ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Στάρι, μπαμπάκι, καλαμπόκι, χρήσιμα πράγματα

Κατεβαίνοντας από τα Γρεβενά προς τα Τρίκαλα συναντάς χωράφια με ακακίες. Είναι οι περίφημες «σύγχρονες καλλιέργειες». Πριν είχανε στάρι. Στον κάμπο κάτι «νέοι αγρότες» ήθελαν να πιστέψουν πως η ΕΕ είναι ένα φιλανθρωπικό ταμείο που αποστολή του έχει να τους στηρίζει. Τώρα ψάχνουν νέα δάνεια για να ξεχρεώσουν τα προηγούμενα. Αργά ή γρήγορα όλα τα παραμύθια τελειώνουν. Μένει μόνο η οικονομία. Κι αυτή η οικονομία είναι καπιταλιστική. Αρα χωράει λίγους, όλο και λιγότερους στα ψηλά τα δώματα.

Οι καπιταλιστές, απ' την πλευρά τους και με τον τρόπο τους, διδάσκουν τι σημαίνει ταξικό συμφέρον. Με μια καταπληκτική ομοφωνία γαλάζιοι και πράσινοι αρθρογράφοι χτες βαρούσανε καμπάνες για έναν δήθεν πακτωλό παροχών, που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση απερίσκεπτα. Γνωρίζουν ότι και τα διπλά να πάρουν οι αγρότες πάλι από κάτω θα είναι. Γνωρίζουν ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, είναι αυτές που έτσι κι αλλιώς πρέπει να πάρουν οι αγρότες. Οπως γνωρίζουν πως καμιά αναπλήρωση στο εισόδημα του αγρότη δεν προκύπτει, ενώ δε λύνεται και το κρίσιμο: οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής.

Γράφουν όμως «σεντόνια» περί παροχών, τα δένουν με την κρίση για να καλλιεργήσουν κλίμα. Ηδη μιλούν για «κοινωνική ενότητα» όπως έχουν μιλήσει και για πολιτική συναίνεση. Γιατί η κατάσταση για τα καπιταλιστικά κέρδη πράγματι δεν είναι καλή καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνει κι όλο και περισσότεροι πετιούνται στη θάλασσα. Στην Αγγλία ανακοίνωσαν επίσημα ύφεση, στην Ισλανδία πήραν με τα γιαούρτια τον πρωθυπουργό, ενώ και στα καμάρια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Βαλτική, τα πράγματα αγριεύουν.

Τι είναι αυτό που θέλουν να προλάβουν οι αστοί; Τη συνείδηση που μπορεί να διαμορφώνεται όταν ο κόσμος βρίσκεται σε αγωνιστική κινητοποίηση. Με την κρίση μπορούν να ξεμπερδέψουν, δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία. Εκεί που έχουν πρόβλημα είναι όταν διαμορφώνεται κοινωνική και πολιτική συνείδηση αμφισβήτησης της ίδιας της ικανότητας του συστήματος να γιατρεύει την αρρώστια του.

Εδώ κι ο ρόλος διαφόρων βαλβίδων εκτόνωσης, όπως τα «κομπιουτεράκια» που όπως χτες περιόριζαν το θέμα στα «ψίχουλα», έτσι αύριο θα μετρήσουν «μια καλή συμφωνία». `Η, οι άλλοι που βλέπουν «μέτρα ασπιρίνες» για να πλασάρουν εαυτόν ως λύση κυβερνητική, την ίδια ακριβώς ώρα που διακηρύσσουν πως μια άλλη ΚΑΠ - ο νεκροθάφτης δηλαδή των αγροτών - θα είναι καλύτερη.

Τα «τρακτέρ» όχι μόνο δεν πρέπει να μείνουν μόνα τους στον κάμπο, αλλά και να αποκτήσουν σήμανση. Καθαρή, αγωνιστική, αντιμονοπωλιακή. Εδώ κι ο ρόλος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που προσπαθούν να εμποδίσουν όσοι ήδη παζαρεύουν τα «ψίχουλα» κάτω απ' το τραπέζι. Οπως ο κάμπος δεν μπορεί να γεμίσει ακακίες, έτσι και οι αγρότες πρέπει να παράγουν αυτό που είναι χρήσιμο στην κοινωνία κι όχι στον καπιταλιστή.

Διά ταύτα: όλα κρίνονται στον προσανατολισμό του κινήματος.

Λεπτομέρεια: Η κατάργηση της θητείας σε αεροπορία - ναυτικό δε σημαίνει τίποτα λιγότερο από αύξηση του μισθοφορικού στρατού. Συμβαίνει ήδη με τους 5ετείς που γίνονται μόνιμοι μετά. Και ήδη το ναυτικό έχει μόνο μόνιμους στα πλοία. Σημαίνει διπλάσιο κόσμο σε μισθωτή σχέση με τον πυρήνα του αστικού κράτους, έτοιμο να «εκδράμει» όπου η αστική τάξη τον καλεί.

Ασχετο: είναι κάτι φορές που είναι ομορφότερο να αφήνεις το γάμο και να πηγαίνεις στα πουρνάρια. Καλά τα μαζέματα στην πόλη στα Σάββατα της ανάπαυλας, ακόμα καλύτερα στα μπλόκα με μπατζίνα και τσίπουρο. Κι ας την Πανδώρα να ψάχνει ψυχίατρο. Τον χρειάζεται...


ΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ

ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ: «Μέσα σε μία και μόνο ημέρα κατάφερε να βρει 500 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες, 236 εκατομμύρια για το επίδομα θέρμανσης που με νύχια και με δόντια αρνιόταν όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν δυο φορές πάνω, επιδότησε με 90 εκατομμύρια τις άγονες γραμμές και ανακοίνωσε 4.000 προσλήψεις. Επιπλέον και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, προχώρησε σε παραγγελίες όπλων αξίας 4 δισεκατομμυρίων, ενώ διέρρευσε ότι είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε νέα μείωση της θητείας (...) Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα παροχολογίας και κυβερνητικής αδυναμίας είναι φυσικό να πληθαίνουν τα αιτήματα και να ενισχύεται η αδιαλλαξία (...) Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, αυτή η αγροτική κινητοποίηση μοιάζει να έχει πολύ δρόμο μπροστά της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και τους πολίτες» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ Η ΧΩΡΑ! «Αν οι υπουργοί οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με διάφορες συντεχνίες συνεχίσουν να ενδίδουν στις πιέσεις κάθε κλάδου είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει. Συνέβη παλαιότερα με τις τράπεζες και τώρα με τους αγρότες. Οι αρμόδιοι υπουργοί δικαιούνται να θέλουν να ικανοποιήσουν την εκλογική ή άλλη πελατεία τους. Πώς όμως θα εξηγήσει η κυβέρνηση στον Ελληνα πολίτη ότι δεν μπορεί να βρει χρήματα για τα νοσοκομεία ή την Παιδεία; Πόσο θα συνεχίσει ο κατήφορος των παροχών όταν η χώρα δανείζεται με ολοένα και πιο επαχθείς όρους; Ποιος θα σταματήσει την επόμενη συντεχνία όταν θα κρατήσει πάλι τη χώρα σε ομηρία για να διεκδικήσει τα όποια αιτήματά της; Οι υπουργοί μπορεί να έχουν τα δικά τους συμφέροντα, η κυβέρνηση μπορεί ενδεχομένως να σκέπτεται τις πρόωρες εκλογές. Τον λογαριασμό, όμως, στο τέλος θα τον πληρώσει η χώρα, δηλαδή όλοι μας» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς σε βάρος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σε μια κλωστή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 500 εκατ. ευρώ για στήριξη των αγροτών

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Γιάννη, δώσ' τα όλα...»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παροχές με το βλέμμα στα γκάλοπ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπλόκο και στα «δώρα Σουφλιά»

ΤΑ ΝΕΑ: Εδώ και τώρα Σουφλιά δώσ' τα όλα

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ το πακέτο Χατζηγάκη

Η ΑΥΓΗ: Το μικρό «πακέτο» μεγαλώνει τα μπλόκα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠοιΑ μέτρα εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση

Η ΧΩΡΑ: Ζεστό χρήμα στους αγρότες

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΣΤΟ ΚΕΝΟ» το πακέτο 500 εκατ. ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στον κλοιό των τρακτέρ οικονομία - κυβέρνηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΠΛΟΚΑ παρά τις ενισχύσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ - ΝΑΥΤΙΚΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το δεδομένο

«Ακόμα και αν φύγουν σήμερα από τα μπλόκα οι αγρότες, θα επιστρέψουν αύριο, αφού τα προβλήματά τους όχι μόνο μένουν ανοιχτά, αλλά και οξύνονται» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ψάχνουν για θύματα

«Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί κοινωνική ενότητα. Αυτής, όμως, προηγείται η συνειδητοποίηση ότι το καταναλωτικό μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε η κοινωνία μας τα προηγούμενα χρόνια έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Λένε και καμιά ...«κανναβουριά»

«Κάποιοι επιστρέφουν στον Θορώ (...) Στην επιστροφή και τη συμφιλίωση με τη φύση και τα όρια που αυτή θέτει (...) Προτείνεται αντί του καταναλωτικού ανθρώπου, ο Homo Poeticus, ο ποιητικός, ο δημιουργικός άνθρωπος που αρνείται να υπαχθεί στον παραγωγικό μύλο και τον καταναλωτισμό, που επιδιώκει την εφεύρεση εναλλακτικών τρόπων ζωής, όπου ο καθένας θα είναι ποιητής της δικής του ύπαρξης. Η πρόταση περιλαμβάνει ένα άλλο οικονομικό μοντέλο, μία άλλη κουλτούρα και μια διαφορετική οικονομία της ύπαρξης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι άνθρωποι της δημιουργίας (...) θα μπορούσαν να συστήσουν το "ποεταριάτο" κατά το αντίστοιχο του "προλεταριάτου"» (ο Γ. Παπασωτηρίου στη ΒΡΑΔΥΝΗ).

Μέχρι να γονατίσουν όλοι

«Είναι μια πρακτική που θα τη βλέπουμε και θα την ακούμε όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου (...) Η σύμβαση που δόθηκε στους υπαλλήλους της εταιρίας αναφέρει (...) "η παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει τη διεθνή και την ελληνική οικονομία έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά των αυτοκινήτων (...) Για την περίοδο 1.2.2009 - 31.1.2010 μειώνονται οι μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου και προσδιορίζονται στο ποσό...» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ