ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζονται για τα Τέμπη!

Το Σάββατo στις 12 το μεσημέρι η κινητοποίηση

Για την επιτυχία του παναγροτικού συλλαλητηρίου, το ερχόμενο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στα Τέμπη, προετοιμάζεται το συνεπές αγροτικό κίνημα στη Θεσσαλία, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής. Επίσης, καλούνται να συμμετάσχουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχοι, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να συντονίσουν από κοινού την αγωνιστική δράση τους με τη μικρομεσαία αγροτιά.

Στη Λάρισα, μεταξύ των άλλων, αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο πήρε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου - για τη μετακίνηση των εργαζομένων στα Τέμπη, δρομολογεί λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ από την πλατεία Λαού - το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων κ.ά.

Το πανθεσσαλικό παναγροτικό συλλαλητήριο, πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, ύστερα και από την άρνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά της. Το συνεπές αγροτικό κίνημα στρέφεται κατά της ΚΑΠ, της ΕΕ και όσων τη στηρίζουν και την εφαρμόζουν, καθώς αυτή ευθύνεται για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και θέτει μια σειρά άμεσων αιτημάτων, δείχνοντας ταυτόχρονα το δρόμο της προοπτικής που βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και στην εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σήμερα στη γέφυρα του Αξιού

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης

Ενα πιο προωθημένο και πιο συντονισμένο βήμα στον αγώνα τους κάνουν σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που συγκεντρώνονται στις 11 το πρωί στη γέφυρα του Αξιού, στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Χαλκηδόνας. Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ανήκει στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Πέλλας, στελέχη του οποίου πραγματοποίησαν συναντήσεις και συντόνισαν την κινητοποίησή τους μαζί με τους συναδέλφους τους των γειτονικών νομών. Η κινητοποίηση θα πάρει παναγροτικό και παγκτηνοτροφικό χαρακτήρα, καθώς στη συγκέντρωση αναμένεται να συμμετέχουν και οι παραγωγοί της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που δεκαπέντε μέρες τώρα έχουν στήσει μπλόκο με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Ν. Χαλκηδόνας στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Και χτες το μεσημέρι οι αγρότες στη Νέα Χαλκηδόνα απέκλεισαν για μια ώρα περίπου το δρόμο, ενώ το μπλόκο ενισχύεται με συναδέλφους τους από τα γειτονικά χωριά που φθάνουν καθημερινά στο σημείο της κινητοποίησης.

«Η κλιμάκωση του αγώνα μας για τα δυσβάσταχτα προβλήματά μας, είναι ο δικός μας μονόδρομος», τονίζουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές της κινητοποίησης. «Τα προβλήματα είναι γνωστά, οι αντικτηνοτροφικές πολιτικές, που τα δημιουργούν και τα οξύνουν επίσης γνωστές», συνεχίζουν. «Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο γάλα και το κρέας, δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου της πολιτικής που επιβάλει η ΕΕ και εφαρμόζουνε συνειδητά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το πολυδιαφημισμένο Νομοσχέδιο για την Κτηνοτροφία αποδείχτηκε "άνθρακες ο θησαυρός", αφού ούτε το θέμα της νομιμοποίησης παλιών εγκαταστάσεων με απλοποιημένο και - προπάντων μη δαπανηρό - τρόπο για το σχεδόν ανύπαρκτο κτηνοτροφικό μας εισόδημα πέτυχε. Σε εκκρεμότητα παραμένει το ιδιοκτησιακό καθεστώς για χιλιάδες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι διαδικασίες χρονοβόρες, ο κίνδυνος ν' αποκλειστούμε αύριο από τις όποιες πενιχρές επιδοτήσεις ορατός».

  • Τον αποκλεισμό των κόμβων Πετριτσίου και Κερδυλίων στη Γέφυρα του Στρυμόνα επανέλαβαν χτες το πρωί οι αγρότες των Σερρών, που αυτή τη φορά, δήλωσαν ότι κλείνουν το δρόμο επ' αόριστο. Ζητούν - μεταξύ άλλων - παράταση της ευρωπαϊκής επιδότησης για τον καπνό και επιδότηση ανά στρέμμα για την καλλιέργεια βαμβακιού και δημητριακών.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική

Δυναμική και μαχητική η κινητοποίηση στη γέφυρα Καλογήρου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη γέφυρα Καλογήρου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη γέφυρα Καλογήρου
Αγωνιστικό μήνυμα καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των εγχώριων υποστηρικτών της έστειλαν χτες οι αγροτοκτηνοτρόφοι των νομών Αρτας και Πρέβεζας, διεκδικώντας τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες, το δικαίωμα τους να παραμείνουν στα χωράφια και στις καλλιέργειες τους. Η κινητοποίησή τους, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των αντίστοιχων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, ήταν δυναμική και αποφασιστική.

Παρατάσσοντας τρακτέρ στη γέφυρα Καλογήρου έστησαν μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού και ξεκληρίσματος. Εκεί βρέθηκαν οι κτηνοτρόφοι που πλήττονται από τις εισαγωγές κρεάτων, το αυξημένο κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχτεί στα ύψη μετά και την κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών. Μαζί τους ήταν οι παραγωγοί κηπευτικών και οι εσπεριδοκαλλιεργητές, οι παραγωγοί πρόταξαν το μονόδρομο του οργανωμένου μαζικού αγώνα, της σύγκρουσης και ρήξης με την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων.

Αυτό ήταν και το στίγμα της κεντρικής ομιλίας που έγινε από τον Βαγγέλη Μπέτσα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας, που κάλεσε σε συντονισμό της δράσης των μικρομεσαίων παραγωγών όλων των κλάδων στη βάση του διεκδικητικού αγωνιστικού πλαισίου που θέτει η ΠΑΣΥ. «Για τη συγκρότηση, όπως είπε, ενός μαζικού ισχυρού αγροτικού κινήματος, ικανού να φέρει τα πάνω κάτω διασφαλίζοντας το μέλλον για τη μικρομεσαία αγροτιά στα πλαίσια μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα στηρίζει τον παραγωγικό συνεταιρισμό και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού». «Ο αγώνας, υπογράμμισε, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής αφορά και τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού και σχετίζεται με την ανάπτυξη προς όφελος του λαού».

Αυτή την ανάγκη κοινής δράσης εργαζομένων και αγροτών απέναντι στην ενιαία αντεργατική - αντιαγροτική επίθεση ανέδειξε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας Κώστας Παπαϊωάνου, ενώ την αμέριστη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών εξέφρασαν και οι σπουδαστές του τμήματος Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Αρτας που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Στη συγκέντρωση που ολοκληρώθηκε με ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος βρέθηκαν μεταξύ άλλων αντιπροσωπείες από τις ΝΕ του ΚΚΕ Πρέβεζας και Αρτας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
«Διοξίνες» και ξεκλήρισμα βαδίζουν χέρι χέρι

Ανακοίνωση της Ομοσπoνδίας για την εισαγωγή στη χώρα μας χοιρινών μολυσμένων με διοξίνες

«Η ΕΕ και τα μονοπώλια του διατροφικού τομέα με τις πλάτες των κυβερνήσεων, θυσιάζουν τη ζωή και την υγεία του λαού μας στον βωμό του κέρδους, οδηγώντας τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στον οικονομικό μαρασμό και στο ξεκλήρισμα» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), με αφορμή την εισαγωγή των επιμολυσμένων με διοξίνες χοιρομητέρων αλλά και χοιρινού κρέατος στη χώρα μας από χώρες της ΕΕ.

Τονίζει ακόμη ότι «σε έναν νομό όπου οι μικροκτηνοτρόφοι είδαν μετά τις φωτιές το βιος τους να καταστρέφεται χωρίς μέχρι σήμερα, 16 μήνες μετά, να έχουν λάβει καμιά ουσιαστική βοήθεια ώστε να επιβιώσουν, αναγκάζονται να πουλούν τα ζώα τους και να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Οσον αφορά το χοιρινό κρέας και τα ζώα αναπαραγωγής τα τελευταία χρόνια, χοιροτροφικές μονάδες της χώρας μας με ντόπιες ράτσες με ιδιοκτήτες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους έφυγαν από την παραγωγή και τη θέση τους πήραν μεγάλες επιχειρηματικές μονοπωλιακές μονάδες όπως έχει συμβεί και με τα βοοειδή και την πτηνοτροφία. Η Ελλάδα, μια χώρα υποτίθεται αγροτική, δεν καλύπτει τις ανάγκες της σε γάλα και κρέας εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που την υλοποιούν και εισάγει προϊόντα που δεν είναι εφάμιλλα των ελληνικών αλλά αφήνουν στους ντόπιους μεσάζοντες και εμπόρους μεγάλα κέρδη».

Καταλήγοντας η ΟΑΣΗ καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να απαιτήσουν ουσιαστική κρατική ενίσχυση και προστασία της ελληνικής παραγωγής και παράλληλα να προβάλλουν την ανάγκη μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που θα στηρίζει τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και το εισόδημά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ