ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΕΧΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Με ιμπεριαλιστικούς στόχους και αντιλαϊκά σχέδια

ΠΡΑΓΑ.--

Η Δημοκρατία της Τσεχίας ανέλαβε από την 1η του Γενάρη και μέχρι τον Ιούνη την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, περί δικαιώματος των Ισραηλινών να πραγματοποιούν βομβαρδισμούς στη Γάζα και εν αναμονή της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Μέση Ανατολή. Μία προεδρία που φυσικά δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή και τους στόχους των προηγούμενων, με τους ίδιους ιμπεριαλιστικούς και αντιλαϊκούς στόχους να παραμένουν σε ισχύ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τσέχου πρωθυπουργού, Μίρεκ Τοπόλανεκ, η προεδρία της χώρας του θα ακολουθήσει το γαλλικό πρόγραμμα, το οποίο και θα συνεχιστεί και με τη σουηδική προεδρία, που θα ακολουθήσει το δεύτερο μισό του 2009. Ως κύριες προτεραιότητες η Τσεχία ανακοίνωσε ότι θα έχει την οικονομία, την ενέργεια και τις εξωτερικές σχέσεις, προωθώντας την ανταγωνιστικότητα, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, πάντα προς όφελος του κεφαλαίου, τη συνέχιση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τον προϋπολογισμό και τις πολιτικές της ΕΕ, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η «απασχόληση».

Στην ενέργεια η τσεχική προεδρία υιοθετεί τους στόχους της γαλλικής προεδρίας, που αναφέρονται σε δήθεν συνδυασμό της περιβαλλοντικής προστασίας και ενεργειακής παραγωγής με στόχο την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ.

Οσον αφορά στις εξωτερικές σχέσεις, η Τσεχία επιθυμεί να δώσει έμφαση στις «ευρωατλαντικές σχέσεις», τις οποίες θεωρεί θεμελιώδεις για την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία, ενώ προτεραιότητα αποτελεί και η περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ...

Παράλληλα, η τσεχική προεδρία προσβλέπει στη δημιουργία ενός προγράμματος Ανατολικού Συνεταιρισμού, που θα ενδυναμώσει «τη συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, καθώς και με τις χώρες του Νότιου Καυκάσου και της Περιοχής της Κασπίας», προωθώντας τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Ενωσης στην περιοχή.

Ο πρεσβευτής της Τσεχίας στην Κύπρο, Ζαν Μπόντι, αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι η προεδρία της χώρας του αναμένεται να ανοίξει δύο κεφάλαια του ενταξιακού διαπραγματευτικού κύκλου της Τουρκίας, αυτό της φορολογίας και αυτό για την Κοινωνική Πολιτική και την Εργοδότηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αναμειχθεί στο Κυπριακό, λέγοντας: «Δεν είμαστε ο μεσολαβητής. Αυτός είναι τα Ηνωμένα Εθνη και όχι η ΕΕ, και ελπίζουμε πως στην επόμενη περίοδο θα υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις για να βρεθεί μια δίκαιη λύση».

Ρωσική άσκηση στο Αιγαίο

Κατόπιν αιτήματος προς τις ελληνικές αρχές για δέσμευση περιοχών ΝΑ της Ρόδου και Νότια της Κρήτης, περιοχές όπου εκδηλώνονται οι τουρκικές αμφισβητήσεις

Ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις σε περιοχές του Αιγαίου και συγκεκριμένα νοτιανατολικά της Ρόδου ξεκινάνε σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 11 Γενάρη. Από ρωσικής πλευράς ζητήθηκε από την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) η δέσμευση συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών εντός του FIR Αθηνών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοβ», που πλέει στη ΝΑ Μεσόγειο, ζήτησε από την ΥΠΑ τη δέσμευση περιοχών εντός του FIR Αθηνών νοτιοανατολικά της Ρόδου για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή ρωσικών αεροσκαφών. Η ΥΠΑ έκανε δεκτό το αίτημα και οι ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν νοτιοανατολικά της Ρόδου στις 3, 4, 8 και 10 Γενάρη και νοτίως της Κρήτης στις 11 Γενάρη.

Να σημειωθεί ότι οι περιοχές των ασκήσεων, κυρίως αυτές νοτιοανατολικά της Ρόδου, αποτελούν αντικείμενο τουρκικών αμφισβητήσεων και προκλήσεων, καθώς αφ' ενός δε γίνεται αποδεκτό από την τουρκική πλευρά να καταθέτουν στις ελληνικές αρχές σχέδια πτήσης για τα μαχητικά τους που βγαίνουν στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου που καλύπτεται από το FIR Αθηνών και αφ' ετέρου η θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως «αποστρατιωτικοποιημένη», με αποτέλεσμα οι Τούρκοι επιτελείς που συμμετέχουν στα όργανα του ΝΑΤΟ να βάζουν κατά καιρούς εμπόδια στη διεξαγωγή ακόμα και ΝΑΤΟικών ασκήσεων στην περιοχή.

Η εν λόγω Ρωσική άσκηση, που είναι πρώτη του είδους η οποία διεξάγεται στις περιοχές αυτές, έρχεται προς επιβεβαίωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας αλλά και ρόλου στην περιοχή, όπως και προς αναγνώριση της ελληνικής αρμοδιότητας όσον αφορά τον έλεγχο του FIR. Να αναφερθεί ότι το σχετικό αίτημα για δέσμευση περιοχών οι Ρώσοι το υπέβαλαν στις ελληνικές και όχι στις τουρκικές αρχές, οι οποίες το μόνο περιθώριο αντίδρασης που έχουν είναι να σπεύσουν με τα μαχητικά τους προς αναγνώριση των μαχητικών αεροσκαφών που θα εξορμούν για τις ανάγκες της άσκησης από το ρωσικό αεροπλανοφόρο.

Στήνουν σκηνικό Ιμίων;

Η Αγκυρα μεθοδεύει νέα ένταση στο Αιγαίο

Σταθερά και μεθοδικά, η Αγκυρα συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας σκηνικού έντασης στο Αιγαίο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις θέσεις «περί γκρίζων ζωνών», όπως αυτές διατυπώθηκαν το Γενάρη του 1996 με την κρίση των Ιμίων. Στην παρούσα φάση, η προσοχή της Τουρκίας επικεντρώνεται στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, που βρίσκονται νότια της Σάμου και βόρεια της Καλύμνου.

Η Αγκυρα, το τελευταίο διάστημα, έχει πολλαπλασιάσει τις πτήσεις μαχητικών της αεροσκαφών επάνω από τα δύο νησιά που αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα από αυτά (Αγαθονήσι) κατοικείται, ενώ στο άλλο (Φαρμακονήσι) είναι εγκαταστημένη στρατιωτική φρουρά.

Τελευταίο δείγμα των προθέσεων της Αγκυρας υπήρξε ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου με την οποία καταγγέλθηκε ότι η πτήση ελικοπτέρου Σινούκ που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετέφερε στο Φαρμακονήσι τον Ελληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο άνω της νήσου Μπουλαμάτς». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι «Μπουλαμάτς», είναι η τουρκική ονομασία για το Φαρμακονήσι!

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει «χαμηλούς τόνους», προκειμένου να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, έχει αποφασιστεί να διατυπωθεί «σαφής διπλωματική» απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Ο Κάρολος Παπούλιας, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε τη μετάβασή του στο ακριτικό νησί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρωτοχρονιά. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, όπως λένε στο υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα επιδιώκει να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Πέραν όλων αυτών, πάντως, η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή θα συνεχιστεί για ....λόγους:

  • Εχει δρομολογηθεί η διαδικασία ερευνών για την εξερεύνηση των πιθανών πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
  • Η Αγκυρα έχει ήδη προσπαθήσει να σταματήσει έρευνες που γίνονται νοτιότερα στη ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης που έχει ορίσει η Κύπρος.
  • Η Τουρκία έχει αποδεχτεί ότι ο δρόμος προς την ΕΕ έχει απομακρυνθεί, άρα δεν είναι υποχρεωμένη να τηρεί προσχήματα, προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της.
Οικονομική εξόρμηση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Την καθιερωμένη Οικονομική Εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιεί και φέτος η «Δημοκρατική Μέριμνα». Απευθύνεται σε όλους με την παράκληση να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους για την υποστήριξη αγωνιστών, θυμάτων πολιτικών διώξεων, που ενώ πάλεψαν για την ειρήνη και τη δημοκρατία, σήμερα είναι ξεχασμένοι από το κράτος και αβοήθητοι. Η «Δημοκρατική Μέριμνα» ευχαριστεί εκ των προτέρων όσους συμβάλλουν στην επίτευξη των σκοπών της, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το κάλεσμά της θα βρει ανταπόκριση.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78, Αθήνα, τηλέφωνο 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Ντοκουμέντα του '44 και '45 στη διάθεση μελετητών

Για τις ηρωικές μάχες του Δεκέμβρη του 1944, τον απόηχο και την επίδρασή τους καθ' όλο το 1945, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» διαθέτει ένα μεγάλο πλούτο εντύπων της περιόδου αυτής. Στο ψηφιοποιημένο του αρχείο, εκτός από τα αντίστοιχα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, την πλήρη συλλογή «Ριζοσπάστη» και «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», στη διάθεση των επισκεπτών του βρίσκονται και 800 φύλλα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, που καλύπτουν όλο το φάσμα της τότε ελληνικής πολιτικής σκηνής, καθώς και την τότε αυτούσια βρετανική προπαγάνδα. Στα παραπάνω προστίθενται και 12 σχετικές μπροσούρες, κυρίως του ΕΑΜικού χώρου. Βεβαίως, στη διάθεση όλων όσοι θέλουν να μελετήσουν τα ζητήματα αυτής της εποχής βρίσκεται και η βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο του Κέντρου, με πολυποίκιλη σχετική βιβλιογραφία.

Το Κέντρο βρίσκεται στην οδό Χαρ. Φλωράκη 6 (πρώην Πυθίας), κοντά στην πλατεία Κένεντι στο Χαλάνδρι (τηλ. 210.6851.129). Λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή, 9 π.μ. - 5 μ.μ.

Λειτουργεί το «παζάρι της ειρήνης»

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει και φέτος για την περίοδο των γιορτών παζάρι ειρήνης. Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων δώρων σε προσιτές τιμές, βιβλία, κεραμικά, κοσμήματα, φυσητό γυαλί και πολλά άλλα, περιμένει τους φίλους της ειρήνης στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος). Το παζάρι θα διαρκέσει έως τις 9 του Γενάρη 2009 και θα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ., ενώ Δευτέρα και Πέμπτη θα λειτουργεί και το απόγευμα 6 - 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ