ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Στο απυρόβλητο η κερδοσκοπική εκμετάλλευση της γης

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής έχει ταχθεί το ΚΚΕ

Πολλά λόγια για την υπόθεση του Βατοπεδίου, σιωπή όμως για την ουσία της, που είναι η κερδοσκοπική εκμετάλλευση της γης η οποία αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού. Αυτό επισήμανε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, σχολιάζοντας τη συνέχεια της κόντρας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που κυριάρχησε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το ΚΚΕ εξαρχής τάχθηκε υπέρ της σύστασής της.

«Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι επιθυμούμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου με όλους τους τρόπους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας Κανταρτζής και συνέχισε: «Γι' αυτό είπαμε εξ αρχής ναι και στην Εξεταστική Επιτροπή, ναι και στην Προκαταρκτική Εξέταση. Χρειάζεται να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει, έτσι ώστε να χυθεί όσο μπορεί περισσότερο φως στην υπόθεση αυτή».

Σχολιάζοντας, όμως, την κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «κονταροχτυπιούνται στο όνομα της διαφάνειας. Επιζητούν, όμως, τη διαφάνεια; Η Νέα Δημοκρατία καθαρά λέει όχι στην προκαταρκτική εξέταση. Ουσιαστικά φράζει το δρόμο στην παραπέρα διερεύνηση της υπόθεσης. Από την άλλη μεριά, το ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο για τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας, αγνοώντας και συγκαλύπτοντας τις ευθύνες που έχουν δικοί του υπουργοί, γιατί επί των ημερών του ξεκίνησε και στο μεγαλύτερο βαθμό επί των ημερών του ολοκληρώθηκε το μεγάλο αυτό σκάνδαλο. Είναι φανερό ότι τα δύο κόμματα παίζουν παιχνίδι εντυπώσεων. Δεν τους ενδιαφέρει η αποκάλυψη της αλήθειας, δεν τους ενδιαφέρει η απόδοση των ποινικών και των πολιτικών ευθυνών εκεί που υπάρχουν. Το αντίθετο ακριβώς τους ενδιαφέρει, το πώς ουσιαστικά θα οδηγηθούμε στη συγκάλυψη, φυσικά προσπαθώντας να μεταθέσουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες και των δύο κομμάτων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατέληξε τονίζοντας πως πρέπει «να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για να χυθεί φως και κυρίως εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι ότι θα πρέπει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα για τις πολιτικές που εξέθρεψαν το σκάνδαλο αυτό. Δεν μπορούν επιτέλους οι αιγιαλοί, ο ορεινός όγκος και όλες αυτές οι εκτάσεις να είναι αντικείμενο κερδοσκοπικής δραστηριότητας είτε από τα μοναστήρια είτε από τις εκκλησίες είτε από επιχειρηματικούς ομίλους. Εδώ, στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο, επί της ουσίας, τα δύο κόμματα σιωπούν, γιατί ουσιαστικά δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να έρθουν σε σύγκρουση με την πολιτική που πιστά υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, σε δήλωσή του για το θέμα επισήμανε πως «έχουμε καταλογίσει πολιτικές ευθύνες και επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και επί διακυβέρνησης ΝΔ. Τώρα, για παραπέρα έρευνα της υπόθεσης, εμείς είμαστε υπέρ. Γι' αυτό έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουμε υπέρ της συγκρότησης της λεγόμενης προανακριτικής επιτροπής, για να διερευνηθεί προκαταρκτικά παραπέρα το ζήτημα. Μελετάμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να δούμε για ποια συγκεκριμένα πρόσωπα θα συμφωνήσουμε».

Στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για μεταβολή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε «λάστιχο το οποίο να ανοίγει και να κλείνει ανάλογα με τη μικροκομματική σκοπιμότητα της κάθε κομματικής παράταξης». Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής ζήτησε «να ξεκινήσει η προανακριτική επιτροπή, για να μην υπάρχει υπόνοια παραγραφής των όποιων ευθυνών. Και αμέσως μετά να προχωρήσουμε σε εκλογές».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Από τη φύση της βαθιά αντιδραστική και αντιλαϊκή η ΕΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Προσπάθεια εξωραϊσμού του βαθιά αντιδραστικού χαρακτήρα της ΕΕ και της πολιτικής της, επιχειρεί η Εκθεση Κατάνια για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, η οποία υπερψηφίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου», κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με 401 ψήφους υπέρ - μεταξύ των οποίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - 200 κατά και 67 αποχές, στάση που τήρησε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Σε παρέμβασή του αναφορικά με το ψήφισμα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη Εκθεση επιχειρεί να συμβάλει στην κάλυψη του λεγόμενου δήθεν "δημοκρατικού και κοινωνικού ελλείμματος" της βαθιά αντιδραστικής από την ίδια της τη φύση ΕΕ, ώστε αυτή να γίνει πιο ελκυστική και να αμβλυνθεί η δυσαρέσκεια που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της. Αποδέχεται και επικροτεί όλες τις αντιδραστικές αρχές και θεσμούς που έχουν υιοθετηθεί στην ΕΕ, όπως τις 4 ελευθερίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τον ενιαίο Χώρο, τον FRONTEX, τον ευρωτρομονόμο, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κλπ., προσπαθώντας να προσδώσει στην εφαρμογή τους μια πιο αποτελεσματική διάσταση. Είναι χαρακτηριστική η θέση 104 της Εκθεσης, όπου εκφράζονται η ανησυχία και ο στόχος ταυτόχρονα για την αποτροπή της λεγόμενης "ριζοσπαστικοποίησης"».

Οπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «η Εκθεση βασίζεται κυρίως στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που συνοδεύει την αντιλαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας, ο οποίος -όπως είναι γνωστό - βρίσκεται κάτω από το κατοχυρωμένο επίπεδο δικαιωμάτων πολλών κρατών - μελών. Αποτελεί - κατά μεγάλο μέρος - μιαν έκθεση ιδεών και ένα αφηρημένο ευχολόγιο, αντιμετωπίζει θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά της εργασίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, απλώς ως "ευκαιρίες", οι οποίες πρέπει να παρέχονται "ισότιμα" σε όλους, κάτι που είναι φυσικά ανέφικτο στην πράξη, ενώ όπου γίνεται πιο συγκεκριμένη, προτείνει την αντιμετώπιση μόνο κάποιων ακραίων φαινομένων φτώχειας και διακρίσεων, με μέτρα όπως τη γενική καθιέρωση ενός ελάχιστου μισθού κλπ.».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι αποκαλυπτική του χαρακτήρα της έκθεσης είναι «η πλήρης απουσία αναφοράς σε σοβαρές αντιδημοκρατικές αποφάσεις και διώξεις πολιτών, όπως η απαγόρευση KK και άλλων οργανώσεων, καθώς και οι φυλακίσεις κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών σε χώρες - μέλη της ΕΕ της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ