ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Διήμερο παραβιάσεων και επικίνδυνων εμπλοκών μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων γύρω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι

Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, με παρενοχλήσεις ελληνικού ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης από τουρκικά μαχητικά αλλά και ελληνικής κανονιοφόρου από τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Τα νέα επεισόδια έμπρακτης αμφισβήτησης ελληνικού θαλάσσιου αλλά και χερσαίου χώρου σημειώθηκαν χτες το πρωί και προχτές το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σάμου και βόρεια της Καλύμνου, η οποία περιβάλλει τα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι που είναι μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος της Δωδεκανήσου.

Τα συγκεκριμένα νησιά έχουν στοχοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από την τουρκική πολεμική αεροπορία και κατ' επανάληψη σημειώνονται, εκτός από τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ακόμα και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από αυτά. Η τουρκική αμφισβήτηση δεν εστιάζει μόνο στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο αλλά φαίνεται πως αποτελεί μια ακόμα εκδοχή της θεωρίας περί «γκρίζων ζωνών» αλλά τη φορά αυτή δεν αφορά κάποιες βραχονησίδες στα όρια της ελληνικής επικράτειας αλλά και ελληνικά νησιά με μόνιμους κατοίκους, όπως το Αγαθονήσι.

Το τελευταίο επεισόδιο άρχισε να εξελίσσεται λίγες ώρες μετά την αναχώρηση από το Αγαθονήσι του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο οποίος παραβρέθηκε στο γιορτασμό των Θεοφανίων στο ακριτικό νησί.

Μετά την αναχώρηση του Προέδρου και συγκεκριμένα το βράδυ της Τρίτης στις 23.20 δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 παρενόχλησαν ελληνικό ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» που εκτελούσε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Αγαθονήσι, προσπαθώντας να εντοπίσει ναυαγούς, πιθανά μετανάστες. Τα τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν το ελληνικό ελικόπτερο και του ζήτησαν να αποχωρήσει από την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι πετά σε ...τουρκικό εναέριο χώρο. Στη συνέχεια τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε αερομαχία με ελληνικά μαχητικά. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ζεύγος ελληνικών μαχητικών.

Σκηνικό Ιμίων

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές υπηρεσίες «υπέκλεψαν» τις επικοινωνίες των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών με τα τουρκικά ραντάρ που τα καθοδηγούσαν και τα διέταζαν να πετούν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου που επεκτείνεται, σύμφωνα με όσα υποστήριζαν, μέχρι και 6 μίλια δυτικά από το Φαρμακονήσι!

Οπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, το μόνο που διαφέρει στη σημερινή τουρκική τακτική από την υπόθεση των Ιμίων είναι ότι σήμερα και προς το παρόν τουλάχιστον η Αγκυρα δεν έχει υποβάλει γραπτώς με διάβημα τη συγκεκριμένη αμφισβήτηση περί της κυριαρχίας στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι. Στην περίπτωση που διατυπωθούν γραπτώς οι τουρκικές απαιτήσεις τότε η κατάσταση θα οδηγηθεί σε επικίνδυνο σημείο, υπογράμμιζαν στον «Ρ» αρμόδιοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας.

Την ίδια ώρα που εξελίσσονταν οι εμπλοκές στον αέρα, τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε την ελληνική κανονιοφόρο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», που συμμετείχε στην ίδια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Το ελληνικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης δεν κατάφερε στη διάρκεια της νύχτας να εντοπίσει κάποιον από τους αγνοούμενους και η επιχείρηση ξεκίνησε και πάλι το πρωί της Τετάρτης. Ετσι, στις 9.22 το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκε υπερπτήση τουρκικού ζεύγους μαχητικών F-16 πάνω από το Φαρμακονήσι ενώ λίγο αργότερα, στις 9.55, το τουρκικό ζεύγος μαχητικών εκτέλεσε υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι.

Χτες, στη διάρκεια της μέρας, συνολικά 3 σχηματισμοί από 16 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα 8 ήταν οπλισμένα, προκάλεσαν 6 παραβάσεις του ελληνικού FIR και 9 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Στη διάρκεια της αναχαίτισής τους από ελληνικά μαχητικά σημειώθηκε μια εμπλοκή στο κεντρικό Αιγαίο. Τουρκικά μαχητικά στις 12.17 χτες το μεσημέρι εισήλθαν εντός του ελληνικού FIR σε σχηματισμό 8 αεροσκαφών στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Κατά την αναχαίτισή τους από ελληνικά μαχητικά δύο τουρκικά αεροσκάφη τύπου F-4 (Φάντομ) εκτέλεσαν υπερπτήση στα 6.000 πόδια πάνω από το Φαρμακονήσι. Τελικά ο τουρκικός σχηματισμός στις 12.39 το μεσημέρι εξήλθε του ελληνικού FIR.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή του Φαρμακονησίου - Αγαθονησίου και πρόσθεσε ότι έχει δώσει οδηγίες για να πραγματοποιηθούν τα σχετικά διαβήματα. Η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και συζήτησε για το θέμα και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Σπέκχαρντ.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Αντικείμενο εκμετάλλευσης από το ψευδοκράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κοινή δήλωση καταδίκης της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα εξέδωσαν τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή τους στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνοντας ότι «οι δύο ηγέτες καταδικάζουν την επίθεση στη Γάζα και τη δυσανάλογη χρήση βίας που ασκείται από τις δυνάμεις του Ισραήλ, η οποία οδήγησε σε τεράστιες απώλειες αθώων πολιτών περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών». Καταλήγοντας στη δήλωσή τους οι δύο ηγέτες «καλούν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της για τον άμεσο τερματισμό της βίας».

Μία δήλωση που το ψευδοκράτος επέλεξε να ανεβάσει στην ιστοσελίδα της «προεδρίας» του κατοχικού καθεστώτος, σε μία προσπάθεια εκμετάλλευσης του γεγονότος και αναβάθμισης του καθεστώτος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου να κάνει λόγο για «εκτροπή από τα συμφωνηθέντα». Οπως τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος «είναι γνωστό ότι από τα κατεχόμενα, καθημερινά, γίνονται προσπάθειες να αποδειχθεί ή να φανεί ότι υπάρχει ένα κράτος, το οποίο ασφαλώς και είναι ψευδοκράτος και ασφαλώς είναι παράνομο, δεν αναγνωρίζεται από κανένα εκτός από την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, και αυτή είναι και η κάθετη δική μας θέση: Ενα είναι το αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, ένας είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στο κατά πόσο μία κίνηση καλής θέλησης από μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έτυχε άμεσης εκμετάλλευσης από τον Μ. Ταλάτ για άλλους σκοπούς, μέσα σε λίγες ώρες, ο Σ. Στεφάνου είπε πως «δε νομίζω ότι η εκτροπή από αυτό που έχουμε συμφωνήσει οδηγεί στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή στην καθιέρωση ή στην ενίσχυση της εντύπωσης που προσπαθούν κάποιοι να καλλιεργήσουν. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται ο καθένας τα πράγματα δείχνει και το πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Αναφερόμενος στην αντίδραση του ΔΗΚΟ, που υποστήριξε ότι πριν την κοινή δήλωση έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Εθνικό Συμβούλιο, ο Σ. Στεφάνου είπε χαρακτηριστικά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκ θέσεως «μπορεί να αποφασίζει στη βάση και των θέσεων που έχει και του προγράμματός του και να ασκεί πολιτική», αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, παίρνοντας αποφάσεις και κάνοντας χειρισμούς και διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, στέλνοντας μήνυμα «αλληλοσεβασμού στην πολιτική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξέφρασε τη λύπη του κόμματος για «το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ δε σεβάστηκε τα όσα είχαν συμφωνηθεί. Ομως, να μου επιτρέψετε να πω ότι δεν πέτυχε τίποτε απολύτως ο κ. Ταλάτ. Δηλαδή, το γεγονός ότι έβαλε στην ιστοσελίδα του ψευδοκράτους μία κοινή δήλωση, η οποία θα έπρεπε να ήταν πάνω σε άσπρο χαρτί, δε νομίζω ότι τον έχει βοηθήσει σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους», υπερασπιζόμενος παράλληλα το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Περιοδεία κλιμακίου της ΝΕ του ΚΚΕ με τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Μωραΐτη Νίκο, πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 8 Γενάρη, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία». Το κλιμάκιο θα βρίσκεται:

  • Στη Γούρια στο καφενείο Κολιάτσα, ώρα 5 μ.μ.
  • Στην Πεντάλοφο στο καφενείο Καπώνη Παναγιώτη, ώρα 6.30 μ.μ.
  • Στην Κατοχή, στο καφενείο Ζαχαρια, ώρα 8 μ.μ.

-- Η ΚΟΒ Αμαρύνθου Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος για το 18ο Συνέδριο, σήμερα Πέμπτη στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΚΥΜΑ» στις 7 μ.μ.. Θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, μέλος του ΓΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Δάφνης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Παρασκευή 9/1, στις 9 μ.μ., στον ΦΟΥ (Αμισού και Σμύρνης, Υμηττός).

-- Συνεστίαση, στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ, διοργανώνει, αύριο Παρασκευή, η Κομματική Οργάνωση Φαλάνης του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Καραμαχαίρα».

-- Η ΚΟ Πρόνοιας της ΚΟΑ και οι Κομματικές Ομάδες ΑΜΕΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση την Κυριακή 11 Γενάρη, στη 1.30 μ.μ., στο κέντρο «Κοκκινιώτισσα» (7ης Μαρτίου, πρώην Κονδύλη, στη Νίκαια). Πληροφορίες στο κινητό 6974.646.540.

-- Συνεστίαση διοργανώνει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ την Παρασκευή 16 Γενάρη και ώρα 9 μ.μ. στο κέντρο «ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ» στην Ελεούσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ