Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα στήριξης των μεγαλοξενοδόχων

Εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου

Με 14 μέτρα στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού τα οποία εξήγγειλε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, η κυβέρνηση προκαλεί βάναυσα τους εργαζόμενους του κλάδου, χτυπά τα δικαιώματά τους και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς προσφέρει στους μεγαλοξενοδόχους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, άμεσα ή έμμεσα. Το αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι φορείς τους. «Τα εξαγγελθέντα μέτρα, που στην πλειονότητά τους ταυτίζονται με τις προτάσεις του ΞΕΕ, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», επισήμανε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Τα μέτρα «αναμένεται να βοηθήσουν τόσο στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, όσο και να ενισχύσουν στο άμεσο μέλλον την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού», σημείωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό, για να βοηθήσουμε τον τουρισμό να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η διεθνής κρίση», τόνισε ότι ο τουρισμός είναι «τομέας στρατηγικός για μας» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει κι άλλες, συμπληρωματικές πρωτοβουλίες, εφόσον χρειαστεί», ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την όρεξη των επιχειρηματιών του κλάδου. Το μήνυμα ελήφθη, αφού ο ΣΕΤΕ έσπευσε να δηλώσει επιπρόσθετα ότι «με τα ανακοινωθέντα μέτρα ικανοποιούνται αφ' ενός μεν ορισμένα από τα διαχρονικά αιτήματα του τουριστικού τομέα, αφ' ετέρου δε τίθενται οι βάσεις για ορθολογική ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον».

Τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Αύξηση κατά 50% της δαπάνης προβολής της χώρας, που σημαίνει περίπου 15-20 εκατ. ευρώ επιπλέον.
  • Μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), από 1 τοις χιλίοις επί της αξίας του κτίσματος και 6 τοις χιλίοις επί της αξίας του οικοπέδου, σε 0,33 τοις χιλίοις για τα έτη 2009 και 2010.
  • Αναστολή για ένα έτος της καταβολής εισφοράς του Ν. 128/75 για το σύνολο των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες.
  • Σύνδεση της χρηματοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων με το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες.
  • «Δυναμική» ενίσχυσή τους από το ΕΣΠΑ.
  • Μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%. «Αποζημίωση» των ΟΤΑ με αύξηση κατά 20% του ποσού που εισπράττουν από τα τέλη κυκλοφορίας. Η ΚΕΔΚΕ, διά του Ν. Κακλαμάνη, ζήτησε άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης εξαγγελίας και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να μην την υπογράψουν, δηλώνοντας ότι «ουδείς όμως μπορεί να κάνει τον "κουβαρντά" με χρήματα των άλλων».
  • Αμεση επιστροφή από τις ΔΟΥ του οφειλόμενου ΦΠΑ.
  • Δανειοδότηση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας των μικρών επιχειρήσεων.
  • Προτεραιότητα στην καταβολή των οφειλομένων ποσών σε επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στον Επενδυτικό Νόμο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων. (Τη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας την έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείο).
  • Μετατροπή του εποχικού επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα εργασίας». Μετά και τις διευκρινίσεις της υπουργού Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά σε συνάντηση με την Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, προκύπτει ότι ο ΟΑΕΔ - οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - θα πληρώνει τους ξενοδόχους για να δουλεύουν σ' αυτούς οι εποχικοί και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργαζόμενοι!
  • Αύξηση κατά 21% για το 2009 των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας.
  • Συνέχιση των προγραμμάτων κατάρτισης, όπου με πρόσχημα την «πρακτική άσκηση», οι ξενοδόχοι απασχολούν εργαζόμενους χωρίς να τους αμείβουν, με την υποχρέωση να κρατούν στο τέλος έναν στους τρεις!
  • Θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την «τόνωση» των ξενοδοχείων και συναφών επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές στο κέντρο της Αθήνας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξωστρέφεια (2021-01-15 00:00:00.0)
Πάνω απ' όλα το κεφάλαιο (2014-12-07 00:00:00.0)
Τους φταίνε οι διαδηλώσεις (2010-05-08 00:00:00.0)
Εκβιάζουν με απολύσεις για νέα μέτρα (2009-03-25 00:00:00.0)
Επιμένουν για διευκολύνσεις (2008-11-19 00:00:00.0)
Νέες αξιώσεις μεγαλοξενοδόχων (2006-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ