ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Τιμές Μπους σε συνεργάτες ... δολοφόνους

Στη ...δημοκρατική Κολομβία του Ουρίμπε

Associated Press

Στη ...δημοκρατική Κολομβία του Ουρίμπε
Τρεις πολιτικούς με αναγνωρισμένο ρόλο στα εγκλήματα που διαπράττει ο ιμπεριαλισμός τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να τιμήσει με το Βραβείο της Ελευθερίας την περασμένη Τρίτη ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος, αρχιδολοφόνος, Τζορτζ Μπους.

Πρώτος είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ - γνωστός για την απόλυτη συμπαράταξή του με την πολιτική των ΗΠΑ, επί Δημοκρατικού Κλίντον που σφαγίαζαν τη Γιουγκοσλαβία και επί Ρεπουμπλικάνου Μπους, που αιματοκυλούσαν τους λαούς του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής. Ο άλλος είναι ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ - που ήταν από τους πρωτεργάτες της «συμμαχίας» στον πόλεμο κατά της ...«τρομοκρατίας» μετά την 11η του Σεπτέμβρη. Παράλληλα, έπαιξε και το ρόλο του «σερίφη» στη νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Ο τρίτος βραβευμένος, δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε - που έχει μετατρέψει τη χώρα σε Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής - στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ, γνωστό για την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία που ασκεί κατά του λαϊκού κινήματος και «διάσημο» ως πρόεδρο που έχει διασυνδέσεις με τη μαφία των καρτέλ ναρκωτικών και των ταγμάτων θανάτου.

Ο Μπους, κατά τη διάρκεια της τελετής παρασημοφόρησής τους, μίλησε για τη «σταθερή τους προσήλωση στις αρχές της ελευθερίας και των δημοκρατικών αξιών», τους χαρακτήρισε «ηγέτες με χαρακτήρα και ηθικό σθένος» και σημείωσε πως κατέχουν το σεβασμό και το θαυμασμό του, καθώς υπήρξαν «θερμοί φίλοι των ΗΠΑ».

Συνεταιράκια στις σφαγές λαών

Associated Press

Συνεταιράκια στις σφαγές λαών
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αίτημα με θέμα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τις παρακρατικές - «παράνομες» οργανώσεις, ζήτησε χτες το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας, που χαρακτηρίζεται ως φιλοκουρδικό, υπογραμμίζοντας ότι οι παράνομοι σχηματισμοί, είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά το 1955, με τα επεισόδια εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τους εισηγητές της έρευνας, το παρακράτος λειτούργησε αυτά τα χρόνια με διάφορες επωνυμίες και δομές οργάνωσης, για να εξελιχθεί σε οργανώσεις τύπου «Εργκένεγκον», που θεωρητικά σήμερα βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην Τουρκία...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συμμορία εμπορίας παιδιών, που τα πουλούσε ως σκλάβους στις επαρχίες της χώρας, αναφέρει ότι εξάρθρωσε η κινεζική αστυνομία. Η πλειοψηφία των παιδιών ήταν μεταξύ δύο και τριών ετών με την τιμή τους να κυμαίνεται από 125 έως και 3.800 δολάρια.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Επιπλέον επτά κρούσματα του αιμορραγικού ιού Εμπολα αναφέρθηκαν χτες στη ΛΔ Κονγκό ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 46, εκ των οποίων τα 17 απέβησαν θανατηφόρα.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων χρημάτων ώστε να σταλούν άμεσα τρόφιμα σε 350.000 Μοζαμβικανούς αναξιοπαθούντες λόγω δραματικής μείωσης της φετινής γεωργικής παραγωγής στη Μοζαμβίκη απηύθυναν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων επτά από τις 11 επαρχίες της χώρας αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα σιτοδείας...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Με «θεαματικές επιθέσεις» προειδοποίησαν το νιγηριανό στρατό ένοπλοι της οργάνωσης ΜΕΝD στο Δέλτα του Νίγηρα μετά την εκτέλεση ηγετικού στελέχους τους ενώ προσπαθούσε να γλιτώσει από τη διαδικασία σύλληψής του. Η εκτέλεση έγινε ένα 24ωρο αφότου ένοπλοι της οργάνωσης MEND σκότωσαν δύο στρατιώτες στην περιοχή.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΚΑΙΡΟ.-- Επειτα από 10 χρόνια διαπραγματεύσεων, Αίγυπτος και Σουδάν κατέληξαν χτες σε ένα πρωτόκολλο για την κοινή διαχείριση των αποθεμάτων νερού του Νείλου.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Η τσέχικη Προεδρία της ΕΕ πρότεινε χτες να μεσολαβήσει για την επίλυση της συνοριακής διένεξης μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, που εμποδίζει την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της δεύτερης.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Εκπρόσωπος του ουγκαντέζικου στρατού ανακοίνωσε χτες ότι από τα μέσα Δεκέμβρη έχουν σκοτωθεί σε κοινές επιχειρήσεις με τους στρατούς ΛΔ Κονγκό και Σουδάν κατά της εγκληματικής ένοπλης οργάνωσης «LRA» πάνω από 40 μέλη της, ενώ δεκάδες άλλα έχουν παραδοθεί ή αιχμαλωτιστεί στα βορειοανατολικά της ΛΔ Κονγκό.

ΣΟΦΙΑ.-- Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια ενάντια στη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και την οικονομική ένδεια, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία προχώρησε και σε 30 συλλήψεις και υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί τόσο μεταξύ των διαδηλωτών όσο και μεταξύ των ανδρών της αστυνομίας.

ΡΙΓΑ.-- Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Λετονίας, μετά τη μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διάλυση του κοινοβουλίου, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται. Συνολικά 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 106 προσαγωγές.

ΣΟΥΔΑΝ
Παραδοχή για βομβαρδισμό του Νταρφούρ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο σουδανικός στρατός παραδέχτηκε ότι εξαπέλυσε προχτές κύμα βομβιστικών επιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ, με τη δικαιολογία ότι αντάρτες της οργάνωσης «JEM» παραβίασαν την εκεχειρία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αξιωματούχο του σουδανικού στρατού, τα βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν τις επιθέσεις στην πόλη Μουχατζίριγια του νότιου Νταρφούρ «για να προστατεύσουν το ντόπιο πληθυσμό από τις επιθέσεις ανταρτών».

Η εξέλιξη, πάντως, δεν είναι άσχετη από την επικείμενη απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, που έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με το εάν θα εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ για εγκλήματα στο Νταρφούρ... Εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τους εισαγγελείς του ΔΠΔ, η κυβέρνηση Μπασίρ έχει προειδοποιήσει με κλιμάκωση της κρίσης στο Νταρφούρ, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει τις ένοπλες οργανώσεις της περιοχής...

Πρόχειρα στοιχεία του ΟΗΕ εκτιμούν πως μέσα στα τελευταία έξι χρόνια στο Νταρφούρ έχουν ξεσπιτωθεί πάνω από 2.700.000 άτομα και έχουν σκοτωθεί περίπου 300.000 άλλοι από επιθέσεις του στρατού και παραστρατιωτικών ή ανταρτικών οργανώσεων.

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξουσιοδοτεί, με απόφασή του, την αντικατάσταση 3.300 στρατιωτών του ευρωστρατού στο Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (χώρες που έχουν γεμίσει με πρόσφυγες από την κρίση στο Νταρφούρ) με 5.200 κυανόκρανους.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανοιξε το πέρασμα ανεφοδιασμού των κατοχικών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τέλος αποφάσισαν να βάλουν, προς το παρόν τουλάχιστον, στον αποκλεισμό της κύριας οδικής αρτηρίας ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, μέλη της φυλής Παστούν, που την είχαν αποκλείσει διαμαρτυρόμενοι για τις δολοφονίες αμάχων από αμερικανικά πυρά στις περιοχές τους. Ωστόσο, εξακολουθούν οι προσπάθειες εκ μέρους των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής του Αφγανιστάν, για την εξεύρεση εναλλακτικών οδών ανεφοδιασμού, πέραν του Κίμπερ Πας του Πακιστάν, που, εκτός του αποκλεισμού, δέχεται και συνεχείς επιθέσεις, από «ισλαμιστές αντάρτες»...

Στο μεταξύ όσον αφορά τη διένεξη Ινδίας - Πακιστάν με αφορμή τις δολοφονικές επιθέσεις της Βομβάης, τον περασμένο Νοέμβρη, φαίνεται να αναζωπυρώνεται, με το Ισλαμαμπάντ να σημειώνει ότι τα στοιχεία που παραδόθηκαν από την Ινδία, σχετικά με τις έρευνες για τον εντοπισμό των ενόχων, ήταν πληροφορίες και όχι αποδείξεις.

Παράλληλα, ο αρχηγός του ινδικού στρατού σημείωσε χθες ότι το Πακιστάν συγκεντρώνει στρατό κατά μήκος των συνόρων του με την Ινδία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ