ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο λογαριασμός της κρίσης στους λαούς...

Τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα της δημοσιονομικής... αποκατάστασης προανάγγειλε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Στη λήψη νέων μέτρων σε βάρος των λαών, για την αποκατάσταση της «δημοσιονομικής ισορροπίας» που έχει διαταραχτεί σε πολλές χώρες - μέλη λόγω της οικονομικής κρίσης, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δημοσιονομικές ανισορροπίες, οι οποίες οφείλονται στα εκτεταμένα προγράμματα στήριξης, μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, τα οποία μετριούνται πλέον σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι εννιά (9) τουλάχιστον χώρες της ευρωζώνης να εμφανίσουν το 2009 δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Συμφώνησαν δηλαδή να αποστείλουν τους λογαριασμούς του χρέους που δημιουργήθηκε από την απόφαση τους να στηρίξουν τις τράπεζες και άλλους μονοπωλιακούς ομίλους ενόψει της κρίσης, στους λαούς της Ευρώπης.

Ο Γ. Παπαθανασίου

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του «Γιούρογκρουπ», επιβεβαίωσε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εκ νέου λήψη δημοσιονομικής φύσης μέτρων σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών, στο όνομα της αποκατάστασης των διαταραχών που έχουν σημειωθεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Οπως ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου, συζητήθηκε «η εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας» καθώς «η εφαρμογή του ενισχύει την αξιοπιστία της ευρωζώνης και των επιμέρους χωρών, ενώ η ευελιξία που παρέχει το αναθεωρημένο Σύμφωνο επιτρέπει τη διόρθωση των ανισορροπιών χωρίς αρνητικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία...». Για το ευρώ ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι «είναι ένα πολύ ισχυρό νόμισμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει όπως διατείνονται κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα». Παράλληλα, επανέλαβε ότι το τριετές «ελληνικό» Πρόγραμμα Σταθερότητας - το οποίο θα περιλαμβάνει νέα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων - θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες ως το τέλος του μήνα.

Με αφορμή δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου περί αποχώρησης της Ελλάδας από την ΟΝΕ, ο Γ. Παπαθανασίου μίλησε για «Κασσάνδρες», οι οποίες «προβλέπουν ότι η Ελλάδα είτε θα φύγει από τη ζώνη του ευρώ, είτε θα προσφύγει στο ΔΝΤ». Συνεχίζοντας και ταυτίζοντας τα συμφέροντα της χώρας και του λαού με τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και τις συμπράξεις της ντόπιας ολιγαρχίας με την πλουτοκρατία της ΕΕ, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει τη βούληση, έχει το σχέδιο, έχει την αποφασιστικότητα, όχι μόνο να διασφαλίσει την αξιόπιστη πορεία της οικονομίας της, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση». Κατέληξε λέγοντας, ότι «όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας θα χάσουν και πάλι».

Το «Γιούρογκρουπ»

Η σύνοδος του «Γιούρογκρουπ» (συμμετέχουν οι υπουργοί των χωρών της ευρωζώνης) πραγματοποιήθηκε υπό τη βαριά σκιά των έκτακτων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκαν προχτές Δευτέρα, σύμφωνα με τις οποίες οι οικονομίες των 27 χωρών της ΕΕ, είτε έχουν ήδη εισέλθει και τεχνικά στη φάση της οικονομικής κρίσης, είτε βρίσκονται στο κατώφλι αυτής. Μιας κρίσης βαθιάς και παρατεταμένης (η μεγαλύτερη που έχει εκδηλωθεί μεταπολεμικά όπως επισημαίνεται στα επίσημα κείμενα) με κύριες εκδηλώσεις των κρισιακών φαινομένων, αυτές της μεγάλης ανόδου της ανεργίας (εκτιμάται ότι το τρέχον έτος θα χαθούν 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας), την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης (για το 2009 προβλέπεται αρνητικός ρυθμός - 1,8% για το σύνολο της ΕΕ) και την επιδείνωση όλων των δημοσιονομικών δεικτών, με την εκτίναξη των ελλειμμάτων και του χρέους.

Αντίστοιχες δυσοίωνες προβλέψεις υπάρχουν και για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικά των άλλων δύο μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Και για τις δύο προβλέπονται για το 2009 αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης (-1,6% και -2,4% αντίστοιχα). Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι το 2009 θα σημειωθούν σχεδόν μηδενικοί ρυθμοί ανάπτυξης (+0,2%), μεγάλη άνοδο της ανεργίας (από 8,3% το 2008, στο 9% το 2009 και στο 9,4% το 2010), καθώς και επιδείνωση των ελλειμμάτων και του χρέους.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Στα ύψη τα επιτόκια

Μεγαλώνει η ψαλίδα με τους ισχυρούς της ευρωζώνης

Με επιτόκια πολύ πάνω από αυτά των ισχυρών κρατών της ευρωζώνης συνεχίζει να δανείζεται το ελληνικό δημόσιο. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με τις διαφορετικές ταχύτητες, τις αντιθέσεις και αντιφάσεις μέσα στην ίδια την ΕΕ που σε αυτή τη φάση οξύνονται παραπέρα εξαιτίας και της συνεχιζόμενης κρίσης.

Σε αυτό το φόντο η κυβέρνηση της ΝΔ προσέφυγε χτες για δεύτερη φορά μέσα στο 2009 στις τράπεζες - μεγαλοδανειστές, που έχουν αναλάβει εργολαβία το κρατικό χρέος. Στόχος η έκδοση 5ετούς κοινοπρακτικού δανείου, το οποίο θα αγοράσουν επιλεγμένες τράπεζες (Εθνική, HSBC, Citigroup, San Paolo, Barclays) είτε για να το διαθέσουν σε μεγαλοπελάτες τους είτε για να το κρατήσουν οι ίδιες στα χαρτοφυλάκιά τους. Η κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει το ποσό του δανεισμού, το οποίο θα προσδιορίσει μετά το κλείσιμο της διαδικασίας και ανάλογα με το ύψος των προσφορών που θα δεχτεί από τους τραπεζίτες. Σύμφωνα πάντως με όσα έγιναν γνωστά, τα επιτόκια εκτοξεύτηκαν σε 5,6% με 5,7%, δηλαδή κοντά στις τρεις εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά κρατικά χρεόγραφα! Οι προσφορές των ρεντιέρηδων υπολογίζονται σε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τα ποσά που υπολογίζει η κυβέρνηση. Μέχρι χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν είχε ανακοινώσει τι ποσό και σε ποιες τιμές θα κάνει αποδεκτό. Να σημειωθεί πως οι τραπεζίτες μπορούν να αξιοποιήσουν τα κρατικά χρεόγραφα για ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αντλήσουν φτηνό χρήμα με επιτόκιο 2%. Είναι απόλυτα φανερό πως το «Μάαστριχτ» και η ΕΕ είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της πλουτοκρατίας.

Να σημειωθεί πως οι μεγαλορεντιέρηδες - «αξιολογητές» πιστοληπτικής ικανότητας, εκτός από το κρατικό χρέος της Ελλάδας «υποβάθμισαν» και αυτό της Ισπανίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πιθανές οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ

Επιμένει η κυβέρνηση στη διπλή γλώσσα απέναντι στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Ο υπουργός μίλησε για τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από αυτή, την ίδια ώρα που η φορολογική και αντιασφαλιστική πολιτική της, σε συνδυασμό με τη στήριξη που παρέχει στους μεγάλους επιχειρηματίες, τους μεγαλέμπορους, τα πολυκαταστήματα, οξύνει τα μεγάλα προβλήματά τους.

Σχετικά με αυτά τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, ο Κ. Χατζηδάκης δεν είχε να πει τίποτα πέρα από το να υπερασπιστεί τη δραστηριότητα του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), παρά τις αντιδράσεις για τα πενιχρά αποτελέσματά του και την προκλητική στάση των τραπεζών. Ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν είμαστε δογματικοί» σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής των όρων του προγράμματος, για την οποία πιέζουν οι τράπεζες ζητώντας περισσότερα οφέλη, ενώ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος τάχθηκε εμμέσως στο πλευρό τους, δηλώνοντας ότι πιθανά «να χρειαστούν κάποιες διορθωτικές κινήσεις». Ο Κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι δεν έχουν κατατεθεί 50.000 αιτήσεις για δανειοδότηση, αλλά 8.000 - 10.000 και από αυτές εγκρίθηκαν 1.200, οι 800 την τελευταία βδομάδα, θεωρώντας ότι η πρόοδος των δανείων είναι «ταχεία».

Για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα για την κυβέρνηση, ωστόσο θέλει να συναντηθεί με όλους τους φορείς. Η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε και θέμα αλλαγής της εμπορικής χωροταξίας, μπροστά στην επέκταση των εμπορικών κέντρων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αναζητά συναίνεση για το «τέλος παρεπιδημούντων»

«Συγκριτικό πλεονέκτημα» στον τομέα της οικονομίας χαρακτήρισε τον τουρισμό ο αρμόδιος υπουργός Κ. Μαρκόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, στέλνοντας μήνυμα προς ντόπιο και ξένο τουριστικό κεφάλαιο, ότι η κυβέρνηση θα το στηρίξει.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του νέου υπουργού με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία του έθεσε το ζήτημα της μη μείωσης του «τέλους παρεπιδημούντων» που καταβάλλουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στους δήμους, από το 2% στο 0,5%. «Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε ο πρόεδρς της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, μετά τη συνάντηση, καθώς ο υπουργός υποσχέθηκε να μην προωθήσει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή «εάν δε βρούμε κοινό τόπο». «Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε και ο... υπουργός, σημειώνοντας ότι «δεν προτίθεμαι να νομοθετήσω σε ό,τι αφορά το "τέλος παρεπιδημούντων" παρά μονάχα με μια κοινή συμφωνία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ