ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Μάθημα ΣΕΠ από τους επιχειρηματίες!

Γρηγοριάδης Κώστας

Με πολλές παρεμβάσεις του από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, ο υπουργός Παιδείας Ευ. Στυλιανίδης έχει κάνει σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα δώσει βάρος στον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό (ΣΕΠ) και σε παράλληλες δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού της νεολαίας. Και μην έχει κανείς την αυταπάτη ότι αυτά τα κάνει προκειμένου να βρίσκουν πιο εύκολα οι νέοι δουλειά, γιατί είναι αστείο να ισχυριστεί κανείς ότι για την ανεργία στον καπιταλισμό φταίει η ...έλλειψη ενημέρωσης των νέων! Μέσω του ΣΕΠ θέλει να φτιάξει το προφίλ των νέων εργαζομένων, που θα χρεώνουν στην ατομική τους ευθύνη και τις δικές τους επιλογές την εργασιακή τους ανασφάλεια, θέλει να φτιάξει εργαζόμενους έτοιμους να σκύψουν το κεφάλι με την πρώτη ευκαιρία, έτοιμους να απεμπολήσουν δικαιώματα, με άλλα λόγια ...εργαζόμενους όπως ακριβώς τους θέλουν οι εργοδότες.

Και ποιος θα ήταν καλύτερος να τα διδάξει αυτά στους νέους από ...τους ίδιους τους εργοδότες!

Γι' αυτό και το υπουργείο παραδίδει κομμάτια του ΣΕΠ στους ίδιους τους επιχειρηματικούς ομίλους, να τα σχεδιάσουν και να τα πλασάρουν στα σχολεία. Πριν λίγο καιρό είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με 8 ιδρύματα που αντιπροσωπεύουν επιχειρηματικούς κολοσσούς, γι' αυτό το λόγο και τώρα ...έχει τα πρώτα αποτελέσματα: Με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσαν ένα πρώτο «πακέτο» σε μορφή ενημερωτικών DVD για μια σειρά επαγγέλματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό, από το ίδρυμα Λαμπράκη (με χορηγία και του ομίλου Λαυρεντιάδη).

Γονείς και μαθητές πρέπει να τα επιστρέψουν όλα αυτά από κει που ήρθαν. Τσακίζοντας την πολιτική των κομμάτων που θέλουν την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση θεμέλιο λίθο της αμορφωσιάς των παιδιών του λαού.

Ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ

Σήμερα συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων για να εγκρίνει τη λίστα με τους υποψήφιους «επενδυτές» που συνεχίζουν στην τελική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των τριών εταιρειών του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (πτητικό έργο, τεχνική βάση και επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών).

Την περασμένη Παρασκευή έληξε η προθεσμία κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών και οι «ανάδοχοι» αναμένεται να αναδειχτούν περί τα τέλη του επόμενου μήνα, βάσει των οικονομικών προσφορών, που θα κληθούν να καταθέσουν. Ολα αυτά, βέβαια, είναι οι τυπικές διαδικασίες του «διαγωνισμού» για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΟΑ. Ενός «διαγωνισμού» υπό την αυστηρή, μάλιστα, επιτήρηση λονδρέζικης εταιρείας («Taylor Wessing»), την οποία όρισαν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μην τυχόν και «ξεστρατίσει» η διαδικασία και πάρει νέα αναβολή η εφαρμογή της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΑ. Και οι εταίροι της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες σίγουρα απαιτούν συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την εκκαθάριση του ομίλου και την απόλυση των 8.000 εργαζομένων σ' αυτόν, το αργότερο έως τα τέλη του ερχόμενου Απρίλη και σίγουρα πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Θεωρούν ότι είναι «κρίμα» να χαλάσει στο «παραπέντε» η οριστική παράδοση του άλλοτε εθνικού αερομεταφορέα σε κάποιους αετονύχηδες και να πάει «στράφι» μια πορεία συνεχούς υπονόμευσης του ομίλου ΟΑ, συνολικά από τις κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ αρχικά και της ΝΔ σήμερα.

Σίγουρα η πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΑ δεν είναι μονόδρομος, όπως ισχυρίζονται οι εκάστοτε κυβερνώντες. Είναι απλά μια συνειδητή πολιτική επιλογή, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ισχυρών στον κλάδο των αερομεταφορών, σε βάρος των εργαζομένων, του επιβατικού κοινού και γενικά του κοινωνικού συνόλου. Και ως τέτοια επιλογή, επιβάλλεται να καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και όλων των εργαζομένων και να απαιτηθεί η ανατροπή της στην πράξη, με την ανάληψη αγωνιστικής δράσης κατά της πολιτικής της πλουτοκρατίας συνολικά.

Χάνουν την ψυχραιμία τους

Του 'χουν πει, φαίνεται, να ακούει τις συμβουλές των δημοσκόπων και κοντεύει να γίνει από τους χειρότερους δημοκόπους. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, δεν ξέχασε όσα του λένε οι ...διαμορφωτές κοινής γνώμης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι όσο επιτίθεται στο ΚΚΕ, κερδίζει πόντους.

Ετσι λοιπόν, και χωρίς να μπει στον κόπο να αναφερθεί έστω και μία φορά στην ουσία των θέσεων του ΚΚΕ, επιχείρησε την παρακάτω λογική εξίσωση: «Ακούσαμε την κ. Μπακογιάννη - είπε - να χρησιμοποιεί τις ίδιες λέξεις με την κ. Παπαρήγα» - «ακούμε ότι είμαστε οπορτουνιστές από το ΚΚΕ και από τη ΝΔ ότι είμαστε καιροσκόποι» - «ακούμε τον κ. Καρατζαφέρη να δίνει συγχαρητήρια στο ΚΚΕ και στη συνέχεια να προτείνει ιδιώνυμο».

Είναι ολοφάνερο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που επιτρέπει στον εαυτό του τέτοιους άθλιους υπαινιγμούς, μαζί με τη σοβαρότητα, χάνει σταδιακά και την ψυχραιμία του. Γιατί μόνο η ταραχή και ο πανικός μπορεί να κουβεντιάζει στις μέρες μας με αρχές του τύπου «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει»...


Η προπαγάνδα της καταστολής

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ανακάλυψαν ξαφνιασμένα τα κανάλια λόγω του χθεσινού βαρυφορτωμένου αστυνομικού δελτίου...

Επειδή σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος από αυτούς (δηλαδή να ασχοληθούν με τις κοινωνικές αιτίες) δεν μπορείς να περιμένεις, εύκολα πάει αλλού το μυαλό σου.

Κάτι τα επεισόδια των ημερών, κάτι οι δηλώσεις Χατζηγάκη και η κουβέντα περί ασύλου, κάτι η προσπάθεια «αναστύλωσης» των κατασταλτικών θεσμών ...αστυνομοκρατία μυρίζει.

Δε θα μας προκαλέσει, φυσικά, καμία έκπληξη κάτι τέτοιο. Είναι γνωστοί οι προσανατολισμοί, όμως μη μας περνάνε και για ανόητους.

Το κόλπο ...δημιουργώ κλίμα ανασφάλειας και μετά σου «πασάρω» τους ανάλογους μηχανισμούς «αποκατάστασης της τάξης» είναι παλιό και γνωστό.

Οχι μόνο αυτό, αλλά καμία σχέση δεν έχει με το να νιώσει ασφάλεια ο ελληνικός λαός. Να νιώσει φοβισμένος θέλουν.

ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ και τον Κ. Καραμανλή να περιφέρεται από εδώ κι από εκεί, προειδοποιώντας για το πόσο «δύσκολη» θα είναι η χρονιά που έρχεται (κάτι που μόνο ...ασφάλεια δε δημιουργεί).

Μάλιστα, είπε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ότι τίποτε δεν είναι βέβαιο, εκτός από την ...αβεβαιότητα.

Θα διαφωνήσουμε μαζί του, γιατί είναι και κάτι άλλο ...βέβαιο. Οτι την αβεβαιότητα θα προσπαθήσουν να τη φορτώσουν στις πλάτες του κοσμάκη. Απολύτως βέβαιο...

Οσο για τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, όπως είδατε, είπε ότι δε θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα (όπως, άλλωστε, έχει διαβεβαιώσει και στο παρελθόν), δεν πήρε όμως και ...όρκο.

Κι εμείς αναρωτιόμαστε: Αν δεν του φτάσουν τα έσοδα (που δε θα του φτάσουν), πώς θα καλύψει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού;

Μήπως θα φορολογήσει το κεφάλαιο και τα κέρδη του; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση (και γι' αυτό παίρνει όσους όρκους θέλετε).

Γρηγοριάδης Κώστας

Μιλάνε από μόνοι τους!

Ο,τι ζήσαμε μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ήταν (ή είναι ακόμα;) κοινωνική εξέγερση... στην οποία πρωταγωνιστούν οι «αντιεξουσιαστές» και συμμετέχει η «"Αριστερά» (εκτός ΚΚΕ) «συντροφικά» με το μπλακ μπλοκ... η οποία Αριστερά όμως «δε σπάει καταστήματα, δυστυχώς, ούτε καν αστυνομικά τμήματα»... αλλά κάποια στιγμή πρέπει να το κάνει γιατί... «η "κουκούλα" και η "πέτρα" είναι μητρικά ουσιαστικά στο λεξικό της εξέγερσης»! Αυτό είναι το σκεπτικό που αναπτύσσεται σε άρθρο - ανάλυση στην εφημερίδα «Εποχή» (δηλαδή στην εφημερίδα της ΑΚΟΑ, επίσημης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ), την Κυριακή 21 Δεκέμβρη, που υπογράφεται από τον Ν. Γιαννόπουλο.

Ισχυρίζεται ο αρθρογράφος ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «αυθεντική κοινωνική εξέγερση απέναντι στην αστυνομία, την κυβέρνηση και τους πλούσιους». Αλήθεια, ένιωσε κανείς να «ταράζεται ο ύπνος» των «πλουσίων» από τα γεγονότα των ημερών; Απειλήθηκαν ως τάξη από τις πέτρες και τις μολότοφ που έπεσαν;

Εξέγερση, ήταν, λέει, γιατί συμμετείχαν άνθρωποι που «δεν είχαν μέχρι τώρα ούτε καν διαδηλώσει», γιατί «ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας (...) υιοθετεί και τις πλέον μαχητικές μορφές αυτού του αγώνα». Ομολογία λοιπόν ότι κίνημα είναι η πέτρα και η κουκούλα, δηλαδή ενέργειες ομάδων που προκαλούν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στο λαϊκό κίνημα, και όταν τους λέμε ότι χαϊδεύουν τους κουκουλοφόρους σκούζουν τα περί συκοφαντίας, προβοκάροντας το ΚΚΕ ότι ταυτίζεται με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Αρα και η «Εποχή», εφημερίδα της ΑΚΟΑ, και ο αρθρογράφος ταυτίζονται με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ., προβοκάροντας τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. ΄Η μήπως το λαϊκό κίνημα;

Ο αρθρογράφος προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τη δράση της κουκούλας, γράφοντας «ο αναρχικός - αντιεξουσιαστικός χώρος πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στις συγκρούσεις. Ως πολιτική παρουσία, κυρίως όμως ως υπόδειγμα (...) αντικαθεστωτικής δράσης για χιλιάδες μαθητές, φοιτητές». Αλλά επειδή καταλαβαίνει ότι τέτοια παραμύθια δεν τα χάφτουν ούτε τα παιδιά, εξηγεί πού στηρίχτηκε αυτή η «πρωτοπόρα δράση»: «Δε θα μπορούσε να το κάνει μόνος του (σ.σ. ο "χώρος"), χωρίς τη μαζική συμμετοχή της Αριστεράς στον ξεσηκωμό και τη συντροφική στάση απέναντι στο "μπλακ μπλοκ" που αυτή - ορθά - επέδειξε». Δηλαδή, ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα, λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους χάιδεψε απλά τ' αυτί, αλλά τους συνέδραμε.

Και στο διά ταύτα, πού οδηγεί κατά την παραπάνω ανάλυση αυτή η «εξέγερση»; Τι στόχο έχει το «ανώτερο περιεχόμενο» και οι «μορφές πάλης» που επικαλείται το άρθρο ότι σηματοδοτούν τα σπασίματα; Τι στόχο έχει το «βάθος» που σηματοδοτούν οι κουκούλες; Η απάντηση που δίνει η ίδια η ανάλυση είναι... «έχουμε χρόνο να σκεφτούμε και να συζητήσουμε»... Η πιο απλοϊκή εκδοχή μιας τέτοιας απάντησης είναι «ας τα σπάσουμε τώρα, να έρθει το ΠΑΣΟΚ και βλέπουμε»! ΄Η, ακόμα χειρότερα, ας εθιστεί ο κόσμος σ' αυτά τα φαινόμενα, ας ταυτίσει το κίνημα με αυτό το τσίρκο και «το μετά δε μας ενδιαφέρει γιατί τη δουλειά μας θα την έχουμε κάνει...».

Αυτό, όμως, που κύρια ενδιαφέρει τον αρθρογράφο τώρα είναι να κατοχυρώσει ως κίνημα το «πέτρα και κουκούλα». Εκείνη δηλαδή την κατάσταση εντός της οποίας κάθε υπηρεσία μπορεί να λειτουργεί - στρατολογεί αυτούς που ανά πάσα στιγμή θα χρησιμοποιεί ενάντια στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ