Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Κίνηση αποπομπής του προέδρου...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το σομαλικό «μεταβατικό» κοινοβούλιο στην πόλη Μπαϊντόα ξεκίνησε χτες διαδικασία για αποπομπή του προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ Αχμέντ με την κατηγορία ότι λειτουργεί πλέον ως «εμπόδιο για την ειρήνη».

Ο 74χρονος Σομαλός «μεταβατικός» πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη απ' το «Ασοσιέιτεντ Πρες» είπε πως οι εναντίον του κατηγορίες είναι «αποτέλεσμα προπαγάνδας». Αρνήθηκε έτσι πως είναι αυτός εμπόδιο στην εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό Χασάν Νουρ Χουσεΐν που απέπεμψε την Κυριακή και στις επιθέσεις των ισλαμιστών...

Τώρα ο Γιουσούφ θα πρέπει να εμφανιστεί στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις αφού κατηγορείται μεταξύ άλλων για παράνομο τύπωμα χρημάτων, νεποτισμό, απολυταρχική συμπεριφορά, ανικανότητα στο στόχο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια που έχει διοριστεί στη θέση του προέδρου.

Για να παραμείνει στη θέση (που τον διόρισαν επί της ουσίας ΗΠΑ και ΕΕ), θα πρέπει να πείσει τα 2/3 του Κοινοβουλίου, το οποίο στο σύνολό του υποστηρίζει την πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία στο Τζιμπουτί για συγκυβέρνηση της «μεταβατικής αρχής» και ισλαμιστών, στους οποίους ωστόσο δε συμπεριλαμβάνονται τα στελέχη της ισλαμικής ακραίας οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ»...

Στο μεταξύ χτες τρία πλοία - δύο εμπορικά και ένα ιστιοπλοϊκό - καταλήφθηκαν από Σομαλούς πειρατές στον Κόλπο του Αντεν. Παράλληλα, Ινδοί αξιωματούχοι παρέδωσαν 12 Σομαλούς και 11 Υεμενίτες πειρατές στις αρχές της Υεμένης τους οποίους είχαν συλλάβει με επιχείρηση στις 13 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ