ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Μπόχα χυδαίας «Πανδώρας»

Γρηγοριάδης Κώστας

Φαίνεται πως όσο γερνάει και δεν ...μπορεί, τόσο πιο χυδαία στον αντικομμουνισμό γίνεται. Πολύ δε περισσότερο που φαίνεται ότι η ανημπόρια της να κάνει τίποτα άλλο στον κατήφορο που τραβά, τη φτάνει κάτω από τον πάτο. Καλά καταλάβατε, για την «Πανδώρα» του «Βήματος» πρόκειται, που ως κατίνα και κακιά κατίνα της δημοσιογραφίας, (της δημοσιογραφίας; Θου κύριε φυλακή τω στόματί μου), νομίζει πως μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια ή και να γράφει για διάφορα πρόσωπα, κατ' εικόνα και ομοίωσή της. Ετσι, χτες ήταν μια από τις κατ' επανάληψη περιπτώσεις που η «Πανδώρα» και το «Βήμα» έβγαλαν την μπόχα του αντικομμουνισμού τους από το βόθρο των σαλονιών της σαπίλας της τάξης τους. Προσπάθησε, με το γνώριμο δήθεν εξυπνακίστικο δηλητηριώδες στιλ της γριάς που βγάζει άναρθρες κραυγές, να φτιάξει συνειρμούς για κοινά της Μαριέττας Γιαννάκου ως ψυχιάτρου και της Λιάνας Κανέλλη, νομίζοντας πως έτσι «τσαλακώνει» την βουλευτή του ΚΚΕ. «Κούνια που την κούναγε», θα 'λεγε κανείς, γιατί κατρακυλώντας κάτω από τον πάτο ζει στον κόσμο της, γι' αυτό και τίποτα δεν μπορεί να καταφέρει. Της επιστρέφουμε το συνειρμό, αλλά ξέρουμε πως οι περιπτώσεις σαν και τη δική της δεν παίρνουν θεραπεία...

«Ψήνουν» την οδηγία...

Η οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου Απασχόλησης στις 22 και 23 του Γενάρη στη Luhacovice της Τσεχίας. Οι εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κεφαλαίου ξέρουν καλά πως το σίδερο κολλάει στη βράση και δε χάνουν ούτε ώρα στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τη νέα αντιδραστική οδηγία, που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει εργάσιμη βδομάδα 65 και πλέον ωρών, «σπάσιμο» του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» και, βέβαια, διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 12μηνη βάση. Το γεγονός, εξάλλου, ότι ο πυρήνας της προωθούμενης οδηγίας, όπως διατυπώθηκε από την Κομισιόν και τους υπουργούς Απασχόλησης, παρέμεινε ανέπαφος μετά την Εκθεση Σέρκας και τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνει αέρα στα πανιά των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου να ξεμπερδεύουν το συντομότερο δυνατό με στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που σχετίζονται με την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

... σε «Επιτροπές Συνδιαλλαγής»

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι έχει ήδη συγκροτηθεί η λεγόμενη «Επιτροπή Συνδιαλλαγής» για την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ, η οποία αποτελείται από ευρωβουλευτές, μέλη του Συμβουλίου και της Κομισιόν και έργο της είναι να «συμβιβάσει» τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που εκφράστηκαν ανάμεσα στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και την Κοινή Θέση των υπουργών Απασχόλησης για την οδηγία. Με άλλα λόγια, στόχος της Επιτροπής είναι να βρει ένα διαφορετικό τρόπο διατύπωσης των ίδιων πραγμάτων, ώστε να ολοκληρωθεί η νέα οδηγία χωρίς να υπάρξει καμιά διαφοροποίηση ουσίας από τα όσα αξιώνει το κεφάλαιο. Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής θα καταλήξει στη σύνταξη ενός αποδεκτού και από τα δύο μέρη κειμένου, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να εγκριθεί εντός έξι εβδομάδων από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το καμπανάκι του κινδύνου δεν έπαψε να χτυπά για τους εργαζόμενους, που σε ευρωενωσιακό επίπεδο και σε κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να εντείνουν την πάλη τους, με αίτημα όχι μόνο να αποσυρθεί τώρα η αντιδραστική οδηγία, αλλά να καθιερωθεί για τους εργαζόμενους ωράριο και συνθήκες δουλειάς αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών τους.

Πρέπει να απολογούνται

«Είναι εξαιρετικά σαφές ότι ο ΔΟΑΤΑΠ ελέγχει ακαδημαϊκά προσόντα, ενώ οι ευρωπαϊκές οδηγίες μιλούν για επαγγελματικά δικαιώματα», σχολίασε προχτές η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου, με αφορμή την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που δικαίωσε ένα ΚΕΣ... Εμμεσα δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε για άλλη μια φορά την πλήρη εφαρμογή της ευρωοδηγίας για τα κολέγια, η οποία νομιμοποιεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τσακίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων.

Της διέφυγε όμως της κυρίας Διαμαντοπούλου ότι το δικαστήριο δικαίωσε το ΚΕΣ για δυο λόγους: Ο ένας ήταν οι αποφάσεις του ΔΟΑΤΑΠ κι ο άλλος ήταν οι ψευδείς δηλώσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου (που τις έκανε όντας υπουργός του ΠΑΣΟΚ το 2002) ότι τάχα έχει διακοπεί η συνεργασία των ελληνικών ΚΕΣ με γαλλικά πανεπιστήμια. Ομως, το συγκεκριμένο ΚΕΣ συνέχιζε να ακριβοπουλά τα πτυχία του γαλλικού «Paris 13» και τώρα αποζημιώνεται από το δικαστήριο, γιατί τάχα θίχτηκε το κύρος του από τις τότε ψευδείς δηλώσεις του υπουργού.

Συνεπώς το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει σήμερα να απολογείται για δυο λόγους στο λαό και τη νεολαία: Και γιατί έχει βάλει την υπογραφή του και στηρίζει την αντιδραστική ευρωοδηγία, αλλά και γιατί γέμισε το λαό με χοντρά ψέματα για κλείσιμο των «γαλλοσυνεργαζόμενων» ΚΕΣ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη ρότα του αντιμονοπωλιακού δρόμου

Ο καπιταλιστικός κόσμος κινείται στην τροχιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οι αστικές κυβερνήσεις και τα διεθνή οικονομικά επιτελεία του συστήματος αναζητούν εναγωνίως τρόπους για την ομαλοποίηση της κατάστασης υπέρ των μονοπωλίων, συνεπώς σε βάρος των λαών. Η δημόσια συζήτηση που αφορά στην κρίση, στο τμήμα της που έχει για αποδέκτη την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σκοπίμως αποκρύπτει πως αυτή είναι εγγενές στοιχείο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, απ' το οποίο είναι αδύνατον να απαλλαχτεί. Οσο υπάρχει καπιταλισμός, θα υπάρχουν και οικονομικές κρίσεις, τα βάρη των οποίων πάντα και παντού θα διοχετεύονται στις πλάτες των λαών.

Υπό το πρίσμα αυτής της αλήθειας, οι εργαζόμενοι, όλοι οι άνθρωποι του μόχθου, πρέπει να απορρίψουν τη δημαγωγία και να αποκρούσουν τις προσπάθειες χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού τους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Η ΝΔ τα φορτώνει όλα στη διεθνή κατάσταση και στη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ, αυτό με τη σειρά του στη διαχείριση της ΝΔ, από κοινού με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.Ο.Σ. εφευρίσκουν άλλοθι στον «καζινοκαπιταλισμό», στην «απληστία της αγοράς», στους «τζογαδόρους». Λες και υπάρχει αγορά που δεν είναι άπληστη ή καπιταλισμός χωρίς «τζόγο». Ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί για το σύστημα, που εκφράζουν, εκπροσωπούν και φιλοδοξούν να διαχειριστούν, αποκρύπτουν απ' το λαό την αλήθεια, ευελπιστώντας σε μια καλή είσπραξη από την κάλπη.

Ο λαός οφείλει να τους γυρίσει την πλάτη. Να γυρίσει την πλάτη στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για συναίνεσή του σε νέες θυσίες δήθεν για το ξεπέρασμα της κρίσης. Να γυρίσει την πλάτη σε ανέξοδες προτάσεις περί αναδιανομής του εισοδήματος από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που σκόπιμα παραλείπουν να αναφέρουν ότι αυτή είναι σε άμεση συνάρτηση με το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ταξική εκμετάλλευση, αλλά και το γεγονός πως στον καπιταλισμό η γενική τάση είναι να πέφτει όλο και χαμηλότερα η τιμή της εργατικής δύναμης.

Τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει; Να καταδικάσει πολιτικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως και τις δυνάμεις - συνοδοιπόρους τους. Στις κάλπες, όποτε και αν στηθούν, να τιμωρήσει τα κόμματα αυτά, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση του ΚΚΕ. Και, συγχρόνως, αποφασιστικά να συμβάλει στη μεγάλη υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που μπορεί να ασκεί το απαιτούμενο επίπεδο πίεσης σε συνδυασμό με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας της άρχουσας τάξης. Δρόμος ελπίδας για το λαό είναι αυτός που οδηγεί στη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου με στόχο τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία. Κάθε άλλος είναι δρόμος που οδηγεί στο βάλτο της υποχώρησης, της αδράνειας, της ενσωμάτωσης. Κάθε άλλος είναι δρόμος που θα πισωγυρίζει τραγικά το επίπεδο της ζωής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ