Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απλώνεται και πυκνώνει το αγωνιστικό «μπλόκο»

Αλληλεγγύη και αγωνιστική συμπαράσταση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από φορείς των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων

Στιγμιότυπο από την πρώτη νύχτα στο μπλόκο της Νίκαιας
Στιγμιότυπο από την πρώτη νύχτα στο μπλόκο της Νίκαιας
Δεύτερη μέρα, χτες, της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, που οργανώνει η ΠΑΣΥ, στη Θεσσαλία και το μεγάλο «μπλόκο» στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, απλώθηκε κι άλλο και πύκνωσε περισσότερο, καθώς προστέθηκαν δεκάδες τρακτέρ από χωριά της Καρδίτσας. Σήμερα, στο «μπλόκο» αναμένεται να φτάσουν και δεκάδες άλλα τρακτέρ από τα Τρίκαλα, που θα ξεκινήσουν, στις 11 το πρωί, από τον κόμβο της Φαρκαδόνας.

Το κλίμα που επικρατεί στον κόμβο της Νίκαιας είναι αγωνιστικό, καθώς οι εκατοντάδες αγρότες που παραμένουν εκεί, μέρα - νύχτα, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη μάχη, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που θα στηθεί στο δρόμο τους. Ξέρουν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει, για μια ακόμα φορά, να τους εξαπατήσει, προτείνοντάς τους «διάλογο», δίνοντάς τους ψεύτικες υποσχέσεις και προσφέροντάς τους λίγα ψίχουλα για να σταματήσουν τον αγώνα. Γι' αυτό και, σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, κάνουν καθαρό ότι δεν πρόκειται να «πέσουν στην παγίδα» που τους στήνουν οι κυβερνώντες, αλλά θα παραμείνουν στους δρόμους, απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, στην αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά, εξέφρασε ο Α. Σκυλλάκος, βουλευτής Λάρισας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, που επισκέφτηκε το μπλόκο και συζήτησε με τους αγρότες. Μιλώντας σε πολλά «στέκια» που έχουν στήσει οι αγρότες, ο Α. Σκυλλάκος επισήμανε ότι η αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους μικρομεσαίους αγρότες εκφράζεται όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά απ' όλο το Κόμμα με τη συμβολή του στην οργάνωση των αγώνων και στη γενικότερη διεκδίκηση για το δίκιο τους. Και υπογράμμισε ότι οι αγρότες, όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην ΚΑΠ και στο ξεκλήρισμα. Εμείς - είπε - τους καλούμε να συγκρουστούν με την ΚΑΠ, για να κρατήσουν τα χωράφια τους και να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος στο μπλόκο των αγωνιζόμενων αγροτών
Ο Αντώνης Σκυλλάκος στο μπλόκο των αγωνιζόμενων αγροτών
Από χτες άρχισε να εκδηλώνεται και η αλληλεγγύη και η αγωνιστική συμπαράσταση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από φορείς των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Στον τόπο της συγκέντρωσης των τρακτέρ έφτασε, το απόγευμα, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Τ. Τσιόγκα, ο οποίος σε δήλωσή του επισήμανε: «Οταν ξεκληρίζεται ο αγρότης, την πληρώνει και ο εργάτης. Γι' αυτό εμείς υποστηρίζουμε την ενότητα της εργατικής τάξης με τη φτωχομεσαία αγροτιά, σ' ένα κοινό μέτωπο, για ν' αποκρούσουμε και να αντιπαλέψουμε την επίθεση των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και τις εντολές της ΕΕ». Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε η ταξική διοίκηση του ΕΚΛ.

Στο μεταξύ, από χτες το μεσημέρι μπλόκα έχουν στηθεί και σε άλλα σημεία της Εθνικής Οδού και συγκεκριμένα στα Τέμπη από αγρότες της Λάρισας και στις Μικροθήβες από αγρότες της Μαγνησίας. Αυτές οι χωριστές κινητοποιήσεις, που οργανώνουν «Συντονιστικές Επιτροπές» τις οποίες συγκρότησαν, από κοινού, αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ., δε στρέφονται κατά της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και τα «αιτήματα» που προβάλλουν δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και δε δίνουν προοπτική στον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ