Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Παραδοχή για βομβαρδισμό του Νταρφούρ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο σουδανικός στρατός παραδέχτηκε ότι εξαπέλυσε προχτές κύμα βομβιστικών επιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ, με τη δικαιολογία ότι αντάρτες της οργάνωσης «JEM» παραβίασαν την εκεχειρία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αξιωματούχο του σουδανικού στρατού, τα βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν τις επιθέσεις στην πόλη Μουχατζίριγια του νότιου Νταρφούρ «για να προστατεύσουν το ντόπιο πληθυσμό από τις επιθέσεις ανταρτών».

Η εξέλιξη, πάντως, δεν είναι άσχετη από την επικείμενη απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, που έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με το εάν θα εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ για εγκλήματα στο Νταρφούρ... Εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τους εισαγγελείς του ΔΠΔ, η κυβέρνηση Μπασίρ έχει προειδοποιήσει με κλιμάκωση της κρίσης στο Νταρφούρ, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει τις ένοπλες οργανώσεις της περιοχής...

Πρόχειρα στοιχεία του ΟΗΕ εκτιμούν πως μέσα στα τελευταία έξι χρόνια στο Νταρφούρ έχουν ξεσπιτωθεί πάνω από 2.700.000 άτομα και έχουν σκοτωθεί περίπου 300.000 άλλοι από επιθέσεις του στρατού και παραστρατιωτικών ή ανταρτικών οργανώσεων.

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξουσιοδοτεί, με απόφασή του, την αντικατάσταση 3.300 στρατιωτών του ευρωστρατού στο Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (χώρες που έχουν γεμίσει με πρόσφυγες από την κρίση στο Νταρφούρ) με 5.200 κυανόκρανους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ