ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αύριο στα Τέμπη!

Αγωνιστικό κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στα Τέμπη

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την επιτυχία του αυριανού πανθεσσαλικού παναγροτικού συλλαλητηρίου, στις 12 το μεσημέρι, στα Τέμπη. Το συνεπές αγροτικό κίνημα καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Μαζί τους καλούνται να δώσουν δυναμικό «παρών» και οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχοι, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα κοινής δράσης και αγώνα.

Τα πούλμαν που δρομολογούνται για τη μεταφορά στα Τέμπη θα ξεκινήσουν από τη Λάρισα στις 10.15 π.μ. (πλατεία Λαού), από την Καρδίτσα στις 10 π.μ. (πέτρινη τράπεζα), από τα Τρίκαλα, στις 10 π.μ. (οδός Λάρισας, ύψος ταβέρνας «Κωστάρας») και στο Βόλο στις 10 π.μ. (πλατεία Δημαρχείου). Πούλμαν θα ξεκινήσουν κι από χωριά, ενώ στην Καρδίτσα όσοι μεταβούν στα Τέμπη με αυτοκίνητα, έχουν δώσει ραντεβού στις 10 π.μ. στο Δέλτα Ιτέας.

Στη Λάρισα, αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο πήρε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου - για τη μετακίνηση των εργαζομένων στα Τέμπη δρομολογεί λεωφορεία, που θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ. από την πλατεία Λαού - το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων κ.ά.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αγώνα της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων - μελών της, θέτουν μια σειρά άμεσων αιτημάτων, όπως αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εγγυημένες κατώτερες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής κ.ά. Το συνεπές αγροτικό κίνημα ξεκαθαρίζει, όμως, ότι ο αγώνας για να έχει προοπτική πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και στην επιβολή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής, κάτι που προϋποθέτει την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος του δικομματισμού και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αποκλείοντας το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα και την Εγνατία Οδό, δηλώνουν οι αγρότες των Σερρών που έχουν στήσει μπλόκα στους κόμβους Νέου Πετριτσίου και Νέων Κερδυλίων. Χτες τους αγρότες που βρίσκονται με δεκάδες τρακτέρ από τη Δευτέρα στα δύο μπλόκα, επισκέφθηκε κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αλέκο Ουγκρίνο, υπεύθυνο αγροτικού περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, και μετέφερε τις θέσεις των κομμουνιστών, καλώντας τους να ψάξουν τους υπεύθυνους των πολιτικών που τους οδήγησαν στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο και των προβλημάτων που δε λύνονται τόσα χρόνια. Οι πολιτικές της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, τόνισαν, ερήμωσαν την ελληνική ύπαιθρο και αν δεν αλλάξουν δε θα υπάρξει κανένα μέλλον για τις μικρομεσαίες αγροτικές οικογένειες.

Στο μεταξύ, για 16η μέρα χτες συνεχίστηκε η κινητοποίηση των αγροτών της Δ. Θεσσαλονίκης που έχουν στήσει «μπλόκο» στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας πριν από τον κόμβο της Χαλκηδόνας.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Μείωση 7,1% το 2008

Η μεγάλη μείωση που υπέστη το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών φέτος φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ. Οπως ανακοινώθηκε χτες από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat), το καθαρό (αποπληθωρισμένο) αγροτικό εισόδημα μειώθηκε μέσα στο 2008 κατά 7,1% σε σύγκριση με το 2007. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μέσα στην οκταετία 2000-2008 το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε κατά 20,4%. Σε επίπεδο ΕΕ το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε φέτος κατά 4,3%. Βέβαια, το πόσο πραγματικά μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα το νιώθουν πολύ καλά στο πετσί τους οι μικρομεσαίοι αγρότες, που βλέπουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων να κατρακυλούν σε εξευτελιστικά επίπεδα και το κόστος παραγωγής να ανεβαίνει στα ύψη. Η πολιτική της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ έχει ορατά αρνητικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα για την αγροτιά και όσον αφορά στο εισόδημα οι αρνητικές επιπτώσεις καταγράφονται κι από τους μηχανισμούς της ΕΕ, όπως τελικά καταγράφονται και όπως μετριούνται...

Σε καραντίνα 155 χοιρομητέρες από την Ιρλανδία

Σε καραντίνα μπήκαν 155 συνολικά χοιρομητέρες που βρέθηκαν να έχουν εισαχθεί από την Ιρλανδία και βρίσκονται σε χοιροστάσια σε τέσσερις νομούς της χώρας. Τα ζώα είχαν εισαχθεί από την Ιρλανδία στις 23 Οκτώβρη, από εταιρεία που εδρεύει στην Εύβοια. Στη συνέχεια προωθήθηκαν, 35 από αυτά σε χοιροτροφική μονάδα της Λακωνίας, 70 σε τρεις μονάδες στο νομό Ηλείας, 30 σε μονάδα στο νομό Καρδίτσας και 20 σε χοιροτροφική μονάδα στη Φθιώτιδα.

Οπως έγινε γνωστό, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να θέσουν τα συγκεκριμένα ζώα σε καραντίνα, ενώ για τον εντοπισμό της ύπαρξης ή μη διοξινών σε αυτά, ελήφθησαν δείγματα κρέατος και λίπους, τα οποία θα σταλούν για εργαστηριακές αναλύσεις στο «Δημόκριτο».

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Λήγει η προθεσμία

Στις 31 Δεκέμβρη λήγει η προθεσμία για την πληρωμή στις τράπεζες των τελών κυκλοφορίας οχημάτων (έτους 2009) και η όποια καθυστέρηση συνεπάγεται πρόστιμα ισόποσα με το ύψος του τέλους. Οι κάτοχοι οχημάτων θα πληρώσουν αυξημένα χαράτσια κατά 20% συγκριτικά με πέρσι και συγκεκριμένα:

  • Μέχρι 300 κ.ε.: 18 ευρώ (από 15 ευρώ πέρσι)
  • 301-785 κ.ε.: 46 ευρώ (από 38)
  • 786-1.357 κ.ε.: 112 ευρώ (από 93)
  • 1.358-1.928 κ.ε.: 202 ευρώ (από 168)
  • 1.929-2.357 κ.ε.: 446 ευρώ (από 372)
  • Για περισσότερα κυβικά: 580 ευρώ (από 483)
Κομπίνες με ναυτιλιακό πετρέλαιο

Σε χρυσοφόρες κομπίνες με το πετρέλαιο της ναυτιλίας, που να σημειωθεί ότι δεν επιβαρύνεται με φόρους κατανάλωσης, συνεχίζουν να επιδίδονται τα κυκλώματα των επιτηδείων. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) εντόπισε στην περιοχή Ασπρόπυργου Αττικής αποχρωματιστήριο μετατροπής ναυτιλιακού πετρελαίου σε πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συνελήφθησαν 6 άτομα.

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη δράση τους

Με άλλοθι να «δοθεί τέλος σε ένα νοσηρό φαινόμενο επιχειρηματικής δράσης» η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών που δρουν για λογαριασμό κυρίως των τραπεζών, με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος έδωσε - για διαβούλευση - στη δημοσιότητα την πρόταση νομοσχεδίου για το θεσμικό πλαίσιο κανόνων λειτουργίας των εταιρειών, που στο εξής θα ονομάζονται εύηχα... «εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών». Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Η απαγόρευση είσπραξης χρηματικών απαιτήσεων από τις εταιρείες αυτές.
  • Η καθιέρωση μητρώου καταχώρισης των συγκεκριμένων εταιρειών και η δυνατότητα του υπουργού Ανάπτυξης να αποβάλει από το μητρώο όποια εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στις διατάξεις του νόμου.
  • Η θέσπιση προϋποθέσεων για έλεγχο της σχέσης των τραπεζών ή άλλων εταιρειών με τις εν λόγω εταιρείες.
  • Η απαγόρευση ενημέρωσης των οφειλετών για χρέη που απορρέουν από καταχρηστικούς όρους. Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση θεωρεί ένα το κρατούμενο ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να εφαρμόζουν μια σειρά από όρους που έχουν κριθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις καταχρηστικοί. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης είπε χτες ότι βρίσκεται σε διαδικασία επιβολής κυρώσεων για τις τράπεζες που επιβάλλουν τέτοιους όρους.
  • Προβλέπεται η μαγνητοφώνηση της συνομιλίας υπαλλήλων των εισπρακτικών εταιρειών με τους οφειλέτες.
  • Απαγορεύεται στις συγκεκριμένες εταιρείες να κάνουν πράξεις που κατά το νόμο ασκούνται αποκλειστικά από δικηγόρους ή δικαστικούς επιμελητές.
  • Απαγορεύεται η πρόσβαση σε αρχεία του «Τειρεσία» ή άλλου είδους για την εξακρίβωση της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη και του εγγυητή ή δυσμενών στοιχείων εναντίον τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ