Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο λογαριασμός της κρίσης στους λαούς...

Τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα της δημοσιονομικής... αποκατάστασης προανάγγειλε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Στη λήψη νέων μέτρων σε βάρος των λαών, για την αποκατάσταση της «δημοσιονομικής ισορροπίας» που έχει διαταραχτεί σε πολλές χώρες - μέλη λόγω της οικονομικής κρίσης, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δημοσιονομικές ανισορροπίες, οι οποίες οφείλονται στα εκτεταμένα προγράμματα στήριξης, μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, τα οποία μετριούνται πλέον σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι εννιά (9) τουλάχιστον χώρες της ευρωζώνης να εμφανίσουν το 2009 δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Συμφώνησαν δηλαδή να αποστείλουν τους λογαριασμούς του χρέους που δημιουργήθηκε από την απόφαση τους να στηρίξουν τις τράπεζες και άλλους μονοπωλιακούς ομίλους ενόψει της κρίσης, στους λαούς της Ευρώπης.

Ο Γ. Παπαθανασίου

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του «Γιούρογκρουπ», επιβεβαίωσε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εκ νέου λήψη δημοσιονομικής φύσης μέτρων σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών, στο όνομα της αποκατάστασης των διαταραχών που έχουν σημειωθεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Οπως ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου, συζητήθηκε «η εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας» καθώς «η εφαρμογή του ενισχύει την αξιοπιστία της ευρωζώνης και των επιμέρους χωρών, ενώ η ευελιξία που παρέχει το αναθεωρημένο Σύμφωνο επιτρέπει τη διόρθωση των ανισορροπιών χωρίς αρνητικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία...». Για το ευρώ ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι «είναι ένα πολύ ισχυρό νόμισμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει όπως διατείνονται κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα». Παράλληλα, επανέλαβε ότι το τριετές «ελληνικό» Πρόγραμμα Σταθερότητας - το οποίο θα περιλαμβάνει νέα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων - θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες ως το τέλος του μήνα.

Με αφορμή δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου περί αποχώρησης της Ελλάδας από την ΟΝΕ, ο Γ. Παπαθανασίου μίλησε για «Κασσάνδρες», οι οποίες «προβλέπουν ότι η Ελλάδα είτε θα φύγει από τη ζώνη του ευρώ, είτε θα προσφύγει στο ΔΝΤ». Συνεχίζοντας και ταυτίζοντας τα συμφέροντα της χώρας και του λαού με τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και τις συμπράξεις της ντόπιας ολιγαρχίας με την πλουτοκρατία της ΕΕ, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει τη βούληση, έχει το σχέδιο, έχει την αποφασιστικότητα, όχι μόνο να διασφαλίσει την αξιόπιστη πορεία της οικονομίας της, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση». Κατέληξε λέγοντας, ότι «όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας θα χάσουν και πάλι».

Το «Γιούρογκρουπ»

Η σύνοδος του «Γιούρογκρουπ» (συμμετέχουν οι υπουργοί των χωρών της ευρωζώνης) πραγματοποιήθηκε υπό τη βαριά σκιά των έκτακτων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκαν προχτές Δευτέρα, σύμφωνα με τις οποίες οι οικονομίες των 27 χωρών της ΕΕ, είτε έχουν ήδη εισέλθει και τεχνικά στη φάση της οικονομικής κρίσης, είτε βρίσκονται στο κατώφλι αυτής. Μιας κρίσης βαθιάς και παρατεταμένης (η μεγαλύτερη που έχει εκδηλωθεί μεταπολεμικά όπως επισημαίνεται στα επίσημα κείμενα) με κύριες εκδηλώσεις των κρισιακών φαινομένων, αυτές της μεγάλης ανόδου της ανεργίας (εκτιμάται ότι το τρέχον έτος θα χαθούν 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας), την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης (για το 2009 προβλέπεται αρνητικός ρυθμός - 1,8% για το σύνολο της ΕΕ) και την επιδείνωση όλων των δημοσιονομικών δεικτών, με την εκτίναξη των ελλειμμάτων και του χρέους.

Αντίστοιχες δυσοίωνες προβλέψεις υπάρχουν και για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικά των άλλων δύο μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Και για τις δύο προβλέπονται για το 2009 αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης (-1,6% και -2,4% αντίστοιχα). Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι το 2009 θα σημειωθούν σχεδόν μηδενικοί ρυθμοί ανάπτυξης (+0,2%), μεγάλη άνοδο της ανεργίας (από 8,3% το 2008, στο 9% το 2009 και στο 9,4% το 2010), καθώς και επιδείνωση των ελλειμμάτων και του χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ