Σάββατο 3 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
«Τροφοδοτούν» και πάλι την «κεντροαριστερή» συνεργασία

Επιζητώντας από το μεγάλο κεφάλαιο το χρίσμα του «αποτελεσματικότερου διαχειριστή» του συστήματος, ο Γ. Παπανδρέου προτάσσει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει «νέες κοινωνικές συναινέσεις» και «μια νέα εθνική ενότητα» για την προώθηση των αντιδραστικών εργασιακών μεταρρυθμίσεων που επιζητούν επιχειρηματίες και πολυεθνικοί όμιλοι.

Το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά τις γιορτές, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να επαναφέρει το αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου, όπως θα υποστηρίξει, να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα προωθήσει τις «αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα». Ταυτόχρονα, και αξιοποιώντας τις κατά καιρούς προτάσεις για επιμέρους συνεργασίες που έχουν γίνει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει και μέσα από τη συνάντηση, που θα πραγματοποιήσει την επόμενη βδομάδα με τον Αλ. Αλαβάνο - όπως έχει ανακοινώσει η Χαριλάου Τρικούπη - να ενισχύσει την επιδίωξή του για τη συγκρότηση «ευρύτερων συναινέσεων». Το σενάριο της «κεντροαριστερής συνεργασίας» τροφοδοτούν και τα δύο κόμματα σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα και να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίησή τους, παρουσιάζοντάς το δήθεν σαν μια ...«προοδευτική» μορφή διακυβέρνησης.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση, θα επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημά του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Το ΠΑΣΟΚ θα στραφεί κατά των Θ. Ρουσόπουλου, Ευαγ. Μπασιάκου, Αλ. Κοντού, Π. Δούκα και Γ. Βουλγαράκη σε μια προσπάθεια να αθωώσει το κυβερνητικό του παρελθόν και να πλήξει επικοινωνιακά την κυβέρνηση, χωρίς φυσικά να θίξει τον πυρήνα του σκανδάλου και της πολιτικής που ξεπουλά και εκποιεί τη δημόσια περιουσία.

Την ίδια στιγμή, και ενώ ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η μέρα του ραντεβού Παπανδρέου - Αλαβάνου, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» και αναφερόμενος στο ζήτημα διακυβέρνησης μέσα από τη συνεργασία των δύο κομμάτων σημειώνει: «Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ θα βρεθούν την επόμενη μέρα μπροστά στο καθοριστικό ερώτημα διακυβέρνησης της νέας περιόδου, με αυτοδυναμία ή χωρίς αυτοδυναμία, με πολιτική ενότητα ή συμμαχίες παραγοντικών φιλοδοξιών, με προγραμματική επάρκεια ή αναπαλαιωμένη συνθηματολογία. Σήμερα κρύβουν το πρόβλημα, αλλά αύριο θα το βρουν μπροστά τους». Στην ίδια συνέντευξη, ο Ν. Κωνσταντόπουλος άφησε αιχμές για την ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη στάση που κράτησε με τα επεισόδια και τους κουκουλοφόρους, αναφέροντας ότι «ο ΣΥΝ έπρεπε να καταδικάσει ρητά και εξαρχής τη βία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ