ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πίστωση χρόνου» και σενάρια εκλογών

Πίστωση χρόνου και παράταση ανοχής ώστε να εφαρμόσει το σχέδιό της για την «έξοδο» από την κρίση επιδιώκει να αποσπάσει η κυβέρνηση, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στο σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Κινούμενη στη γραμμή που έχει διαμορφωθεί μετά τον ανασχηματισμό, δηλαδή των δήθεν «διορθωτικών κινήσεων» και μιας «πιο κοινωνικά ευαίσθητης» οικονομικής πολιτικής, προσπαθεί να συντηρήσει τις (ψεύτικες) προσδοκίες και να αποφύγει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Αν και δεν κάνει, ούτε πρόκειται, βήμα πίσω από την αντιλαϊκή πολιτική της, ωστόσο καλλιεργεί συστηματικά την εικόνα ότι δίνει καθημερινές μάχες για την αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα με βασικό γνώμονα να μην πληρώσουν τις συνέπειές της οι «οικονομικά ασθενέστεροι». Περιττή «λεπτομέρεια» βέβαια ότι δεν έχει ανακοινώσει ή εφαρμόσει κανένα μέτρο υπέρ της στήριξης των εργαζομένων και λαϊκών νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή όμως περισσεύουν οι φραστικοί λεονταρισμοί προς τις τράπεζες, τις οποίες τάχα προειδοποιούν και απειλούν να μεταφέρουν στην πραγματική οικονομία το «ζεστό χρήμα» των 28 δισ. που τους πρόσφερε η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, τα κυβερνητικά στελέχη συνιστούν υπομονή και συγκράτηση καθώς είναι θέμα χρόνου να έρθουν στην αγορά τα «φτηνά στεγαστικά» και επιχειρηματικά δάνεια...

Παρ' όλα αυτά, το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει τη δημιουργία «κλίματος παροχών», καθώς κάτι τέτοιο κινδυνεύει να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ το επόμενο διάστημα. Το στίγμα της κυβερνητικής τακτικής όπως δόθηκε χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευ. Αντώναρο είναι «να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις (σ.σ. για την οικονομική κρίση), που αφορούν όλες τις χώρες της ΕΕ, και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε τις παρενέργειες, τις συνέπειες αυτής της κρίσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ειδικά γι' αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και ταυτόχρονα να ανταποκρινόμαστε, όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, στις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε απέναντι στην ΕΕ της οποίας αποτελούμε μέλος».

Παράλληλα, η κυβέρνηση συντηρεί την εκλογολογία, φροντίζοντας ταυτόχρονα να τη «χρεώνει» στο ΠΑΣΟΚ. «Πρόωρες εκλογές μπορούν να γίνουν το 2010, εάν το ΠΑΣΟΚ δε συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας», δήλωσε ο Β. Μεϊμαράκης, «παίζοντας» ταυτόχρονα με τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και καταγγέλλοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί «να δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και να εμφανίσει κάθε μέτρο υλοποίησης του προγράμματός μας ως προεκλογική παροχή». Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα εκλογών», εκφράζοντας μάλιστα την απορία του «από πού βγαίνει αυτό»...

Την ίδια στιγμή βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιμένουν να δηλώνουν ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι ορθάνοιχτο. «Οταν είσαι στην πολιτική και στη ζωή, πρέπει να αναμένεις και το απρόοπτο», είπε με νόημα ο Γ. Σούρλας, συμπλη ρώνοντας μάλιστα ότι αν και δε γνωρίζει κάτι ωστόσο «τίποτα δεν αποκλείω». Στο ίδιο μήκος η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη δήλωσε (στον Αθήνα 9,84) ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών «δεν το ξέρει κανείς, ούτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύω». Και αυτό «διότι οι εκλογές αποφασίζονται επί τη βάσει ενός συνόλου παραγόντων που δεν είναι προβλέψιμοι. Επομένως, θα περιμένουμε όλοι».

ΠΑΣΟΚ
Οξύνει δικομματική αντιπαράθεση κενή περιεχομένου

Με στόχο να συντηρήσει το κλίμα της «εκλογολογίας» και να οξύνει την κενή περιεχομένου δικομματική αντιπαράθεση γύρω από θέματα «διαχείρισης», με φόντο την οικονομική κρίση, συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ την «επικοινωνιακή» του αντιπολίτευση, με τα στελέχη του να ζητούν, σε κάθε ευκαιρία, άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Φλας» επανέφερε την πρότασή του για τον ορισμό «κοινού υπουργού Οικονομίας» με τη συναίνεση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τη «Χαριλαόυ Τρικούπη» ο Γ. Παπανδρέου προσανατολίζεται να ζητήσει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που η ΝΔ θα απέχει από την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμμένουν στη θέση τους ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτη του 2010 αν δεν έχουν προηγηθεί κάλπες.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα πόλωσης που έντεχνα συντηρούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφτούν οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία, την παιδεία και συνολικότερα τα λαϊκά προβλήματα, αφού πίσω από τις φραστικές κορόνες που τις συνοδεύουν περί...«άλλης πολιτικής πρότασης» κρύβεται η απόλυτη ταύτιση με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και την απαίτηση για επίσπευση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, σχολιάζοντας χτες τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, παραπλανώντας τον ελληνικό λαό και ενώ η ΝΔ έχει ήδη δρομολογήσει μια νέα σφοδρή επέλαση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων προασπίζοντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση δε διαθέτει ούτε σχέδιο ούτε στρατηγική για να βγει η χώρα από την κρίση». Βέβαια, η ίδια, με γνώμονα πάντα την ανάληψη από την άρχουσα τάξη του χρίσματος του καλύτερου διαχειριστή του συστήματος, έσπευσε να σημειώσει ότι «η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας απλώς πιστοποιεί την κρίση ανταγωνιστικότητας». Ακριβώς πάνω σ' αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου στήριξε τη χορήγηση των 28 δισ. ευρώ στο τραπεζικό κεφάλαιο... εγκαλώντας την κυβέρνηση που δεν «φρόντισε να μην υπάρχουν προϋποθέσεις, με τις οποίες να είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να περάσουν τη ρευστότητα αυτή, να περάσουν τα χαμηλότερα επιτόκια στους καταναλωτές».

Ενισχύοντας το κλίμα προώθησης αντιλαϊκών πολιτικών, ο πρώην υπουργός Οικονομίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84» ανέφερε ότι τα επόμενα δυο με τρία χρόνια, όποιο και από τα δύο κόμματα και αν είναι στην κυβέρνηση, θα κληθεί να εφαρμόσει μια σκληρή πολιτική, αφού, όπως είπε: «Εάν συνεχιστεί μια τέτοια κατάσταση θα μας οδηγήσει στην αγκαλιά είτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα επιβάλλει πολύ σκληρά μέτρα»...

Ο καθένας στο ρόλο του, και ένας πρώην υπουργός μιας κυβέρνησης που εφάρμοσε μια μονόπλευρη και σκληρή πολιτική λιτότητας δίνει το στίγμα.

Αίσθημα «ασφάλειας» από το ΠΑΣΟΚ

Την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας με περισσότερα αστυνομοκρατικά μέτρα ζητά το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα με χτεσινές δηλώσεις του ο Χ. Καστανίδης ζητά την ταχεία ανασυγκρότηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με την αξιοποίηση έμπειρων και ικανών στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που στο παρελθόν είχαν αντιτρομοκρατικές επιτυχίες, καθώς επίσης και με την αξιοποίηση νέων εξειδικευμένων στελεχών και επιστημόνων.

Επίσης, ζητά τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, με... διεθνές επιστημονικό κύρος, κύρος το οποίο θα εξασφαλίζεται από την αξιοποίηση και τη συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών με υψηλά προσόντα, καθώς και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου Κέντρου Συντονισμού όλων των κρατικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και οι οποίες σήμερα εποπτεύονται από ένα πλήθος διαφορετικών υπουργείων. Τελευταίο «μέτρο» είναι η επαναφορά του μέτρου των πεζών και εποχούμενων περιπολιών σε κάθε γειτονιά, για να εμπεδωθεί και πάλι «αίσθημα ασφάλειας» ανάμεσα στους πολίτες.

«Η κυβέρνηση γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά ως αυριανή κυβέρνηση» τόνισε ο Χ. Καστανίδης.

Συνάντηση Μαρκογιαννάκη - Σπέκχαρντ

Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης του «Επαναστατικού Αγώνα» ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συναντήθηκε χτες με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα... αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ «επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή συνεργασία των δύο χωρών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ