Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η επιχείρηση πλαγιοκόπησης

Η ΧΩΡΙΣΤΗ κινητοποίηση με τη συγκέντρωση τρακτέρ σε διάφορα σημεία της χώρας και η συγκέντρωση στα Τέμπη, που ξεκίνησε χτες η «Συντονιστική Επιτροπή», την οποία έστησαν, από κοινού, αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ., κινείται στην κατεύθυνση πλαγιοκόπησης της πετυχημένης, παναγροτικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ. Και βολεύει, τα μάλα, την κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να «σπείρουν ζιζάνια» μέσα στο αγροτικό κίνημα, με στόχο την, εκ των έσω, υπονόμευση της ενότητας, της δυναμικής, της αποτελεσματικότητας και της προοπτικής του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» αυτή που συγκροτήθηκε μετά από μακρόχρονες «συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις» δεν εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους αγρότες, που, εδώ και δυο μήνες, βρίσκονται στους δρόμους της πάλης. Πρώτα και κύρια, διότι τα «αιτήματα» που προβάλλει δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πρόκειται για «αιτήματα» θολά και νεφελώδη, «ατάκτως ερριμμένα» και «σουποειδώς ανακατεμένα», ώστε να μη διακρίνεται καθαρά τι ακριβώς ζητούν οι αγωνιζόμενοι αγρότες και από ποιον τα ζητούν.

ΑΛΛΑ και όσα φαίνονται πιο σαφή - όπως, π.χ., η μείωση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο - αν ικανοποιηθούν δε θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα. Βεβαίως, κάποιοι θα ωφεληθούν κι αυτοί είναι λίγοι μεγαλοαγρότες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και θα «έχουν λαμβάνειν» από την αύξηση των επιστροφών.

ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ αυτά τα «αιτήματα», δίνουν στην κυβέρνηση το «πάτημα» να συνεχίσει το «παιχνίδι» της παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου, δηλώνοντας «ανοιχτή» σε ένα «διάλογο» που στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει στην παροχή λίγων ψίχουλων και δεν πρόκειται να δώσει λύσεις ούτε καν στα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που έχουν άμεση ανάγκη για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, που υπέστη βαρύτατο πλήγμα.

ΦΥΣΙΚΑ, αυτή η κινητοποίηση δε στρέφεται κατά της ΚΑΠ, που είναι η πηγή των αγροτικών προβλημάτων στη χώρα μας, γι' αυτό άλλωστε και δε θέτουν ως αίτημα να ισχύουν ικανοποιητικές, κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, ούτε την κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, που οδήγησαν σε αφανισμό δυναμικών καλλιεργειών, σε μείωση της αγροτικής παραγωγής, σε συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και σε μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ των αγροτοσυνδικαλιστών του ευρωμονόδρομου - η κινητοποίηση των οποίων, μάλλον, θα εξελιχθεί σε μια ακόμα «τουφεκιά στον αέρα», όπως και τόσες άλλες που οι ίδιοι οργάνωσαν στο παρελθόν - να ξεστρατίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες από το δρόμο της επίμονης και υπομονετικής πάλης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, χρειάζεται να ξεσκεπαστεί και να αποκρουστεί από το συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα.

ΕΙΝΑΙ, δε, ανάγκη το αγροτικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί, πετώντας έξω τους κάθε λογής συμβιβασμένους, να μαζικοποιηθεί και να ισχυροποιηθεί, ώστε, σε αγωνιστική συμπαράταξη με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολουμένων, να δώσουν, από κοινού, τη μάχη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων όλων των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ