Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Οι αγωγοί παραμένουν άδειοι στις ευρωπαϊκές χώρες

Associated Press

Οι αγωγοί παραμένουν άδειοι στις ευρωπαϊκές χώρες
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίστηκε και χτες η διαμάχη για το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η Ρωσία επιμένει να κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν προωθεί το αέριο προς την Ευρώπη και το Κίεβο να μιλάει για μειωμένη ροή εκ μέρους της «Γκάζπρομ», κατηγορώντας παράλληλα τη Μόσχα ότι επιχειρεί να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας διεθνώς. Πέρα βέβαια από τους λεκτικούς διαπληκτισμούς των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των δύο χωρών, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι δεν πρόκειται να κοπάσει ο ανταγωνισμός συμφερόντων μονοπωλιακών καπιταλιστικών ομίλων και τα γεωστρατηγικά «παιχνίδια» που παίζουν οι ευρωΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές και τα πληρώνουν οι λαοί που... ξεπαγιάζουν.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου να προσφύγουν με μηνύσεις κατά των ενεργειακών εταιρειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εάν η τροφοδοσία του φυσικού αερίου δεν αποκατασταθεί άμεσα, κάτι που ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σέτσι υποστήριξε πως εκφράζει τα συμφέροντα της Ρωσίας - καθώς ήδη σημειώνονται απώλειες της τάξης των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων - και αναρωτήθηκε γιατί δεν το έχουν ήδη πράξει.

Ηδη η ουγγρική εταιρεία φυσικού αερίου «Emfesz» έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της ουκρανικής «Naftogaz», ενώ παρόμοια κίνηση μελετά και το Βελιγράδι, σύμφωνα με τον διευθυντή της δημόσιας εταιρείας φυσικού αερίου «Srbijabas».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρότεινε τη διεξαγωγή ειδικής συνόδου το ερχόμενο Σάββατο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών που λαμβάνουν το φυσικό αέριο ή αποτελούν χώρες μεταφοράς. Οπως σημείωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους πρωθυπουργούς της Σλοβακίας, της Μολδαβίας και της Βουλγαρίας, η σύνοδος αυτή «θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης και θα αποτρέψει παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον». Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Μεντβέντεφ, η Ουκρανία θα είναι επίσης προσκεκλημένη, ωστόσο, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε πως η σύνοδος θα πρέπει να διεξαχθεί στην Πράγα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, συναντήθηκε στο Κίεβο με την Ουκρανή ομόλογό του Γιούλια Τιμοσένκο όπου της ζήτησε να ξεκινήσουν οι δύο χώρες (Ρωσία - Ουκρανία) συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει αποθέματα μόνο για 11 ημέρες.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της «Γκάζπρομ», Αλεξέι Μίλερ, προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι παρέλαβε ένα σχέδιο συμφωνίας από την ουκρανική πλευρά που αναφέρει ότι το Κίεβο απαιτεί 1,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου χωρίς να τα πληρώσει προκειμένου να επαναλάβει τη ροή του φυσικού αερίου, ωστόσο, από την Ουκρανία αναφέρονται ως δανεικά και υποσχέθηκε να τα πληρωθούν αργότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ