ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμπεράσματα από τον αγώνα στην «Καριπίδης»

Ανακοίνωση για τη νικηφόρα μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις στην περιοχή

Τον ενωμένο, αποφασιστικό αγώνα που έδωσαν επί ένα μήνα οι εργαζόμενοι της «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ», πετυχαίνοντας την καταβολή των δεδουλευμένων από την εργοδοσία, χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. «Η μάχη των εργατών σημειώνεται, έδειξε πόσο αναγκαία είναι η οργάνωση της εργατικής τάξης στα ταξικά συνδικάτα. Πόσο στην πράξη το ΠΑΜΕ αποτελεί ταξικό αγωνιστικό πόλο, ικανό να οργανώνει νικηφόρους αγώνες. Η καθοδήγηση του αγώνα από το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΠΑΜΕ, άνοιξε πλατιά δρόμο στην πάλη των εργαζομένων, δεν επέτρεψε τη διάσπασή τους και την υπονόμευσή τους από την εργοδοσία. Οργάνωσε την αλληλεγγύη των αγωνιστικών συνδικάτων, απέκρουσε τις προσπάθειες ανεύθυνων αριστερίστικων ομάδων και άλλων να καλλιεργήσουν τη δυσπιστία των εργαζομένων στον ταξικό αγώνα και τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις».

Η ΝΕ αναφέρεται και στα σπουδαία συμπεράσματα που βγάζουν και οι κομμουνιστές από αυτό τον αγώνα. «Οτι χρειάζεται να βρίσκονται κοντά στους εργαζόμενους και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους. Να εκτιμούν σωστά τα προβλήματά τους, να σχεδιάζουν τη δράση υπολογίζοντας με ακρίβεια τη διάθεση των εργατών και τις μεταβολές της. Αναδείχτηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης αγώνων για τα καθημερινά προβλήματα του λαού σήμερα και η σύνδεσή τους στην πράξη με την προοπτική οριστικής λύσης αύριο, με την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας». Στο μεταξύ, τη δέσμευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ότι θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Καραμάνης, μέλος του ΔΣ του ταξικού σωματείου.

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ταξική συσπείρωση, η απάντηση στις διώξεις

Συνέντευξη Τύπου χτες για τη σκευωρία σε βάρος του Τ. Τριανταφυλλάκου. Την επόμενη Τετάρτη συνεχίζεται η δίκη που ξεκίνησε χτες

Ξεκίνησε χτες το μεσημέρι στο Βόλο, η δίκη του Τ. Τριανταφυλλάκου, στελέχους του ΚΚΕ, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που διώκεται με την κατηγορία του εκβιασμού, την οποία κατασκεύασε εργοδότης σε βάρος του, επειδή υπερασπίστηκε εργαζόμενη που απέλυσε. Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 28 Γενάρη, στις 1.30 το μεσημέρι. Κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε ο εργοδότης της εργαζόμενης, Γ. Στάμος, ο οποίος υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Τ. Τριανταφυλλάκου, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην επιχείρησή του.

Τη δίωξη του Τ. Τριανταφυλλάκου κατήγγειλε, για ακόμα μία φορά, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοτική βία και αυθαιρεσία, στους εκβιασμούς που δέχονται. Μιλώντας για τη δίωξη και τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, ο Γ. Λούμας, γραμματέας της ΝΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς οι κομμουνιστές τα βλέπουμε από την οπτική γωνία της ταξικής πάλης, του δίκιου του εργαζόμενου. Οταν διεκδικείς οφειλόμενα, τη δουλειά σου, τον ιδρώτα σου, δεν υπάρχει κανένας εκβιασμός. Και σε μια τέτοια διεκδίκηση οι κομμουνιστές θα βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή. Αυτό είναι που ενοχλεί το σύστημα, που θορύβησε και το συγκεκριμένο εργοδότη και έστησε αυτή την προβοκατόρικη ενέργεια».

Περιγράφοντας γενικότερα την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι είπε: «Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην περιοχή μας βιώνουν την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, ζουν με αυτό το φόβο, πληρώνονται κάτω από τις συμβάσεις, δουλεύουν ανάλογα με τις διαθέσεις του εργοδότη, πολλές φορές κολλάνε λιγότερα ένσημα. Η μαύρη εργασία "παίρνει και δίνει" σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις. Γι' αυτό τονίσαμε εξαρχής ότι δεν υπάρχει νόμος του αστικού κράτους, που να μην είναι ταξικός, να μην εφαρμόζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης εργοδοτικών συμφερόντων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Συλλαλητήριο την Πέμπτη

Παρέμβαση στο υπουργείο Απασχόλησης έκανε χτες το Εργατικό Κέντρο του νομού

Ουσιαστική προστασία των ανέργων και άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για να μη μπει νέο «λουκέτο» στα εργοστάσια της περιοχής, να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, ζήτησαν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ), το κλαδικό Συνδικάτο «Κλωθώ» και η Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν οι εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια Γ'», που μαζί με αντιπροσωπεία της ΟΕΚΙΔΕ, συναντήθηκαν χτες με τον γγ του υπουργείου Απασχόλησης.

Θεωρώντας ουσιαστικά δεδομένη την αύξηση των ανέργων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου προσπάθησε να κρύψει την ανοιχτή στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο, με υποσχέσεις για ένταξη των απολυμένων σε τροπολογία που προβλέπει «εισοδηματική ενίσχυση» για όσους δεν πληρούν ακόμα τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Αναδείχτηκε, έτσι, ακόμα μια φορά η ανάγκη να μαζικοποιηθεί αποφασιστικά και να δυναμώσει ο αγώνας του λαού της περιοχής ενάντια στην πολιτική που αυξάνει την ανεργία (η οποία στην περιοχή αγγίζει το 50%) υπηρετώντας την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η διοίκηση του ΕΚΝ αποφάσισε, στην προχτεσινή της συνεδρίαση, τη διοργάνωση νέου συλλαλητηρίου, την Πέμπτη 29 Γενάρη, με ραντεβού, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στην ίδια κατεύθυνση, μεγάλη σημασία αποκτά η στήριξη της Επιτροπής Αγώνα που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι στον Ομιλο «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία», ώστε να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που μένουν απλήρωτοι για πέμπτο μήνα. Ταυτόχρονα, το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε να στηρίξει με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους στη διαλογή και ψύξη που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.

«ΤΖΑΜΠΟ» - «ΚΟΣΜΟΚΑΡ»
Κλιμάκωση ενάντια στις απολύσεις

Από τον αποκλεισμό του «Τζάμπο» στον Αλιμό το περασμένο Σάββατο
Από τον αποκλεισμό του «Τζάμπο» στον Αλιμό το περασμένο Σάββατο
Με ξεκάθαρη την απόφασή τους να μην κάνουν βήμα πίσω από τον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου από την επιχείρηση «ΤΖΑΜΠΟ» της Βάρης, τα συνδικάτα του εμπορίου και των υπηρεσιών με τη συμπαράσταση εργαζόμενων και από άλλους κλάδους, διοργανώνουν σήμερα νέες κινητοποιήσεις, σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα συνδικάτα δίνουν ταυτόχρονα τη μάχη ενάντια σε κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει συνολικά τους εργαζόμενους. Σημειώνεται, ότι ο Ν. Νικολόπουλος απολύθηκε εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης και της προσπάθειάς του να οργανώσει τους εργαζόμενους στο σωματείο τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Παράλληλα, μια πρώτη δυναμική απάντηση έδωσαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στην εργοδοσία της επιχείρησης «ΚΟΣΜΟΚΑΡ ΑΕ», που συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 μ.μ.) που κήρυξε το Σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αθήνας, απαιτώντας την ανάκληση της πρόσφατης απόλυσης του εργαζόμενου Σωτήρη Κωσταρίδη. Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου που χτες το πρωί έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης, έξω από την είσοδο της επιχείρησης, ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί μέχρι την ανάκληση της απόλυσης.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΑΤΤΙΚΑΤ»
Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΑΤ, στην Εγνατία Οδό, που βρίσκεται στη γέφυρα της Παναγιάς - στα όρια των νομών Τρικάλων και Γρεβενών - διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι τους τρεις τελευταίους μήνες. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίας δουλεύουν και την επιχείρηση της εργοδοσίας να τους τρομοκρατήσει. Την περασμένη βδομάδα στο εργοτάξιο σκοτώθηκε από πτώση ο 28χρονος εργάτης Κωνσταντίνος Σπανός από τις Καρυές Τρικάλων.

Χτες το εργοτάξιο επισκέφτηκαν αντιπροσωπείες των Συνδικάτων Οικοδόμων Τρικάλων και Γρεβενών και της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, στο εργοτάξιο δεν τηρείται η κλαδική Σύμβαση, δε δίνεται το επίδομα γαλαρίας, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, τα ωράρια εργασίας είναι ακατάστατα και οι υπερωρίες δεν πληρώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, την περασμένη χρονιά δυο ακόμη εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο έργο. Επίσκεψη στο εργοτάξιο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη 28 Γενάρη, στις 6.30 π.μ. και ο Γιώργος Μαυρίκος, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ