ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα «πακέτα» με χαράτσια για Ταμεία και ασθενείς
  • Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις του υφυπουργού Υγείας Γ. Παπαγεωργίου στη Βουλή
  • Διαχρονική η ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Στο βάθεμα της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, με την εισαγωγή νέων «πακέτων νοσηλειών» στα δημόσια νοσοκομεία, προσανατολίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για μια πολιτική που άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 απ' την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και την οποία τήρησαν με ευλάβεια οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1998 εφάρμοσαν τέτοια πακέτα με το λεγόμενο κλειστό και διαφοροποιημένο νοσήλιο που είχαν ως αποτέλεσμα αφενός το ξετίναγμα των ασφαλιστικών ταμείων και αφετέρου τη βύθιση των νοσοκομείων σε αλλεπάλληλα χρέη.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τη χτεσινή ομιλία στη Βουλή του υφυπουργού Υγείας Γ. Παπαγεωργίου στη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Υγείας.

«Νέες μορφές χρηματοδότησης»

Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας ο Γιώργος Παπαγεωργίου είπε τα εξής αποκαλυπτικά: «Σκεφτόμαστε ακόμη να προχωρήσουμε και σε νέες μορφές χρηματοδότησης, που αποτελεί πλέον κανόνα και που δειλά δειλά ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα, αλλά σε έναν περιορισμένο αριθμό και μόνο για τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για τα λεγόμενα πακέτα νοσηλειών για τις μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, τις αρθροπλαστικές και τις κρανιοεγκεφαλικές. Γιατί αυτό να μην ισχύει και στο δημόσιο τομέα; Γιατί αυτό να μην ισχύει και σε πολλές άλλες κατηγορίες νοσημάτων, σε ομοιογενείς διαγνωστικές κατηγορίες, που σήμερα αποτελούν τη βάση της χρηματοδότησης σε όλα τα εθνικά συστήματα Υγείας, και της Αμερικής, αλλά κυρίως της Ευρώπης;».

Αποκαλύπτεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισαγάγει νέα στοιχεία ανταγωνισμού και μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων. Μάλιστα, όπως φαίνεται από άλλο σημείο της ομιλίας του Γ. Παπαγεωργίου, τα νέα «πακέτα νοσηλειών» θα συνδυαστούν με την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και θα σημάνουν επικίνδυνες περικοπές και περιορισμούς στη νοσηλεία.

Κατά τ' άλλα ο υφυπουργός δήλωσε ότι μέσα στο Γενάρη θα κυρωθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε με τους γιατρούς, ενώ ανέφερε ότι μέσα στο 2009 θα ψηφιστεί νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΚΚΕ: Διαχρονική δικομματική ευθύνη

Τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Οι καταγγελίες του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή αποδείχτηκαν «κροκοδείλια δάκρυα». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι οφειλές των Ταμείων προς τα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί από το 2004, με ποσοστό 417%», αλλά όχι ότι η αύξηση έρχεται ως προέκταση των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ, είπε ο Χ. Χαραλάμπους, εκτιμά ότι το σημερινό σύστημα Υγείας της χώρας μας απέχει πολύ από το να ονομάζεται «Εθνικό Σύστημα Υγείας», και προτείνει να υπάρξει ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική εμπλοκή. Τόσο η ΝΔ, συνέχισε, όσο και το ΠΑΣΟΚ υποκριτικά χαρακτηρίζουν την Υγεία ως «κοινωνικό αγαθό», την ίδια στιγμή που αφήνουν τους ιδιώτες να νέμονται το χώρο. Ο βουλευτής τόνισε ότι ένα πραγματικό εθνικό σύστημα Υγείας πρέπει εκτός των άλλων (δημόσιο και δωρεάν) να είναι και σύγχρονο και καθολικό και να έχουν σε αυτό πρόσβαση όλοι, είτε είναι άνεργοι, είτε ανασφάλιστοι είτε είναι μετανάστες. Και οι δύο εκπρόσωποι του δικομματισμού, συνέχισε, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να υποβαθμίσουν τη δημόσια Υγεία και να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας.

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι υπάρχουν κείμενα του συγκεκριμένου κόμματος με τα οποία έστω και έμμεσα τάσσεται υπέρ της ύπαρξης και του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας, ενώ υπενθύμισε ότι το εν λόγω κόμμα δεν καταψήφισε τη «Λευκή Βίβλο» της ΕΕ, με την οποία τέθηκαν οι βάσεις για την εφαρμογή στη χώρα μας των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Οι ελλείψεις στοιχίζουν ζωές

Τον εθνικό δρόμο απέκλεισαν χτες οι κάτοικοι του Δήμου Αρχαγγέλου διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις ασθενοφόρων

Με μια μαχητική και μαζική συγκέντρωση οι κάτοικοι του Δήμου Αρχαγγέλου στη Ρόδο απαίτησαν το δικαίωμα στη ζωή ζητώντας την επάνδρωση του ΕΚΑΒ με τα απαραίτητα ασθενοφόρα, ώστε να έχουν τη σωστή αντιμετώπιση σε επείγουσες περιπτώσεις.

Η αιτία που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο θάνατος σε αυτοκινητικό δυστύχημα ενός 48χρονου και πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Το ασθενοφόρο καθυστέρησε 57 λεπτά να φτάσει στον τόπο του δυστυχήματος, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων.

Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Αρχαγγέλου το οποίο και αποφάσισε τη χτεσινή κινητοποίηση με τον αποκλεισμό, απ' τις 10 π.μ., του εθνικού δρόμου Ρόδου-Λίνδου στη θέση Κολύμπια. Η μόνη απάντηση που πήραν οι κάτοικοι, ήταν η επιτόπου παρουσία του Εισαγγελέα της Ρόδου για να τους επιστήσει την προσοχή, πως η συγκέντρωσή τους ήταν παράνομη!

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους συγκεντρωμένους κατοίκους του Αρχαγγέλου, μετέφερε ο Γιάννης Περδικάρης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του Κόμματος και εκλεγμένος σύμβουλος με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει

Το «μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών που έχουν ανάγκη το ΕΚΑΒ στη Ρόδο» είχαν επισημάνει οι βουλευτές του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη, Βέρα Νικολαΐδου, Σταύρος Σκοπελίτης, Σπύρος Χαλβατζής και Μπάμπης Χαραλάμπους με Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 30.10.2008.

«Με το υπάρχον προσωπικό μπορεί να στελεχώσει μόνο 2 ασθενοφόρα», υπογράμμιζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. «Οι ανάγκες όμως, του νησιού της Ρόδου επιβάλλουν τουλάχιστον 5 ασθενοφόρα, μόνο για τα έκτακτα περιστατικά... Αποτέλεσμα, πολλές φορές η πόλη της Ρόδου (γιατί υπάρχουν περιστατικά στο νησί που είναι εκτός της πόλης της Ρόδου), να μένει χωρίς ασθενοφόρο για αρκετές ώρες, αφού τα δύο ασθενοφόρα που εδρεύουν στην πόλη της Ρόδου δεν επαρκούν να καλύψουν όλη την περιοχή με συνέπεια πολλές αναμονές... Επίσης χρειάζεται ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων και 3 επιπλέον ασθενοφόρα εκ των οποίων το ένα να είναι μικρών διαστάσεων για την Παλιά Πόλη της Ρόδου».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούσαν απ' την κυβέρνηση συγκεκριμένες ενέργειες «για την άμεση επίλυση, μέσα στο 2008, των προβλημάτων του ΕΚΑΒ της Ρόδου, γιατί η σημερινή κατάσταση είναι επικίνδυνη και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ασθενών αλλά και των εργαζομένων».

Η τρισέλιδη απάντηση του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Παπαγεωργίου (14.11.2008) περιορίστηκε σε τρεις αράδες που έλεγαν τα εξής: «Δημιουργείται νέος τομέας ΕΚΑΒ στη Νότια Ρόδο. Στο συγκρότημα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου λειτουργεί σταθμός αεροδιακομιδών με μόνιμη παραμονή ελικοπτέρου "Σούπερ Πούμα"».

... Και επικοινωνιακή απάμβλυνση

Την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της Ρόδου ήταν σε κινητοποιήσεις, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος επιχειρούσε επικοινωνιακή απάμβλυνση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας των νησιών.

Ετσι χτες θεμελίωσε το νέο Γενικό νοσοκομείο στη Σαντορίνη, ενώ στη συνέχεια παρέδωσε το νέο νοσοκομείο στη Νάξο.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ
Νέα επίσκεψη του ΠΑΜΕ

Επίσκεψη πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στον «Ευαγγελισμό», στη μονάδα εντατικής θεραπείας του οποίου συνεχίζει να νοσηλεύεται η εργαζόμενη και συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Υπενθυμίζεται ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε δεχτεί τις παραμονές των Χριστουγέννων δολοφονική επίθεση με αποτέλεσμα να υποστεί επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Σε δελτίου Τύπου του ΠΑΜΕ αναφέρεται ότι οι αρμόδιοι γιατροί ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία για την κατάσταση εργαζόμενης και για τις προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση της βαριά κλονισμένης υγείας της. «Το ΠΑΜΕ - σημειώνεται - θα συνεχίσει να έχει καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της υγείας της συναδέλφισσας. Καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να στηρίζουν υλικά και ηθικά την ίδια και την οικογένειά της και απαιτεί να διαλευκανθεί η όλη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ