Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Προκλητική δημαγωγία στις πλάτες των ανέργων

Αντεγκλήσεις χτες στην Επιτροπή της Βουλής για την τροπολογία που επεκτείνει την επιδοτούμενη απασχόληση εγγεγραμμένων ανέργων στο Δημόσιο. Τον εμπαιγμό καταγγέλλουν ΚΚΕ και ΠΑΜΕ

Σε μια έντονη και καθ' όλα υποκριτική αντιπαράθεση επιδόθηκαν χτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση της τροπολογίας της υπουργού Εργασίας, Φ. Πετραλιά, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η απασχόληση εγγεγραμμένων ανέργων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και η δυνατότητα παροχής αυξημένων «δώρου» Πάσχα στους ανέργους.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει τη μετατροπή της επιδότησης των ανέργων σε «επιδότηση εργασίας» (δηλαδή τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν προσωρινά και με απαράδεκτους όρους ανέργους) και στο Δημόσιο. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μπαξίσι» προεκλογικού χαρακτήρα, ενώ η Φ. Πετραλιά προσπάθησε να παρουσιάσει τα μέτρα ως ενδεικτικά της δήθεν «κοινωνικής ευαισθησίας» της κυβέρνησης.

Σαφές ήταν το σχόλιο που έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, τονίζοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «συζητούν για την ανεργία ή τη φτώχεια ή για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λες και δεν ξέρουν τίποτε για το "φόνο". Λες και όλα αυτά έγιναν σε μια άλλη χώρα, λες και δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία από πού προέρχονται. Προέρχονται από το ίδιο το σύστημα, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις 4 ελευθερίες που θέσπισε, αφού στη βάση αυτή δούλεψαν όλα αυτά τα χρόνια και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ».

Συνέχισε, λέγοντας πως τα δυο κόμματα «συζητούν αυτό που ο λαός λέει «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι. Αλείφετε το λάδι στον καμένο το Γιάννη που τον έχετε κάψει με την πολιτική σας»! Η συζήτηση της τροπολογίας, που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο που αφορά το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΑΜΕ: Να αποσυρθεί η τροπολογία

Την τροπολογία της κυβέρνησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί με νέα αντεργατική τροπολογία, συνεχίζοντας και ενδυναμώνοντας ανάλογες νομοθετικές διατάξεις των προηγούμενων γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων, επιδοτεί ξανά τους εργοδότες με πρόσθετο χρήμα που το απομυζά από τους εργαζόμενους μέσω του ΟΑΕΔ.

Χαρίζει ζεστό χρήμα στους εργοδότες από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων, τους προικοδοτεί με νέο μποναμά, προωθώντας έτσι την ατομική και συλλογική υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την υπερκερδοφορία και ασυδοσία τους. Είναι συνταγές δοκιμασμένες που αυξάνουν και ανακυκλώνουν την ανεργία από τη μια και από την άλλη το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια αυξάνουν τα κέρδη τους. Το ΠΑΜΕ απαιτεί να αποσυρθεί αυτή η διάταξη, να καταργηθεί κάθε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους και οι άνεργοι να επιδοτούνται με το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (1.120 ευρώ) για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία και να έχουν πλήρη ασφάλιση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ