ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Συνάντηση ενίσχυσης της συνεργασίας

ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΝΤΕ ΜΠΑΪΑ.--

«Είναι πολύ σημαντικό ότι όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο χωρίς την παρουσία άλλων» τόνισε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο κατά την άφιξή του στο θέρετρο Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα, στη Βραζιλία στο οποίο λαμβάνει χώρα από χτες η διήμερη «Σύνοδος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για την Ολοκλήρωση και την Ανάπτυξη»-(CALCA) αλλά και η 36η Σύνοδος της Αγοράς του Νότου-MERCOSUR. Σύνοδος που συμμετέχουν όλες οι χώρες από το Μεξικό ως τη Χιλή και θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά η Κούβα.

Οσο για το μέρος της δήλωσης του Ραούλ Κάστρο «χωρίς την παρουσία άλλων», αφορά τις ΗΠΑ. Κάτι που σημειώνεται και από πληθώρα αμερικανικών μέσων τονίζοντας με σημασία ότι «είναι η πρώτη φορά από την ανακήρυξη του δόγματος Μονρόε, δηλαδή περίπου εδώ και δύο αιώνες που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποκλεισμένες από μία ευρύτερη Σύνοδο που γίνεται στην ήπειρο».

Οσο για τη Σύνοδο, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται οι οικονομικές, οι διμερείς διαφορές αλλά και η παντελής έλλειψη καθορισμού των όρων που διέπουν την επιβολή δασμών στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών.

Εκτός του Mercosur (που περιλαμβάνει τις χώρες Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και η Βενεζουέλα υπό σύνδεση) θα γίνει και η Σύνοδος των χωρών του UNASUR (περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής) ενώ συνολικά η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση της υιοθέτησης με την Τελική Διακήρυξη και σειρά ντοκουμέντων, όσον αφορά τη συνέχιση των μηχανισμών που έχουν μόλις συσταθεί, για την προώθηση της «διακδικασίας ολοκλήρωσης».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ιδρύθηκε το νέο «αντιπολιτευόμενο κόμμα»

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Στην κοιτίδα γέννησης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) στην πανεπιστημιούπολη Μπλομφοντέιν του Γιοχάνεσμπουργκ επέλεξε και πραγματοποίησε χτες το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος (που προέκυψε από το προ μηνών ρήγμα στο ΑΝC) ο αρχηγός του, Μοσιουόα Λεκότα.

Ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος «Κογκρέσου του Λαού» (COPE) ισχυρίστηκε ότι η αιτία για τη δημιουργία του κόμματος είναι «η κρίση ηγεσίας στη Ν. Αφρική... και η ηθική παρακμή της πολιτικής στη χώρα». Ο Λεκότα, που υπήρξε ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ANC και συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών εις βάρος των εργαζομένων, υποστήριξε ότι ο ίδιος και άλλα στελέχη «διδαχθήκαμε από τα λάθη της 15ετίας ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά την παραμέληση του λαϊκού κινήματος»... Μόνο που είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα νέο ανάχωμα, ακριβώς στην ανάκαμψη του λαϊκού κινήματος. Το κόμμα αυτό θα κατέλθει στις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη άνοιξη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Νέα επίθεση αμερικανικών πυραύλων σημειώθηκε χτες στη Μιρανσάχ του Πακιστάν, στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Οι επιθέσεις της Βομβάης πάγωσαν τη διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν, παραδέχτηκε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υφίσταται απειλή πολέμου.

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.-- Επίθεση ανταρτών των Ταλιμπάν σε σημείο ελέγχου στο Αφγανιστάν είχε σαν αποτέλεσμα δύο Αφγανοί αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους και ένας Αφγανός αστυνομικός, ενώ οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν ακόμα πέντε «υπόπτους για κατασκοπία»...

ΑΓΚΥΡΑ.-- Νέες επιδρομές στο βόρειο Ιράκ εναντίον υποτιθέμενων θέσεων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός, όπως δημοσιοποιήθηκε χτες από αξιωματούχους. Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις στο όρος Καντίλ, χωρίς να αναφέρεται αν υπήρξαν απώλειες.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της επιδημίας χολέρας στη Ζιμπάμπουε προέβλεψαν χτες αξιωματούχοι υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ μετά την έναρξη της περιόδου των βροχών...

ΝΙΑΜΕΪ.-- Ενοπλοι αντάρτες της νομαδικής κοινότητας των Τουαρέγκ στο Νίγηρα απήγαγαν στην περιοχή Τιλαμπέρι τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, Καναδός διπλωμάτης Ρόμπερτ Φάουλερ και ο έτερος ομοεθνής συνάδελφός του Λουί Γκε.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η ινδονησιακή Βουλή ψήφισε χτες νέο νόμο για την εκμετάλλευση των ορυχείων της χώρας με στόχο την προστασία του εθνικού ορυκτού πλούτου έναντι των πολυεθνικών εταιρειών (π.χ. Newmont, Freeport-MakMoran, Rio Tinto κ.ά.) που λυμαίνονται επί δεκαετίες τα τεράστια ινδονησιακά αποθέματα σε άνθρακα, χαλκό, χρυσό, αλουμίνιο και νικέλιο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πάνω από δύο τρισ. τόνοι πάγου που καλύπτουν την επιφάνεια της Ανταρκτικής, της Γροιλανδίας και της Αλάσκας έχουν λιώσει από το 2003 ανακοίνωσαν επιστήμονες της ΝΑΣΑ επικαλούμενοι νεότερα δορυφορικά στοιχεία.

ΡΩΜΗ.-- Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι χρειάζονται άμεσα 5,2 δισ. δολάρια για την προμήθεια τροφίμων σε χώρες που έχουν ανάγκη.

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς κατέθεσε χτες στον Πρόεδρο της Γαλλίας που προεδρεύει της ΕΕ, Νικολά Σαρκοζί, αίτημα για ένταξη.

ΚΑΪΡΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Μια 16χρονη Αιγύπτια πέθανε χτες από επιπλοκές του ιού της γρίπης των πτηνών, ανεβάζοντας έτσι σε 23 τον αριθμό των φονικών κρουσμάτων της νόσου στην Αίγυπτο. Το ίδιο 24ωρο, νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών αναφέρθηκε σε χωριό της περιοχής Μάλντα, 200 χιλιόμετρα από την Καλκούτα στην Ινδία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο νομπελίστας Φυσικός Στίβεν Τσου ορίστηκε ως υπουργός Ενέργειας στο κυβερνητικό σχήμα του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Αρνι Ντάνκαν, επικεφαλής επιθεωρητής όλων των Δημόσιων Σχολείων του Σικάγου, ως υπουργό Παιδείας. Επίσης, οι πολιτειακές Αρχές του Ιλινόι ετοιμάζονται να καθαιρέσουν τον κυβερνήτη της πολιτείας Ροντ Μπλαγκόγεβιτς, μετά το σκάνδαλο πώλησης της έδρας του Μπαράκ Ομπάμα στο οποίο εμπλέκεται ο κυβερνήτης.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ο σύζυγος της Αϊντα Κιλκουέ, ηγέτιδας του Περιφερειακού Συμβουλίου των Ιθαγενών της Κάουκα (CRIC) και η οποία ήταν επικεφαλής των πρόσφατων κινητοποιήσεων των ιθαγενών στην Κολομβία και της μεγάλης πορείας τους προς την πρωτεύουσα Μπογκοτά, δολοφονήθηκε τη Δευτέρα. Η Κιλκουέ στη συνέντευξη που παραχώρησε χτες, υποστηρίζει ότι ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από τις Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με το «Τελεσούρ».

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.-- Αεροσκάφος της Linea Aerea Puertorriquena Inc. που μετέφερε 11 επιβάτες κατέπεσε και συνετρίβη στη θάλασσα κοντά στα νησιά Τερκς και Κάικος. Τα σωστικά συνεργεία διεξάγουν έρευνες για επιζώντες.

ΚΙΕΒΟ.-- Συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία συνασπισμού υπεγράφη χτες ανάμεσα στα κόμματα του Ουκρανού Προέδρου, Βίκτορ Γιουστσένκο, της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και του προέδρου του Κοινοβουλίου Βολοντιμίρ Λιτβίν.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Μορατόριουμ για το εξωτερικό χρέος

ΚΙΤΟ.--

«Τα χρήματα που προορίζονταν για την αποπληρωμή του χρέους θα δοθούν για τη στήριξη των κοινωνικών προγραμμάτων, για την Υγεία και την Παιδεία» είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, ανακοινώνοντας συνάμα ότι η χώρα θα αναστείλει την αποπληρωμή σχεδόν του 40% του εξωτερικού χρέους του για τρίτη φορά σε 14 χρόνια.

Οι προθέσεις του προέδρου του Εκουαδόρ έχουν ήδη γίνει γνωστές καιρό, καθώς έχει δηλώσει ότι από την εξέταση εξήχθη το συμπέρασμα ότι σημειώθηκαν «παρατυπίες» όσον αφορά τις τραπεζικές πιστώσεις, που αντιπροσωπεύουν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 40% του συνολικού του χρέους, και ως εκ τούτου κρίθηκαν «παράνομες» και προϊόν διαφθοράς και προσέφυγε σε διεθνή διαιτησία. Οι ενέργειες του Προέδρου του Εκουαδόρ ήδη έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και την όξυνση των διπλωματικών του σχέσεων με τη Βραζιλία, η οποία έχει ανακαλέσει και τον πρεσβευτή της.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Ελσα Βιτέρι, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται «τεχνικό μορατόριουμ» στην καταβολή των τόκων του εξωτερικού του χρέους, ποσό που φτάνει στα 30,47 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2015.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Δύο... πρωθυπουργοί

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

«Δικέφαλη» προέκυψε χτες η φιλοδυτική σομαλική κυβέρνηση. Από τη μια ο αποπεμφθείς την περασμένη Κυριακή πρωθυπουργός Νουρ Χασάν Χουσεΐν ανακοίνωσε πως παραμένει στην εξουσία του (μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από τη Βουλή). Από την άλλη, ο Σομαλός πρόεδρος διόρισε χτες ως νέο πρωθυπουργό τον έως πρότινος υπουργό Εσωτερικών Μοχάμεντ Μοχάμουντ Γκούλεντ.

Ωρες μετά το διορισμό του νέου πρωθυπουργού ο Κενυάτης υπουργός Εξωτερικών Μόσες Ουετάνγκουλα αποκάλεσε το Σομαλό πρόεδρο Αμπντουλαχί Γιουσούφ Αχμέντ «εμπόδιο για την ειρήνη στη Σομαλία» ανακοινώνοντας την επιβολή κυρώσεων, όπως απαγόρευση εισόδου και πάγωμα οιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων διατηρεί στην Κένυα.

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε επίσης το Σομαλό πρόεδρο λέγοντας ότι «μας ανησυχεί» η αποπομπή του πρωθυπουργού, που «υποβαθμίζει τις προσπάθειες της σομαλικής μεταβατικής κυβέρνησης για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ