Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Από τη φύση της βαθιά αντιδραστική και αντιλαϊκή η ΕΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Προσπάθεια εξωραϊσμού του βαθιά αντιδραστικού χαρακτήρα της ΕΕ και της πολιτικής της, επιχειρεί η Εκθεση Κατάνια για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, η οποία υπερψηφίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου», κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με 401 ψήφους υπέρ - μεταξύ των οποίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - 200 κατά και 67 αποχές, στάση που τήρησε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Σε παρέμβασή του αναφορικά με το ψήφισμα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη Εκθεση επιχειρεί να συμβάλει στην κάλυψη του λεγόμενου δήθεν "δημοκρατικού και κοινωνικού ελλείμματος" της βαθιά αντιδραστικής από την ίδια της τη φύση ΕΕ, ώστε αυτή να γίνει πιο ελκυστική και να αμβλυνθεί η δυσαρέσκεια που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της. Αποδέχεται και επικροτεί όλες τις αντιδραστικές αρχές και θεσμούς που έχουν υιοθετηθεί στην ΕΕ, όπως τις 4 ελευθερίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τον ενιαίο Χώρο, τον FRONTEX, τον ευρωτρομονόμο, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κλπ., προσπαθώντας να προσδώσει στην εφαρμογή τους μια πιο αποτελεσματική διάσταση. Είναι χαρακτηριστική η θέση 104 της Εκθεσης, όπου εκφράζονται η ανησυχία και ο στόχος ταυτόχρονα για την αποτροπή της λεγόμενης "ριζοσπαστικοποίησης"».

Οπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «η Εκθεση βασίζεται κυρίως στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που συνοδεύει την αντιλαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας, ο οποίος -όπως είναι γνωστό - βρίσκεται κάτω από το κατοχυρωμένο επίπεδο δικαιωμάτων πολλών κρατών - μελών. Αποτελεί - κατά μεγάλο μέρος - μιαν έκθεση ιδεών και ένα αφηρημένο ευχολόγιο, αντιμετωπίζει θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά της εργασίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, απλώς ως "ευκαιρίες", οι οποίες πρέπει να παρέχονται "ισότιμα" σε όλους, κάτι που είναι φυσικά ανέφικτο στην πράξη, ενώ όπου γίνεται πιο συγκεκριμένη, προτείνει την αντιμετώπιση μόνο κάποιων ακραίων φαινομένων φτώχειας και διακρίσεων, με μέτρα όπως τη γενική καθιέρωση ενός ελάχιστου μισθού κλπ.».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι αποκαλυπτική του χαρακτήρα της έκθεσης είναι «η πλήρης απουσία αναφοράς σε σοβαρές αντιδημοκρατικές αποφάσεις και διώξεις πολιτών, όπως η απαγόρευση KK και άλλων οργανώσεων, καθώς και οι φυλακίσεις κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών σε χώρες - μέλη της ΕΕ της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ