ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 2009
Σελ. /28
Hasta la victoria siempre*

Πενήντα χρόνια Επανάσταση. Με τον κόσμο της να την υπερασπίζει σα να 'ναι η πρώτη νέα μέρα. Σαν σήμερα, την 1η Γενάρη του 1959, ξημέρωσε αυτή η νέα μέρα. Μεγάλη υπόθεση.

Στον αντίποδα: Εχει μείνει στην ιστορία η φράση του Νιάρχου, που ενώ γινόταν χαμός στα διάφορα γκέτο του, αυτός δήλωνε «εγώ κυνηγάω τον ήλιο». Ισχύει για κάθε έναν που ζει από τον ιδρώτα των άλλων.

Ο,τι συμβαίνει γύρω μας, αυτά που σε εξοργίζουν, δεν είναι θέμα κακών ανθρώπων. Ολα τ' αφεντικά «καλοί άνθρωποι» είναι, μέχρι που το ταξικό συμφέρον τους να βγει μπροστά.

Τα δίωρα, τα τρίωρα στη δουλειά δεν ήρθαν μόνα τους. Αυτοί από το ΠΑΣΟΚ που παριστάνουν σήμερα τον υπερασπιστή της εργάτριας είναι αυτοί που εξηγούσαν επί ΠΑΣΟΚ γιατί πρέπει οι εργάτες να νοικιάζονται, αρκεί αυτό να γίνεται νόμιμα! Ε, αυτό το νόμιμο δουλεμπόριο έφερε και το βιτριόλι.

Το μίσος για την εργατική τάξη που εκφράζει ο Μίχαλος των μεγαλεμπόρων δεν είναι τίποτα άλλο από γνώση ότι μόνο τσακίζοντας τους εργάτες θα έχει κέρδος αυτός και η τάξη του.

Το καινούριο - παλιό είναι, τώρα φαίνεται πιο έντονα - είναι πως πια δεν είναι μόνο οι εργάτες που νιώθουν στο πετσί τους τι σημαίνει μονοπώλιο.

Το αυτό ισχύει και για πολλούς άλλους που νιώθουν να χάνουν τις βεβαιότητές τους περί δημοκρατίας, όταν η καπιταλιστική βαρβαρότητα γκρεμίζει κάθε αυταπάτη.

Αρκεί η εμπειρία που συγκεντρώνεται σήμερα να οδηγήσει και σε συμπέρασμα. Το γνωστό παλιό καλό: Εκεί που γεννιέται το φαινόμενο, εκεί και η αντιμετώπισή του. Πού πονάνε οι καπιταλιστές; Στην παραγωγή. Εκεί ξεσπάνε το μίσος τους, εκεί και η απάντηση. Για να 'χει στέρεη βάση ο αγώνας για την ταξική απελευθέρωση, πρέπει από τη βάση να ξεκινά. Για να μπορεί να χτυπά και στο εποικοδόμημα. Ε; Κι εδώ υπάρχει εμπειρία. Αυτό που έχει μάθει ο εργάτης στο πέρασμα του χρόνου, πως πλάι του, μπροστάρης στη μάχη, ήταν και παραμένει αυτός που έκανε επιστημονική ανάλυση για να χαράξει ταξική προοπτική από τη σκοπιά της εργατικής τάξης. Εξ ου και τα μανιασμένα χτυπήματα απ' όσους ονειρεύονται διαρκώς «δημοκρατικά μέτωπα» για να χτυπήσουν το ταξικό μέτωπο.

Ασχετο: Τι κλάμα κι αυτό στους δημοσιογράφους του ΠΑΣΟΚ που έχουν κάνει ψωμοτύρι τα περί «αριστερού ψάλτη της δεξιάς»; Το ΚΚΕ είπε το αυτονόητο, ότι δεν υπάρχει τίποτα για συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ καθώς το ΠΑΣΟΚ μιλάει με την πολιτική του και το ΚΚΕ επίσης. Κι αυτά τα δυο όχι μόνο δε συναντιούνται, αλλά και συγκρούονται. Ο Παπανδρέου έχει συνομιλητές τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους, το ΚΚΕ τους εργάτες.

*Μέχρι την τελική νίκη, για πάντα.


ΑΛΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

ΚΑΘΕ ΣΦΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΗΣ: «Ο μαρτυρικός λαός της Παλαιστίνης δοκιμάζεται ξανά και ξανά με εξόντωση από τις φονικές επιθέσεις του Ισραήλ, αλλά η σφαγή αυτή γίνεται αντικείμενο της αδίστακτης δράσης της διεθνούς κερδοσκοπίας που εκμεταλλεύεται το σύνδρομο των "γεωπολιτικών" κινδύνων και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου» (η Ζ. Ζήκου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ»: «Εχουν ξεχάσει φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει εγκατασταθεί σε εδάφη των Παλαιστινίων που έχει καταλάβει χάρη στη διεθνή υποστήριξη μετά την αναμφισβήτητη και ανείπωτη τραγωδία που υπέστησαν οι Εβραίοι από το χιτλερικό καθεστώς (...) τελική λύση δεν υπάρχει για τους Παλαιστίνιους όπως ευτυχώς δεν υπήρξε για τους Ισραηλινούς» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΛΕΓΕ ΜΕ... ΜΠΛΕΡ: «Οπως συνέβη στο Ιράκ οι πρωταίτιοι της σφαγής ενός ολόκληρου λαού μας λένε ότι έπεσαν θύματα εσφαλμένων πληροφοριών. Και μετά αποχωρούν μεγαλοπρεπώς από την κεντρική σκηνή και βολεύονται με το αζημίωτο σε κάποια διεθνή πρωτοβουλία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή ή για το περιβάλλον» (ο Γ. Τράγκας στη ΧΩΡΑ)

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ: «Οι μέρες αυτές δεν είναι γιορτινές, αλλά πένθιμες για τους νεοσυντηρητικούς της οικουμένης. Ο άρχοντας της σκέψης τους, ο Σάμιουελ Χάντινγκτον, δεν υπάρχει πια (...) την ώρα όμως που ο συγγραφέας της "Σύγκρουσης των πολιτισμών" πηγαίνει σε άλλους τόπους για να συναντήσει κι άλλους τέτοιους θεωρητικούς της συμφοράς, οι οπαδοί του έχουν βαλθεί να αποδείξουν πως οι απλοϊκές θεωρίες του είναι αληθινές. Οσα γίνονται σήμερα στην Παλαιστίνη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένας φόρος τιμής σε αυτόν τον υπάλληλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο έργο του» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ)

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ: «Είχε σπουδάσει Ιστορία στη χώρα της. Η αναζήτηση ενός μεροκάματου στην Ελλάδα την οδήγησε σε σούπερ μάρκετ και εδώ και έξι χρόνια σε συνεργείο καθαριότητας ενός εργολάβου (...) μεγάλωνε σε δύσκολες συνθήκες το 11χρονο παιδί της με αξιοπρέπεια, αναπτύσσοντας παράλληλα δραστηριότητες κοινωνικής προσφοράς στη γειτονιά, στο σχολείο και στη δουλειά» (η περιγραφή της Κωνσταντίνα Κούνεβα στο ΒΗΜΑ)

ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ: «Είναι ώρα να σπάσει ένα απόστημα ετών, μια απαράδεκτη κατάσταση η οποία δυστυχώς στηρίχτηκε στην ανοχή και τη σιωπή όλων μας (...) ως εδώ. Η επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα πρέπει να απαντηθεί σκληρά απ' όλους μας. Ας ξυπνήσουμε και αποδείξουμε ότι υπάρχει και κοινωνική ευαισθησία και κράτος και εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα» (ο Χ. Πρωτόπαπας για την Κούνεβα / στα ΝΕΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον Παλαιστινιακό λαό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρωπαϊκή πρόταση για προσωρινή εκεχειρία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΙΓΑ... ΚΟΙΜΑΤΑΙ η Διεθνής Κοινότητα

Η ΝΙΚΗ: Η Γάζα σε κλοιό θανάτου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκκληση της ΕΕ προς θύτες, θύματα

Η ΧΩΡΑ: Πολιορκία θανάτου

Η ΑΥΓΗ: Βέτο στην ειρήνη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επιτέλους οι τιμές πέφτουν

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σενάρια για μίνι ράλι με οδηγό τις τράπεζες

ΤΑ ΝΕΑ: Πρεμιέρα 2009 με βουτιά επιτοκίων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 20.425 προσλήψεις στο Δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ενεση» 8 δισ. για φθηνότερα δάνεια

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΠΕΛΟ με τρικ στα στεγαστικά

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ 5.714 ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΕΒΑΣΜΟΣ και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ κύριε Καραμανλή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΧΑΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η βαθιά κρίση

«Οι Ελληνες τραπεζίτες προτίμησαν και εφέτος τις Αλπεις - και τις αυστριακές και τις γαλλοελβετικές και τις ιταλικές κορυφές - για να περάσουν τις γιορτές (...) στη ζώνη των πλουσίων παρατηρείται συνωστισμός καθώς όπως μαθαίνουμε και μπόνους πήραν μέσα στην κρίση και τα λεφτά της πολιτείας θα μπουν στα ταμεία των τραπεζών άμα τη επιστροφή τους. Νέος ταξιδιωτικός προορισμός η Κορτίνα η οποία βρίσκεται βόρεια της λίμνης στα ιταλοελβετικά σύνορα» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ)

η «καλή χρονιά»

«ας πάει στην ευχή. Αύριο είναι μια καινούργια μέρα, ένας καινούργιος χρόνος. Μεταξύ μας, όλοι γνωρίζουμε ότι το μόνο θετικό που σέρνει πίσω του κάθε νέος χρόνος είναι πως πλησιάζει όλο και περισσότερο η ημερομηνία εξόφλησης παλαιών δανείων και πιστωτικών καρτών. Βλέπετε από ένα σημείο και μετά, το μέλλον δε συνδέεται με την εκπλήρωση ονείρων, αλλά με την εξόφληση πάσης φύσεως παλαιών χρεών (...) το "καλή χρονιά" είναι πλέον μόνο για μικρά παιδιά» (το σχόλιο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

η νομοτέλεια

«Οι πωλήσεις των πολυκαταστημάτων αυξήθηκαν κατά 6,1%. Αντίθετα των καταστημάτων ένδυσης μειώθηκαν 4,2% και των ηλεκτρικών 8,6% (...) τόσο τον Οκτώβριο όσο και στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2008 ο τζίρος των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων κινήθηκε ανοδικά ενώ στα μικρομεσαία καταστήματα τροφίμων ποτών πήραν την κατιούσα» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ)

κι ακόμα δεν ήρθε η κρίση

«Είναι πλέον βέβαιο ότι οι εκπτώσεις όσο μεγάλες και να είναι δεν μπορούν να δώσουν ώθηση καθώς κυριαρχεί ο φόβος για την επόμενη ημέρα και η συρρίκνωση του εισοδήματος δεν επιτρέπει "ανοίγματα". Ετσι χωρίς ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης το αδιέξοδο είναι μπροστά» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Αλλα λόγια

«Αμέσως μετά τις γιορτές θα επανέλθουν στο προσκήνιο και τα σκάνδαλα της "νέας διακυβέρνησης" με κορυφαίο αυτό του Βατοπεδίου (...) το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ξεπερνά και το δίλημμα που είχε σχετικά με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής (...) "η ανάδειξη των σκανδάλων δεν είναι σκανδαλολογία, η ηθική είναι το πρώτο βήμα της αλληλεγγύης" είναι το δόγμα» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ