ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα στήριξης των μεγαλοξενοδόχων

Εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου

Με 14 μέτρα στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού τα οποία εξήγγειλε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, η κυβέρνηση προκαλεί βάναυσα τους εργαζόμενους του κλάδου, χτυπά τα δικαιώματά τους και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς προσφέρει στους μεγαλοξενοδόχους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, άμεσα ή έμμεσα. Το αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι φορείς τους. «Τα εξαγγελθέντα μέτρα, που στην πλειονότητά τους ταυτίζονται με τις προτάσεις του ΞΕΕ, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», επισήμανε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Τα μέτρα «αναμένεται να βοηθήσουν τόσο στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, όσο και να ενισχύσουν στο άμεσο μέλλον την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού», σημείωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό, για να βοηθήσουμε τον τουρισμό να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η διεθνής κρίση», τόνισε ότι ο τουρισμός είναι «τομέας στρατηγικός για μας» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει κι άλλες, συμπληρωματικές πρωτοβουλίες, εφόσον χρειαστεί», ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την όρεξη των επιχειρηματιών του κλάδου. Το μήνυμα ελήφθη, αφού ο ΣΕΤΕ έσπευσε να δηλώσει επιπρόσθετα ότι «με τα ανακοινωθέντα μέτρα ικανοποιούνται αφ' ενός μεν ορισμένα από τα διαχρονικά αιτήματα του τουριστικού τομέα, αφ' ετέρου δε τίθενται οι βάσεις για ορθολογική ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον».

Τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Αύξηση κατά 50% της δαπάνης προβολής της χώρας, που σημαίνει περίπου 15-20 εκατ. ευρώ επιπλέον.
  • Μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), από 1 τοις χιλίοις επί της αξίας του κτίσματος και 6 τοις χιλίοις επί της αξίας του οικοπέδου, σε 0,33 τοις χιλίοις για τα έτη 2009 και 2010.
  • Αναστολή για ένα έτος της καταβολής εισφοράς του Ν. 128/75 για το σύνολο των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες.
  • Σύνδεση της χρηματοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων με το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες.
  • «Δυναμική» ενίσχυσή τους από το ΕΣΠΑ.
  • Μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%. «Αποζημίωση» των ΟΤΑ με αύξηση κατά 20% του ποσού που εισπράττουν από τα τέλη κυκλοφορίας. Η ΚΕΔΚΕ, διά του Ν. Κακλαμάνη, ζήτησε άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης εξαγγελίας και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να μην την υπογράψουν, δηλώνοντας ότι «ουδείς όμως μπορεί να κάνει τον "κουβαρντά" με χρήματα των άλλων».
  • Αμεση επιστροφή από τις ΔΟΥ του οφειλόμενου ΦΠΑ.
  • Δανειοδότηση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας των μικρών επιχειρήσεων.
  • Προτεραιότητα στην καταβολή των οφειλομένων ποσών σε επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στον Επενδυτικό Νόμο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων. (Τη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας την έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείο).
  • Μετατροπή του εποχικού επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα εργασίας». Μετά και τις διευκρινίσεις της υπουργού Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά σε συνάντηση με την Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, προκύπτει ότι ο ΟΑΕΔ - οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - θα πληρώνει τους ξενοδόχους για να δουλεύουν σ' αυτούς οι εποχικοί και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργαζόμενοι!
  • Αύξηση κατά 21% για το 2009 των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας.
  • Συνέχιση των προγραμμάτων κατάρτισης, όπου με πρόσχημα την «πρακτική άσκηση», οι ξενοδόχοι απασχολούν εργαζόμενους χωρίς να τους αμείβουν, με την υποχρέωση να κρατούν στο τέλος έναν στους τρεις!
  • Θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την «τόνωση» των ξενοδοχείων και συναφών επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές στο κέντρο της Αθήνας.
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Χοντραίνει το παιχνίδι με τα επιτόκια

«Συστάσεις» στην κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζουν να κάνουν τα κοράκια των χρηματογορών, που επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κρίση στην κατεύθυνση παραπέρα αύξησης των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο ο χρηματοπιστωτικός οίκος «Moody's» επανήλθε χτες με νέα «έκθεση» στην οποία κάνουν λόγο για «εύθραυστους θεσμούς» στη χώρα, που σύμφωνα με τους ίδιους δικαιολογούν τις αρνητικές εξελίξεις στο δημόσιο χρέος. Ακόμη, αφήνουν υπονοούμενα για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, κάτι που θα οδηγούσε σε νέα αύξηση των επιτοκίων αλλά και σε παραπέρα άνοιγμα της ψαλίδας με τα επιτόκια των ισχυρών κρατών της ευρωζώνης. Στην έκθεσή τους κάνουν λόγο για «πολιτική αναταραχή» που μαζί με την οικονομική κρίση διαβρώνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης. Αντίστοιχες «απειλές» εκτόξευσε τις προάλλες η αμερικανικών συμφερόντων Citi.


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Πρέπει να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες

Την αρωγή του στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - που άλλωστε ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - και στις προκλητικές αξιώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, πρόσφερε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό και το Μείγμα Καυσίμου. Αποκαλύπτοντας την πραγματική αξία των όσων λέει ο ίδιος και η παράταξή του υπέρ των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε στην εισηγητική ομιλία του ότι «για μας είναι εύκολο να λέμε φτηνό ρεύμα για το λαό», ωστόσο πρόσθεσε ότι το ζήτημα «δεν είναι τόσο απλό». Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί «βέλτιστη ισορροπία» ανάμεσα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και στη διασφάλιση της ευημερίας ώστε ένα αίτημα «που φαίνεται δίκαιο» να μην επιβαρύνει τις επόμενες γενιές!!!

Πάντοτε στη λογική της καλύτερης διαχείρισης, ο Γ. Παναγόπουλος ζήτησε να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος συνέδεσε την εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα με τις πιθανές συνέπειες για την απασχόληση στα λιγνιτικά πεδία σε Κοζάνη, Φλώρινα και Αρκαδία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να «ξεμπερδέψει» με το ζήτημα της «απελευθέρωσης», λέγοντας ότι για τον ενεργειακό σχεδιασμό δεν πρέπει να ισχύει πλέον το δίλημμα «απελευθέρωση ή όχι». Στην ίδια λογική ουσιαστικά κινήθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αμανατίδου, σχολιάζοντας τον «τρόπο απελευθέρωσης». Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος χαρακτήρισε τη στρατηγική παραγωγής της ΔΕΗ ...«τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επένδυση στην ιστορία της χώρας».

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε: «Το ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού δεν μπορεί να εξεταστεί αποσπασμένο απ' τον ταξικό προσανατολισμό της εφαρμοζόμενης ενεργειακής και αναπτυξιακής πολιτικής. Στο πλαίσιο της "απελευθερωμένης" αγοράς ενέργειας, ο ενεργειακός σχεδιασμός αποτελεί ένα ευχολόγιο παρουσίασης επενδυτικών προτάσεων και ευκαιριών προς το μεγάλο κεφάλαιο. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι αποφασίζουν πότε θα επενδύσουν, ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν με γνώμονα τη διασφάλιση του μέγιστου κέρδους.

Στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" καλείται κάθε φορά ο λαός να επιλέξει ποια ανάγκη του θα θυσιάσει για να μη θιγεί η κερδοφορία των ομίλων, π.χ. το λαϊκό εισόδημα, ώστε να στηριχτούν οι ιδιωτικές επενδύσεις ΑΠΕ ή η δημόσια υγεία, με την προώθηση λιθανθρακικών σταθμών παραγωγής σε κορεσμένες, από ρυπογόνα δραστηριότητα, περιοχές».

Ο Μάκης Παπαδόπουλος συνέχισε επισημαίνοντας ότι «το ΚΚΕ απορρίπτει παρόμοια ψευτοδιλήμματα. Θέτει το κεντρικό πρόβλημα αν ο ενεργειακός σχεδιασμός θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών ή το καπιταλιστικό κέρδος. Προτάσσει την ανάγκη αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας. Προτείνει τη στροφή στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου κυρίως για οικιακή χρήση, με κριτήριο την εξοικονόμηση ενέργειας. Αποδέχεται την αξιοποίηση στέρεων καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής με κατάλληλη χωροθέτηση και αξιοποίηση της τεχνολογίας μείωσης των επικίνδυνων εκπομπών. Αναδεικνύει τις πολιτικές προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων, την ανατροπή της πολιτικής του ευρωμονόδρομου, τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας για την κατάκτηση της εξουσίας.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο των κοινωνικοποιημένων βασικών μέσων παραγωγής, ο Ενιαίος, αποκλειστικά Κρατικός Φορέας Ενέργειας θα μπορεί να διαμορφώσει μείγμα καυσίμων με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία».

ΚΚΕ
Πρόκληση για τους εργαζόμενους

Με αφορμή τις πρωθυπουργικές δηλώσεις για τα μέτρα στήριξης του τουρισμού, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον τουρισμό είναι μέτρα προκλητικής ενίσχυσης των μεγαλοξενοδόχων από χρήματα των εργαζομένων και σε βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η κυβέρνηση μετατρέπει το πενιχρό επίδομα ανεργίας που λάμβαναν έως τώρα σε επίδομα ενίσχυσης των ξενοδόχων.

Δίνει νέα κίνητρα και "ζεστό χρήμα", όταν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ξενοδοχειακές - τουριστικές επιχειρήσεις, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν αύξηση των κερδών 60%, όταν προκλητικά και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους έχουν χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και από τα κοινοτικά κονδύλια.

Το ΚΚΕ καλεί τους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους, συνολικά τους εργαζόμενους, να αντιπαλέψουν αυτά τα μέτρα.

Μέτρα για τους ξενοδοχοϋπάλληλους τώρα. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ και πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση, για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Ούτε ένα ευρώ των εργαζομένων στα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Οι διακοπές και ο τουρισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη όλων των εργαζομένων και της νεολαίας, και για να ικανοποιηθεί χρειάζεται πραγματική αύξηση στους μισθούς, πραγματικά κοινωνικός τουρισμός με ευθύνη του κράτους. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Το κεφάλαιο να πληρώσει την κρίση από τα συσσωρευμένα κέρδη του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ