Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Αναζήτηση δρόμων συνεργασίας και αντιθέσεις

Η Κούβα στην «Ομάδα του Ρίο»

Από τη σύνοδο των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής

Associated Press

Από τη σύνοδο των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Η πρώτη Σύνοδος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αναμενόταν να ολοκληρώσει τις εργασίες της χτες αργά - πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - και σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» στην τελική διακήρυξη αναμένεται να τονιστεί ότι έγιναν σημαντικά βήματα «για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης προς όφελος των χωρών της περιοχής».

Σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, την πρώτη μέρα, ήταν η ένταξη της Κούβας στην «Ομάδα του Ρίο». «Η Κούβα επέστρεψε εκεί που πάντα ανήκε», τόνισε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, αναφορικά με την επίσημη αποδοχή της Κούβας ως πλήρους μέλους της «Ομάδας του Ρίο», δηλαδή της ομάδας των 23 χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση που έλαβαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες από το 1962 εν μέσω της κρίσης των πυραύλων επέβαλαν τον αποκλεισμό της Κούβας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ασκούν συνεχώς αφόρητες πιέσεις αλλά και απειλούν με στόχο τη διαιώνιση του αποκλεισμού της Κούβας από περιφερειακές ενώσεις και οργανισμούς.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βραζιλίας και οικοδεσπότη της Συνόδου, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ότι «ελπίζει σε μία αλλαγή στην πολιτική του Λευκού Οίκου» προς τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας συνάμα για τον οριστικό τερματισμό του αποκλεισμού κατά της Κούβας.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, πρότεινε σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ κατά της Κούβας να προχωρήσουν σε διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Οσον αφορά στη συνεργασία ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής να υιοθετήσουν μία «οικονομική, πολιτική και κοινωνική ατζέντα» ανάλογη με αυτή της «"Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική" (ALBA), που βασίζεται στη δικαιοσύνη, στην ισότητα και την αλληλεγγύη», ενώ δεν ήταν λίγες οι φωνές, όπως αυτές των Προέδρων της Νικαράγουας και της Ονδούρας, Ντανιέλ Ορτέγκα και Μανουέλ Ζελάγια, αντίστοιχα, που καταδίκασαν «τις καπιταλιστικές δομές που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ».

Υπαρκτά αντιτιθέμενα συμφέροντα

Εντούτοις, οι διαφορές, αντιθέσεις και αντιτιθέμενα συμφέροντα δε λείπουν. Ενδεικτικό είναι ότι λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, σε αποτυχία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της «Αγοράς του Νότου» (Mercosur) όσον αφορά στην άρση των όρων που καθορίζουν ότι οι δασμοί είναι διπλάσιοι σε προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες, καθώς και των υφιστάμενων περιορισμών για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της περιοχής αλλά και μεταξύ των ίδιων των μελών της «Αγοράς του Νότου», όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ, και ο υφυπουργός Οικονομικής Ολοκλήρωσης της Αργεντινής, Εντουάρδο Σίγκαλ. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ως στόχο την υιοθέτηση «θελκτικών όρων» για το εμπόριο ως «όπλο» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σύνοδος των λαών

Στην πόλη Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα πραγματοποιήθηκε και η λεγόμενη Σύνοδος των Λαών του Νότου, μια διοργάνωση που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια και στην οποία συμμετέχουν λαϊκές οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα, πολιτικά κόμματα, όπως το ΚΚ Βραζιλίας. Και φέτος αυτή η Σύνοδος έθεσε την ανάγκη να διευρυνθεί η συνεργασία των χωρών σε όφελος των λαών, σημειώνοντας ότι «αναζητείται διέξοδος πέρα από τον καπιταλισμό, για μια κοινωνία με ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη με σεβασμό προς το περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ