ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Στο πλευρό των εργατόπαιδων του Περάματος

Περιοδεία στο 1ο ΕΠΑΛ Περάματος έκανε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Οι 530 μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Περάματος, από την αρχή της χρονιάς δε διδάσκονται φυσική και χημεία, καθώς δεν έχουν καλυφθεί οι δύο θέσεις φυσικών. Λείπει επίσης φιλόλογος και μια σειρά τμημάτων όλων των τάξεων δε διδάσκονται φιλολογικά. Οσον αφορά το κτίριο όπου φοιτούν, τα ταβάνια στάζουν, το παλιό δίκτυο σωληνώσεων κάθε τόσο πλημμυρίζει τις αίθουσες, οι τουαλέτες δε λειτουργούν, έχουν παρουσιαστεί κλίσεις σε ταρατσώματα, προαύλιοι χώροι δεν υπάρχουν, ενώ γειτονεύει με τις μάντρες και τα κοντέινερς του ΟΛΠ και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών. Η εξήγηση για όλα αυτά είναι απλή και την έδωσε ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ ο οποίος περιόδευσε χτες το πρωί στο σχολείο. Θέλουν να προετοιμάσουν 530 πειθήνιους σκυμμένους εργάτες, που ως μόρφωση θα έχουν τις... δεξιότητες, οι οποίοι θα δουλεύουν όσο τους λένε και θα παίρνουν ό,τι τους δίνουν.

«Αυτή είναι η απαράδεκτη κατάσταση - συνέχισε ο Γ. Πρωτούλης - στην επαγγελματική εκπαίδευση». «Ετσι θέλουν τον εργάτη. Αυτά επιτάσσει η ΕΕ», για να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, την οποία συνεπικουρεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση έγινε μέσα στην αίθουσα των καθηγητών, ενώ συμμετείχε και το 15μελές των μαθητών που έθεσε όλα τα προβλήματα των μαθητών. Τον Γ. Πρωτούλη συνόδευε η Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και άλλα στελέχη του Κόμματος και ο Γιάννης Πατσιλινάκος πρώην δήμαρχος, επικεφαλής της αγωνιστικής παράταξης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη». Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υποδέχτηκε η διευθύντρια κα. Γεωργατζέλη η οποία ανέφερε: «Ξέρετε πού βρίσκεστε. Γνωρίζετε το Πέραμα, την ανεργία που υπάρχει, την περιβαλλοντική επίθεση που δέχεται», ενώ την ώρα που περιέγραφε την κατάσταση του κτιρίου, ενημερώθηκε ότι είχε σπάσει ξανά σωλήνας και είχε πλημμυρίσει αίθουσα.

Ο Γ. Πρωτούλης ξεκίνησε την κουβέντα μιλώντας για την... πρόσκληση σε διάλογο με... λευκά χαρτιά που απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας. «Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που του απαντήσαμε ότι σε τέτοια ψεύτικα πράγματα δεν παίρνουμε μέρος. Οτι εδώ δεν υπάρχουν λευκά χαρτιά στην Παιδεία, αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Προσπαθούν να κρύψουν ότι φέτος από τον προϋπολογισμό βγάλανε 28 δισ. ευρώ "ζεστό" χρήμα και τα έδωσαν στους τραπεζίτες που οι..."κακόμοιροι" έβγαλαν πέρσι 7 δισ. ευρώ κέρδη. Ενώ στην εκπαίδευση ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος. Τι διαλόγους λοιπόν; Λεφτά δε δίνουνε για την Παιδεία. Με το διάλογο τι να λύσουμε; Οι δύο φυσικοί που λείπουν, ο φιλόλογος που λείπει, το γήπεδο που δεν υπάρχει, τα ταβάνια που στάζουν, όσο και να κουβεντιάζουμε αν δε βγάλουν να πληρώσουν είναι αδύνατον να λυθούν. Και αυτό δε θέλουν το να κάνουν».

Χαρακτήρισε έγκλημα ότι αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα στις περιοχές του Περάματος, της β' Πειραιά και άλλες, 150 χιλιάδες παιδιά «αντί να βρίσκονται στα θρανία βρίσκονται στο μεροκάματο», ότι «η σχολική διαρροή ανεβαίνει και το Πέραμα είναι από τους πρωταθλητές». Κάλεσε μαθητές, καθηγητές και γονείς σε οργάνωση και αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική, διεκδικώντας «σχολείο 12χρονο, ενιαίο, δημόσιο, το ίδιο για όλα τα παιδιά του λαού. Για να φτιαχτούν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου μετά τα 18 χρόνια και να μη βρίσκεται κανένα από τα 150 χιλιάδες παιδιά, που σήμερα βρίσκονται στο μεροκάματο αντί για τα θρανία, να μη βρίσκεται κανένα στη δουλειά, αλλά να βρίσκονται στο σχολειό τους».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Απαιτούν διανομή συγγραμμάτων

Δε φτάνει που δεν έχουν διανεμηθεί ακόμα τα συγγράμματα για την εξεταστική του Φλεβάρη, τώρα οι φοιτητές στη Φιλοσοφική Αθήνας βρίσκονται αντιμέτωποι και με το ενδεχόμενο απώλειας της εξεταστικής, λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διανομή των απαραίτητων συγγραμμάτων! Παράσταση διαμαρτυρίας για το παραπάνω σοβαρό πρόβλημα έκαναν χτες στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής, φοιτητές της σχολής, απαιτώντας να δοθούν όλα τα συγγράμματα και να προγραμματιστούν οι εξετάσεις για όλα τα τμήματα, υλοποιώντας σχετική απόφαση του φοιτητικού συλλόγου.

Κατά τη συνεδρίαση της Κοσμητείας με τους προέδρους των τμημάτων, δεν καταλήχτηκε αν και πότε θα γίνουν οι εξετάσεις, αλλά παραπέμφθηκε το θέμα στο κάθε τμήμα. Ετσι αναμένεται να προγραμματιστούν συνελεύσεις τμημάτων και με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των τμημάτων θα καταληχθεί το αν θα γίνει η εξεταστική και πότε.

Οι φοιτητές απαίτησαν να πάρει η διοίκηση της Σχολής μέτρα ώστε να δοθούν μέχρι την επόμενη βδομάδα όλα τα απαραίτητα συγγράμματα και να προγραμματιστεί η εξεταστική σε κάθε τμήμα 10 μέρες μετά τη διανομή των συγγραμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο μερίδα των καθηγητών όσο και οι παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ προβάλλουν ως λόγο για τον οποίο κινδυνεύει να χαθεί η εξεταστική τις καταλήψεις που είχαν γίνει στη σχολή. Ωστόσο, οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι με μια μικρή παράταση των μαθημάτων δεν υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη της διδακτέας ύλης...

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκαναν χτες φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΚΣ, για να διεκδικήσουν άμεση διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων.
Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό». Σήμερα Πέμπτη στις 9.30 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «Τα δεκατρία τριαντάφυλλα». Αύριο Παρασκευή, στις 10.30 το βράδυ, θα γίνει το γλέντι της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και το Σάββατο στις 10 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ροκ συναυλία με τον Κώστα Θεοδώρου.

Την Κυριακή στις 11 το πρωί φιλοξενείται το παιδικό πρόγραμμα της ΚΝΕ με «δημιουργικό παιχνίδι - Κινητική δημιουργικότητα», από φοιτητές των ΤΕΦΑΑ.

Συνεχίζουν την προετοιμασία του «διαλόγου»

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας Γ. Μπαμπινιώτης θα είναι ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) όπως ανακοινώθηκε χτες. Μέσα από το συγκεκριμένο συμβούλιο το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΥΠ, θα γίνει ο περιβόητος «διάλογος» για το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και για αλλαγές στο Λύκειο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ΣΠΔΕ «σε λογικό χρόνο» θα διατυπώσει προτάσεις προς τον υπουργό Παιδείας «μετά τον αναγκαίο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ) και άλλους προβλεπόμενους εκπροσώπους από το χώρο των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας».

Ο νέος επικεφαλής του ΣΠΔΕ κινήθηκε στο πνεύμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, επαναλαμβάνοντας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Α. Σπηλιωτόπουλο τα περί διαλόγου «χωρίς προηγούμενες δεσμεύσεις», λες και το όποιο σενάριο επιλέξουν δε θα εντάσσεται στην πολιτική αναδιαρθρώσεων της ΕΕ που η κυβέρνηση υπηρετεί πιστά...

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Μπαμπινιώτης έχει επανειλημμένα διατυπώσει προτάσεις για την πρόσβαση, οι οποίες ως βασικό στόχο και ζητούμενο έχουν να καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια το πόσοι και ποιοι θα μπαίνουν σε αυτά.

Απεργούν σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητώντας να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις για κατάργηση του νομικού πλαισίου που αφορά στις εργασιακές τους σχέσεις. Στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο θέατρο ΔΙΑΝΑ και θα πραγματοποιήσουν πορεία. Σε αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών μπροστά στην απεργία.

Η απεργία πραγματοποιείται με αφορμή τη σημερινή εκδίκαση στο ΣτΕ της έφεσης ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου, ο οποίος είχε προσφύγει κατά του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις των ιδιοκτητών εκπαιδευτικών ως αντισυνταγματικού, υποστηρίζοντας ότι ο περιορισμός στις απολύσεις πλήττει την επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων.

«Η κατάργηση αυτού του νόμου θα αποτελέσει την απαρχή γενικότερων και ακόμα πιο δυσάρεστων εξελίξεων», σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζοντας ότι «η επίθεση των ιδιοκτητών κατά των εργαζομένων ξεκινάει από τη στήριξη που τους παρέχουν οι κυβερνήσεις και από το ευνοϊκό τοπίο που διαμορφώνουν». Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες, «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις, για αγώνες που μπορούν να φέρουν κατακτήσεις και προοπτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ