Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΑΣΕ
Σε... σίγουρα χέρια

Με ιμπεριαλιστική «ατζέντα» στη Βιέννη η Ντόρα Μπακογιάννη

Τη συνέχιση της προσπάθειας μετατροπής του ΟΑΣΕ σε όργανο ουσιαστικής συμβολής στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων ανέλαβε για τον επόμενο χρόνο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Οργανισμού.

Η υπουργός Εξωτερικών χτες στην ομιλία της στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη είπε πως «τρεις ιδέες θα αποτελέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της ελληνικής προεδρίας:

  • Η αναζήτηση συνεργασίας μεταξύ όλων των Συμμετεχόντων Κρατών για την προώθηση της συνεταιρικής, αδιαίρετης και διατομεακής ασφάλειας.
  • Η αναζήτηση στρατηγικής για το σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών τρόπων υλοποίησης των κοινών μας στόχων προκειμένου να εγγυηθούμε τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή του ΟΑΣΕ.
  • Η μέριμνα για τη συμμετρία των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των νέων «ασύμμετρων απειλών» και των παλιών προκλήσεων.

Οπως ανέφερε η υπουργός μιλώντας στο Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, στα παλαιά χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ στην αυστριακή πρωτεύουσα, στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας συγκαταλέγονται η πρόληψη και ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων, καθώς και η ενδυνάμωση των αποστολών του Οργανισμού, οι οποίες επικουρούν τις τοπικές αρχές στις δημοκρατικές θεσμικές τους μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ελληνική προεδρία στην έγκαιρη προειδοποίηση και τη διαχείριση κρίσεων, στον ειδικό ρόλο του Οργανισμού ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη φύλαξη των συνόρων.

Η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι προσβλέπει σε έναν αποτελεσματικό διάλογο στο φετινό Οικονομικό και Περιβαλλοντικό Φόρουμ, που θα κορυφωθεί το Μάιο στην Αθήνα, όπου θα εξεταστούν οι διάφορες πτυχές της μετανάστευσης, ενώ περαιτέρω έμφαση θα δοθεί στην περιβαλλοντική πολιτική και τις σχέσεις της με την ασφάλεια, καθώς και στην κατοχύρωση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας, αλλά και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας ανέφερε πως θα πρέπει να υπενθυμιστούν οι σχετικές δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί για «προβλέψιμη, αξιόπιστη, οικονομικά αποδεκτή, εμπορικά υγιή και περιβαλλοντικά φιλική προμήθεια ενέργειας», η οποία θα επιτευχθεί μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, εάν χρειαστεί.

Κατά τα λοιπά, στην ομιλία της η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τα τετριμμένα περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, του κράτους δικαίου και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, τα οποία η ελληνική προεδρία θα προασπίσει, επιμένοντας στη θεματική «Κράτος Δικαίου», όπως και σε αυτή της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, ενώ θα ενισχύσει το θεσμό των παρατηρητών εκλογών.

Επιπλέον, η ελληνική προεδρία προσβλέπει στην αναβάθμιση της συνεργασίας με τους μεσογειακούς και ασιατικούς εταίρους, αλλά και με τους διεθνείς οργανισμούς και θα χρησιμοποιήσει όλες τις πτυχές της ολοκληρωμένης προσέγγισης του ΟΑΣΕ για την ασφάλεια και όλα τα εργαλεία που έχουν από κοινού δημιουργηθεί, δηλαδή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, Γραφείο για Δημοκρατικούς Θεσμούς και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Υπατος Αρμοστής για Εθνικές Μειονότητες, και Εκπρόσωπος για Ελευθερία των ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ