Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πίστωση χρόνου» και σενάρια εκλογών

Πίστωση χρόνου και παράταση ανοχής ώστε να εφαρμόσει το σχέδιό της για την «έξοδο» από την κρίση επιδιώκει να αποσπάσει η κυβέρνηση, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στο σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Κινούμενη στη γραμμή που έχει διαμορφωθεί μετά τον ανασχηματισμό, δηλαδή των δήθεν «διορθωτικών κινήσεων» και μιας «πιο κοινωνικά ευαίσθητης» οικονομικής πολιτικής, προσπαθεί να συντηρήσει τις (ψεύτικες) προσδοκίες και να αποφύγει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Αν και δεν κάνει, ούτε πρόκειται, βήμα πίσω από την αντιλαϊκή πολιτική της, ωστόσο καλλιεργεί συστηματικά την εικόνα ότι δίνει καθημερινές μάχες για την αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα με βασικό γνώμονα να μην πληρώσουν τις συνέπειές της οι «οικονομικά ασθενέστεροι». Περιττή «λεπτομέρεια» βέβαια ότι δεν έχει ανακοινώσει ή εφαρμόσει κανένα μέτρο υπέρ της στήριξης των εργαζομένων και λαϊκών νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή όμως περισσεύουν οι φραστικοί λεονταρισμοί προς τις τράπεζες, τις οποίες τάχα προειδοποιούν και απειλούν να μεταφέρουν στην πραγματική οικονομία το «ζεστό χρήμα» των 28 δισ. που τους πρόσφερε η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, τα κυβερνητικά στελέχη συνιστούν υπομονή και συγκράτηση καθώς είναι θέμα χρόνου να έρθουν στην αγορά τα «φτηνά στεγαστικά» και επιχειρηματικά δάνεια...

Παρ' όλα αυτά, το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει τη δημιουργία «κλίματος παροχών», καθώς κάτι τέτοιο κινδυνεύει να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ το επόμενο διάστημα. Το στίγμα της κυβερνητικής τακτικής όπως δόθηκε χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευ. Αντώναρο είναι «να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις (σ.σ. για την οικονομική κρίση), που αφορούν όλες τις χώρες της ΕΕ, και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε τις παρενέργειες, τις συνέπειες αυτής της κρίσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ειδικά γι' αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και ταυτόχρονα να ανταποκρινόμαστε, όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, στις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε απέναντι στην ΕΕ της οποίας αποτελούμε μέλος».

Παράλληλα, η κυβέρνηση συντηρεί την εκλογολογία, φροντίζοντας ταυτόχρονα να τη «χρεώνει» στο ΠΑΣΟΚ. «Πρόωρες εκλογές μπορούν να γίνουν το 2010, εάν το ΠΑΣΟΚ δε συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας», δήλωσε ο Β. Μεϊμαράκης, «παίζοντας» ταυτόχρονα με τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και καταγγέλλοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί «να δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και να εμφανίσει κάθε μέτρο υλοποίησης του προγράμματός μας ως προεκλογική παροχή». Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα εκλογών», εκφράζοντας μάλιστα την απορία του «από πού βγαίνει αυτό»...

Την ίδια στιγμή βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιμένουν να δηλώνουν ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι ορθάνοιχτο. «Οταν είσαι στην πολιτική και στη ζωή, πρέπει να αναμένεις και το απρόοπτο», είπε με νόημα ο Γ. Σούρλας, συμπλη ρώνοντας μάλιστα ότι αν και δε γνωρίζει κάτι ωστόσο «τίποτα δεν αποκλείω». Στο ίδιο μήκος η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη δήλωσε (στον Αθήνα 9,84) ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών «δεν το ξέρει κανείς, ούτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύω». Και αυτό «διότι οι εκλογές αποφασίζονται επί τη βάσει ενός συνόλου παραγόντων που δεν είναι προβλέψιμοι. Επομένως, θα περιμένουμε όλοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ