Σάββατο 3 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήνουν σκηνικό Ιμίων;

Η Αγκυρα μεθοδεύει νέα ένταση στο Αιγαίο

Σταθερά και μεθοδικά, η Αγκυρα συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας σκηνικού έντασης στο Αιγαίο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις θέσεις «περί γκρίζων ζωνών», όπως αυτές διατυπώθηκαν το Γενάρη του 1996 με την κρίση των Ιμίων. Στην παρούσα φάση, η προσοχή της Τουρκίας επικεντρώνεται στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, που βρίσκονται νότια της Σάμου και βόρεια της Καλύμνου.

Η Αγκυρα, το τελευταίο διάστημα, έχει πολλαπλασιάσει τις πτήσεις μαχητικών της αεροσκαφών επάνω από τα δύο νησιά που αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα από αυτά (Αγαθονήσι) κατοικείται, ενώ στο άλλο (Φαρμακονήσι) είναι εγκαταστημένη στρατιωτική φρουρά.

Τελευταίο δείγμα των προθέσεων της Αγκυρας υπήρξε ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου με την οποία καταγγέλθηκε ότι η πτήση ελικοπτέρου Σινούκ που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετέφερε στο Φαρμακονήσι τον Ελληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο άνω της νήσου Μπουλαμάτς». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι «Μπουλαμάτς», είναι η τουρκική ονομασία για το Φαρμακονήσι!

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει «χαμηλούς τόνους», προκειμένου να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, έχει αποφασιστεί να διατυπωθεί «σαφής διπλωματική» απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Ο Κάρολος Παπούλιας, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε τη μετάβασή του στο ακριτικό νησί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρωτοχρονιά. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, όπως λένε στο υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα επιδιώκει να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Πέραν όλων αυτών, πάντως, η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή θα συνεχιστεί για ....λόγους:

  • Εχει δρομολογηθεί η διαδικασία ερευνών για την εξερεύνηση των πιθανών πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
  • Η Αγκυρα έχει ήδη προσπαθήσει να σταματήσει έρευνες που γίνονται νοτιότερα στη ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης που έχει ορίσει η Κύπρος.
  • Η Τουρκία έχει αποδεχτεί ότι ο δρόμος προς την ΕΕ έχει απομακρυνθεί, άρα δεν είναι υποχρεωμένη να τηρεί προσχήματα, προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «δρόμο» των επικίνδυνων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2019-03-27 00:00:00.0)
Αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία σε δεκαέξι ελληνικά νησιά (2015-03-31 00:00:00.0)
Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο (2012-09-18 00:00:00.0)
Αμφισβητεί το καθεστώς σε Φαρμακονήσι - Αγαθονήσι (2012-02-24 00:00:00.0)
Επιμένει «σκληρά» η Τουρκία (2009-05-06 00:00:00.0)
...πολυάσχολοι υπουργοί (2007-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ