έχουν το δικαίωμα για μια 2ετία να διεκδικήσουν τις θέσεις των συναδέλφων τους». Πρόσθεσε ότι «δημιουργούμε συνθήκες ευέλικτες» και «προβλέπουμε την πρόσληψη κατ' εξαίρεση 5.500 νέων νοσηλευτών ενώ δε σταματάμε τις τακτικές προσλήψεις». Για τις προσλήψεις ανέφερε ότι «τα κριτήρια θα είναι αυτά του ΑΣΕΠ και εκπρόσωπός του θα συμμετέχει στην επιτροπή αξιολόγησης» καταλήγοντας στο ότι «πρόκειται για μια βαθιά τομή που χτυπά μία από τις βασικές παθογένειες».

Για το θέμα των προμηθειών ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν οδηγήσει το ΕΣΥ στα πρόθυρα της κατάρρευσης», μιλώντας για «ένα εκτροφείο αδιαφάνειας, διαφθοράς και επιλήψιμων συμπεριφορών». Τέλος, ο υπουργός Υγείας εξάγγειλε ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα καλύπτει κάθε γωνιά της χώρας».

Σπ. Χαλβατζής: Σκληρή ταξική πολιτική

Απάντηση στα κυβερνητικά επιχειρήματα έδωσε με την παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε «ως ΚΚΕ έχουμε πλήρη γνώση και εικόνα για την κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία», τονίζοντας ότι στην Υγεία «ασκείται σκληρή ταξική πολιτική». Μάλιστα, ανέφερε ένα απλούστατο παράδειγμα, λέγοντας πως στο ΙΚΑ με επίσημες εγκυκλίους ορίζεται ότι η εξέταση είναι 10 λεπτά και για την αιμοληψία 4 λεπτά! Συνέχισε, επισημαίνοντας πως «είναι κρίσιμο το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας», τονίζοντας πως «σε όλη τη χώρα υπάρχουν Κέντρα Υγείας που όμως δεν είναι στελεχωμένα» και «είναι τόσα τα κενά ώστε να μην μπορούν να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες».

Σχολιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση του υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ, ο Σπ. Χαλβατζής έκανε λόγο για «σοβαρότατη επιφύλαξη σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», ενώ για τις προμήθειες σημείωσε ότι «στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι εγκλωβισμένες και μπλοκαρισμένες από τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Αναφερόμενος συνολικά στο χώρο της Υγείας, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι «η κατάσταση δεν είναι συγκυριακή. Επιδεινώνεται και είναι αποτέλεσμα πολιτικών που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται» και «έχουν οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης». Οπως είπε, «αυτή είναι η πολιτική που φέρνει τη χειροτέρευση» και «μήτρα της είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Από εκεί ξεκινά η διαδικασία τού να πάει η Υγεία στην αγορά». «Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Δεν είναι εμπόρευμα» τόνισε, διευκρινίζοντας επίσης ότι «δεν είναι καμιά παροχή από την πλευρά των εκάστοτε κυβερνήσεων», αφού «οι εργαζόμενοι πληρώνουν από τους άμεσους και έμμεσους φόρους στα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως, οι υπηρεσίες που τους προσφέρονται δεν είναι αυτές που χρειάζονται».

«Βασικό εργαλείο για την εμπορευματοποίηση της Υγείας είναι η έλλειψη προσωπικού», υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής, λέγοντας ότι «αναγκάζουν τους εργαζόμενους να βάζουν το χέρι στην τσέπη», ενώ «υπάρχουν περιπτώσεις που πάνω από 30 κρεβάτια έχει μια νοσηλεύτρια». Θύμισε ότι «οι εργαζόμενοι, οι γιατροί και οι νοσηλευτές βγήκαν στο δρόμο μαζικά. Διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσουν και να επιτελέσουν το έργο τους». «Τι να πούμε όταν 1.370 θέσεις λείπουν από τον "Ευαγγελισμό", τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα της Βουλής που ζητά την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας», ενώ χαρακτήρισε «αλχημείες» την παρουσίαση της σχέσης ιδιωτικών - δημόσιων δαπανών Υγείας, αφού «όταν λέτε αυτά τα ποσοστά για τις δημόσιες δαπάνες δεν είναι σωστά, γιατί μέσα σε αυτές βάζετε και τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων». Οσον αφορά το φάρμακο τόνισε ότι «η πραγματική αξία του φαρμάκου είναι μεταξύ 5% και 8% της τιμής, το υπόλοιπο είναι το κέρδος των φαρμακευτικών εταιρειών».

Σφυροκόπημα της πολιτικής υπονόμευσης της δημόσιας Υγείας

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Επιμέρους πλευρές που συνθέτουν το «τοπίο» υπονόμευσης της δημόσιας Υγείας προς όφελος των κερδών του ιδιωτικού τομέα ανέδειξαν, χτες, με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Αντί να αναβαθμίζονται οι παροχές Υγείας, υπάρχει συνεχής υποχρηματοδότηση που είναι συνειδητή επιλογή», τόνισε στην παρέμβασή της η Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως ανέφερε, «ο ασθενής εξαναγκάζεται να καταφύγει στον ιδιώτη» αφού η Υγεία «θεωρείται φιλέτο κερδοφορίας για το κεφάλαιο». «Αυτή είναι η πολιτική που προωθεί η ΕΕ που υποστηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτό υλοποιεί και ο προϋπολογισμός του 2009», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ προσθέτοντας στη συνέχεια πως παρατηρείται στον προϋπολογισμό «επικέντρωση στις Συμπράξεις Ιδιωτικού - Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη δημιουργία νέων νοσοκομειακών μονάδων» και εκτιμώντας πως «ο νέος σφαγιασμός των δαπανών θα οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων και των ασθενών». Χαρακτηριστικά η Δ. Μανωλάκου ανέφερε πως «προβλέπονται 6,4 δισ. ευρώ όταν τα χρέη αγγίζουν τα 5 δισ.», ενώ «οι δαπάνες ανέρχονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε 500 νοσηλευτές, όταν χρειάζονται 18.000 προσλήψεις για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία», σύμφωνα με παραδοχή του υπουργείου Υγείας. Επίσης, σχολίασε ότι «η επιχορήγηση μονάδων Ψυχικής Υγείας είναι μειωμένη», τη στιγμή που εργαζόμενοι στις δομές ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «παραμένουν επί σειρά μηνών απλήρωτοι». Από την υποχρηματοδότηση αυτή, «με μαθηματική ακρίβεια, οι ιδιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν παραπέρα», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ. Ακόμη, έκανε λόγο για «ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους ασφαλισμένους, αν και πληρώνουν τις εισφορές τους», ενώ «οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί έχουν να πληρωθούν ένα χρόνο». Τέλος, για τον ιδιωτικό τομέα σχολίασε ότι υπάρχει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου αφού σήμερα «ελέγχεται η Πρωτοβάθμια Υγεία από 4 νοσοκομεία»!

Επιβαρύνονται οι λαϊκές οικογένειες

«Οι δικαιολογίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν εξαντληθεί», ανέφερε στη δική του τοποθέτηση ο Γιώργος Μαρίνος, σημειώνοντας πως «ακολουθούν κοινή στρατηγική που ενισχύει την επιχειρηματική δράση». Οπως είπε, «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανεπαρκέστατη», ενώ «τα παραδείγματα που δείχνουν τα χάλια των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων του ΙΚΑ είναι αμέτρητα». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «είναι κενές 25.000 θέσεις προσωπικού και 3.000 θέσεις γιατρών» και οι ελλείψεις αυτές «χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για ελαστικές μορφές απασχόλησης». Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν «ελλείψεις σε σύγχρονα μέσα» κι έτσι «οι δημόσιες μονάδες τροφοδοτούν με πελατεία τον ιδιωτικό τομέα που επενδύει σε νέα τεχνολογία, έχοντας διασφαλίσει υψηλή κερδοφορία». «Η υποχρηματοδότηση είναι βασικό μέσο για τη μεταφορά των βαρών στη λαϊκή οικογένεια», επισήμανε ο Γ. Μαρίνος, λέγοντας ότι «η χρηματοδότηση των νοσοκομείων βασίζεται στα νοσήλια που καταβάλλουν Ταμεία και ασθενείς».

Σε πολιτικό επίπεδο ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε πως «ευθύνες έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», αλλά «και ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ.» λόγω της «υποστήριξης της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα». «Η λογική του χαλιναριού που εκφράζει ο ΣΥΝ είναι στον αέρα», ανέφερε, αφού «οι δημόσιες μονάδες λειτουργούν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με ιδιωτικά κριτήρια».

«Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να καθορίσουν τη στάση τους», κατέληξε ο Γ. Μαρίνος, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ «παλεύει για την κατάργηση του ιδιωτικού τομέα και κάθε μορφή πληρωμής», όπως και «κάθε πρακτικής που συνδέει την παροχή υπηρεσιών Υγείας με την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων».

Ταξικότητα στις παροχές Υγείας

Με συγκεκριμένα παραδείγματα από ανθρώπινες τραγωδίες ανέδειξε την ταξικότητα των παροχών Υγείας στη χώρα μας η Σοφία Καλαντίδου. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «στη Θεσσαλονίκη πέθανε μια εργαζόμενη 31 ετών σε ένα σούπερ μάρκετ από πνευμονία». Η εργαζόμενη - ανέφερε - «εξάντλησε την άδεια ασθένειας» και υπό την απειλή, «ίσως χωρίς να ειπωθεί», ότι πολλές άδειες ασθένειας σημαίνουν απόλυση, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ασθένεια, πηγαίνοντας στη δουλειά με πυρετό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιχείρηση ΤΙΤΑΝ, όπου «δολοφονήθηκε ένας εργαζόμενος σε εργολάβο», τονίζοντας πως «έχουμε ελάχιστους γιατρούς εργασίας» αφού στόχος των ακολουθούμενων πολιτικών είναι «η διαχείριση του επαγγελματικού κινδύνου και όχι η αντιμετώπισή του».

Οπως είπε η Σ. Καλαντίδου, «η πρόταση του ΚΚΕ για κρατικό σώμα γιατρών εργασίας αναδεικνύεται ως η μόνη ρεαλιστική πρόταση». Οσον αφορά στις συνθήκες εργασίας γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αναφέρθηκε στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, όπου «υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς» σχολιάζοντας πως «ούτε στον τομέα της Υγείας δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις πρόληψης του κινδύνου», αφού σκευάσματα φαρμάκων παράγονται σε εντελώς ακατάλληλους χώρους.

Τέλος, αναφερόμενη στο σύστημα Υγείας η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «καλούν τον πολίτη να πληρώσει για να συμβάλει στον τζίρο, και από την άλλη μειώνουν το κόστος της επιχείρησης» με την «υπονόμευση εργασιακών δικαιωμάτων» και «φτάνουμε με την πρακτική των σπουδαστών να καλύπτουμε κενά των νοσοκομείων», μετατρέποντας το δημόσιο σύστημα Υγείας σε «πύλη κερδοφορίας για τους ιδιώτες».

Χειρότερα στην περιφέρεια

Την ανυπαρξία υποδομών Υγείας στην ύπαιθρο στηλίτευσε στην παρέμβασή του ο Νίκος Μωραΐτης. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η κατάσταση παροχής Υγείας στην ύπαιθρο έχει περιέλθει σε επικίνδυνη κατάσταση», αφού «έχουν οδηγηθεί σε πλήρη διάλυση τα Κέντρα Υγείας», στα οποία παρατηρούνται «ελλείψεις σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες». Είναι «πολυτέλεια για τον κόσμο της υπαίθρου να έχουν καρδιολόγους, ορθοπαιδικούς, ψυχιάτρους, γιατρούς εργασίας», ανέφερε, τονίζοντας πως «τα Κέντρα Υγείας το πολύ πολύ να κάνουν και καμία ακτινογραφία». Παράλληλα, τόνισε πως «δε δίνεται κανένα βάρος στην πρόληψη» παραθέτοντας ενδεικτικά ότι «σαρώνουν οι καρκίνοι σε αγροτικές περιοχές» μια και «χρόνια τώρα γίνεται αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων».

Ο Ν. Μωραΐτης αναφέρθηκε εκτενώς στις λογικές μεταφοράς αρμοδιοτήτων του ΕΣΥ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημειώνοντας πως γίνεται «στην κατεύθυνση να απαλλαγεί το κράτος από την ευθύνη». Οπως είπε, οι υποδομές στηρίζονται σε «προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης», ενώ υπάρχουν «ασταθείς χρηματοδοτήσεις», λέγοντας ότι «τα δίκτυα της ΤΑ έγιναν για να μετατρέψουν το δικαίωμα στην υγεία σε ...φιλανθρωπία». Οπως επισήμανε, «χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, κεντρικές πολιτικές» προκειμένου να υπάρξουν «προγράμματα που θα καλύπτουν και το τελευταίο χωριό».

Αγώνες κατά της υποχρηματοδότησης

Αναγκαία όσο ποτέ είναι η ανάπτυξη αγώνων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομειακών ιδρυμάτων, επισήμανε στην ομιλία του ο Νίκος Γκατζής, σημειώνοντας ότι «καλούμε τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν με αγωνιστικότητα και πείσμα αυτές τις πολιτικές». Ο Ν. Γκατζής έκανε λόγο για «χρόνια υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων» αλλά ταυτόχρονα και «υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων», που «σε συνδυασμό με την αύξηση στα νοσήλια οδηγεί στην αύξηση των εισφορών και στην ανταποδοτική εισφορά». Οπως τόνισε, «η θέση του ΚΚΕ είναι: Οσο διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κλάδο Υγείας η αύξηση στα νοσήλια να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό». Αναφερόμενος στις πολιτικές που άσκησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι επιδιώκουν την «αύξηση των δαπανών των λαϊκών νοικοκυριών για να βγάζει κέρδος το κεφάλαιο», ενώ συνεχώς προωθούν μέτρα προκειμένου «να απαλλαγούν από πάσης φύσεως ευθύνη» που αφορά στη δημόσια Υγεία.

Ανύπαρκτη η πρόληψη

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν καρκινοπαθείς που πεθαίνουν στην αναξιοπρέπεια του πόνου γιατί δεν μπορούν να χορηγηθούν αναλγητικά», επισήμανε η Λιάνα Κανέλλη. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανυπαρξία υποδομών πρόληψης λέγοντας χαρακτηριστικά: «10% των Ελληνόπουλων έχουν φύσημα! Πού είναι η πρόληψη;». Οσον αφορά στη ...μόνιμη επωδό της κυβέρνησης για έλλειψη οικονομικών δυνατοτήτων σημείωσε σκωπτικά πως «από τα 28 δισ. στις τράπεζες ένα δισ. να ...τραβήξετε μπορείτε να κάνετε προσλήψεις»!

Ειδικά για τα δημόσια νοσοκομεία αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό εργαζόμενης με καταγωγή από τη Βουλγαρία, η οποία επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να της γίνει αφαίρεση χολής, όμως δεν υπήρξε αφαίρεση του οργάνου. Στη συνέχεια όταν επισκέφθηκε το Ασκληπιείο Βούλας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέμβαση, της ζητήθηκε να υπογράψει ότι θα γινόταν ...αφαίρεση κύστης. Τέλος, η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε και στις ...μεγαλοστομίες του υπουργού Υγείας σχολιάζοντας ότι «εδώ δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας» και το υπουργείο Υγείας εξαγγέλλει ότι «θα κάνετε παγκόσμιο κέντρο μεταμοσχεύσεων». Επισήμανε ότι μάλλον ...«θα το αναθέσετε σε μια μη κυβερνητική οργάνωση» και θα πηγαίνουν οι εργαζόμενοι που θα ωθούνται στις λογικές της ανταποδοτικότητας στα επαγγελματικά ταμεία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ