ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνέπειες της παλινόρθωσης του καπιταλισμού

Ρατσιστικά εγκλήματα κι εκτίναξη των αυτοκτονιών

Σε πάνω από 80 ανέρχονται οι δολοφονημένοι πολίτες του Τατζικιστάν από τις αρχές του 2008 στη Ρωσία. Αυτό σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών του Τατζικιστάν σε νότα διαμαρτυρίας που επιδόθηκε στη Ρωσία και στην οποία ζητείται να βρεθούν οι δολοφόνοι της τελευταίας στυγερής δολοφονίας ενός ακόμη οικονομικού μετανάστη από το Τατζικιστάν, του Σαλοχιντίν Αζίζοφ, 20χρονου εργάτη, το κεφάλι του οποίου βρέθηκε στις 6/12 κοντά στο χωριό Ζάμπκινο, που βρίσκεται έξω από τη Μόσχα. Μάλιστα, τη δολοφονία του ανέλαβε μια οργάνωση με τον τίτλο: «Μαχητική οργάνωση των Ρώσων εθνικιστών».

Στη νότα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών του Τατζικιστάν αναφέρεται ακόμη πως η τάση της βίας, που εκδηλώνεται στη Ρωσία, κατά των οικονομικών μεταναστών και των φοιτητών, διαρκώς αυξάνεται και προκαλεί τη δικαιολογημένη αντίδραση και αγανάκτηση στη χώρα αυτή. Επίσης, κατηγορούνται οι αστυνομικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας για παθητικότητα στην αντιμετώπιση των εγκλημάτων, που γίνονται με θύματα οικονομικούς μετανάστες, πάνω στο έδαφος του εθνικισμού και της ξενοφοβίας.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών από το Τατζικιστάν στη Ρωσία φτάνει το 1 εκατομμύριο. Μεγάλο μέρος τους δε βρίσκεται νόμιμα στη Ρωσία και συνήθως συσσωρεύεται στα μεγάλα ρωσικά αστικά κέντρα, για να βρει μια οποιαδήποτε εργασία, όπου και γίνεται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης.

Κύμα αυτοκτονιών

Πέρα, όμως, από τα ρατσιστικά εγκλήματα, μια ακόμη κοινωνική «μάστιγα» του καπιταλισμού πλήττει τη Ρωσία και τις τελευταίες εβδομάδες κάνει πιο αισθητή την παρουσία της. Πρόκειται για τις αυτοκτονίες.

Ηδη η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, όπου κυριαρχεί η μεγάλη κοινωνική αδικία και η μεγάλη αβεβαιότητα για το αύριο, έχει διπλάσιο ποσοστό στις απόπειρες αυτοκτονίας από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ετσι, αν ο μέσος παγκόσμιος δείκτης είναι 14 απόπειρες αυτοκτονίες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, στη Ρωσία αυτός ο δείκτης είναι 29 απόπειρες αυτοκτονίες σε κάθε 100 χιλιάδες κατοίκους. Το 2007 έγιναν στη χώρα 41.329 απόπειρες αυτοκτονίας.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, όπου απόπειρες κάνουν είτε έφηβοι, είτε άνθρωποι άνω των 65 χρόνων, η ιδιαιτερότητα της Ρωσίας είναι πως συνήθως αυτές αφορούν κυρίως τους άνδρες, στις ηλικία των 35 - 60 ετών. Εκεί ο δείκτης εκτινάσσεται στις 68 απόπειρες ανά 100 χιλιάδες. Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, σ' αυτήν την ηλικιακή κατηγορία η μεγάλη πλειοψηφία των προσπαθειών να μπει τέλος στη ζωή οδηγεί με «επιτυχία» στο θάνατο.

Μιλώντας στο πρακτορείο «Ιντερφάξ» η Τ. Ντμίτριεβα, διευθύντρια του «Κρατικού επιστημονικού κέντρου κοινωνικής και δικαστικής ψυχιατρικής», αναφέρεται σε συμπτώματα αύξησης των αυτοκτονιών σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας, που ήδη τα ρωσικά ΜΜΕ τις συνδέουν με την οικονομική κρίση και τις απολύσεις. Για να τεκμηριώσουν την εκτίμησή τους αυτή τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρονται σε «κύμα αυτοκτονιών», που σηκώνεται στη Σιβηρία, όπου μόνο μέσα σε μια μέρα στο Νοβοσιμπίρσκ (8/12) υπήρξαν 15 απόπειρες αυτοκτονίας. Τα παραδείγματα που αναφέρουν κάνουν λόγο για ανθρώπους, που ξαφνικά απολύθηκαν, ή είχαν χρεωθεί και δεν μπορούσαν άλλο να αντεπεξέλθουν στην πίεση που τους ασκούνταν.

Τα κοινωνικο-οικονομικά αδιέξοδα του καπιταλισμού και στη Ρωσία συνθλίβουν τη ζωή και το μέλλον όλο και περισσότερων ανθρώπων.

Ι.Π.

ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
Χιλιάδες θύματα ασιτίας από ξηρασία και ακρίβεια

Η σκληρή πραγματικότητα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στη «Μαύρη Ηπειρο»

Associated Press

Η σκληρή πραγματικότητα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στη «Μαύρη Ηπειρο»
ΜΑΠΟΥΤΟ.--

Στα πρόθυρα λιμοκτονίας έχει φέρει περίπου μισό εκατομμύριο Μοζαμβικανούς η ακρίβεια στις τιμές βασικών τροφίμων, σε συνδυασμό με την πολύμηνη καθυστέρηση των βροχοπτώσεων που πλήττει περιοχές του νότιου και κεντρικού τμήματος της χώρας.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας στη νοτιοανατολική αφρικανική χώρα ανακοίνωσε ότι περίπου 450.000 άνθρωποι χρειάζονται άμεσα βοήθεια σε τρόφιμα και περίπου 150.000 άλλοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στις πληγείσες απ' την ξηρασία περιοχές.

«Οι οικογένειες στις πληγείσες περιοχές λαμβάνουν μόλις ένα γεύμα ημερησίως, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας σύμφωνα με την οποία η καθυστερημένη έναρξη της περιόδου των βροχών, η οποία φυσιολογικά αρχίζει τον Οκτώβρη, αύξησε την πιθανότητα παρατεταμένης ξηρασίας στο νότιο τμήμα της χώρας ως τον Ιανουάριο και της έλλειψης τροφίμων ως το Φεβρουάριο.

Τον περασμένο μήνα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) στη Μοζαμβίκη, απηύθυνε έκκληση για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα της ξηρασίας.

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Νέες συνομιλίες

ΓΕΝΕΥΗ.--

Διπλωμάτες από τη Ρωσία και τη Γεωργία ξανάρχισαν χτες τις συνομιλίες τους στη Γενεύη για ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια αλλά και τους πρόσφυγες, μερικούς μήνες μετά τη λήξη του πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο χώρες, τον Αύγουστο.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν χτες κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα. Η γεωργιανή αντιπροσωπεία αποτελείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γκίγκα Μποκέρια, και η ρωσική αντιπροσωπεία από τον Ρώσο ομόλογό του, Γκρίγκορι Καράσιν. Παράλληλα, στις συνομιλίες παραβρίσκονται εκπρόσωποι από την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα παρόμοιες συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη Γενεύη, όπου προηγούμενες διαφωνίες ως προς τη σύνθεση των συνομιλητών είχαν επιλυθεί καθώς συμφωνήθηκε απ' όλους να μην χρησιμοποιηθούν επίσημοι τίτλοι.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της χολέρας

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Επείγουσα εκστρατεία για αλληλεγγύη στη Ζιμπάμπουε που πλήττεται εδώ και μήνες από επιδημία χολέρας και σιτοδεία, ξεκίνησαν χτες από την Πρετόρια στο πλαίσιο της «Αναπτυξιακής Κοινότητας νότιας Αφρικής» ηγέτες χωρών της νότιας Αφρικής με πρωτοβουλία του Νοτιοαφρικανού προσωρινού Προέδρου Γκαλέμα Μοτλάντε.

Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προσθέσει το όνομά του στη λίστα ηγετών που έχουν ταχθεί υπέρ της παραίτησης του Ζιμπαμπουέζου ηγέτη Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εξέφρασε την προσδοκία πως έως το τέλος της τρέχουσας βδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Κυβέρνηση που απ' τα μέσα Σεπτέμβρη έχουν συμφωνήσει να φτιάξουν από κοινού στελέχη του κόμματος του ZANU-PF του Ζιμπαμπουέζου Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε και του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» του Μόργκαν Τσβανγκιράι...

Το ίδιο 24ωρο, ανακοινώθηκαν νεότερα στοιχεία για τα θύματα της επιδημίας χολέρας στη Ζιμπάμπουε. Τους 18.000 έχουν φθάσει οι Ζιμπαμπουέζοι που έχουν ασθενήσει απ' την ασθένεια και τουλάχιστον 1.000 απ' αυτούς πέθαναν.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Κίνηση αποπομπής του προέδρου...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το σομαλικό «μεταβατικό» κοινοβούλιο στην πόλη Μπαϊντόα ξεκίνησε χτες διαδικασία για αποπομπή του προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ Αχμέντ με την κατηγορία ότι λειτουργεί πλέον ως «εμπόδιο για την ειρήνη».

Ο 74χρονος Σομαλός «μεταβατικός» πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη απ' το «Ασοσιέιτεντ Πρες» είπε πως οι εναντίον του κατηγορίες είναι «αποτέλεσμα προπαγάνδας». Αρνήθηκε έτσι πως είναι αυτός εμπόδιο στην εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό Χασάν Νουρ Χουσεΐν που απέπεμψε την Κυριακή και στις επιθέσεις των ισλαμιστών...

Τώρα ο Γιουσούφ θα πρέπει να εμφανιστεί στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις αφού κατηγορείται μεταξύ άλλων για παράνομο τύπωμα χρημάτων, νεποτισμό, απολυταρχική συμπεριφορά, ανικανότητα στο στόχο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια που έχει διοριστεί στη θέση του προέδρου.

Για να παραμείνει στη θέση (που τον διόρισαν επί της ουσίας ΗΠΑ και ΕΕ), θα πρέπει να πείσει τα 2/3 του Κοινοβουλίου, το οποίο στο σύνολό του υποστηρίζει την πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία στο Τζιμπουτί για συγκυβέρνηση της «μεταβατικής αρχής» και ισλαμιστών, στους οποίους ωστόσο δε συμπεριλαμβάνονται τα στελέχη της ισλαμικής ακραίας οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ»...

Στο μεταξύ χτες τρία πλοία - δύο εμπορικά και ένα ιστιοπλοϊκό - καταλήφθηκαν από Σομαλούς πειρατές στον Κόλπο του Αντεν. Παράλληλα, Ινδοί αξιωματούχοι παρέδωσαν 12 Σομαλούς και 11 Υεμενίτες πειρατές στις αρχές της Υεμένης τους οποίους είχαν συλλάβει με επιχείρηση στις 13 του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ