ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Να κατέβουν στους δρόμους καλούν, σήμερα, όλα ανεξαιρέτως τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που προωθεί η κυβέρνηση Φιγιόν. Στόχος των «μεταρρυθμίσεων» κατά την κυβέρνηση είναι να τονωθεί η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας μέσα από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την περικοπή των κοινωνικών παροχών.

Στην 24ωρη απεργία που έχει ανακοινωθεί για σήμερα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι εργαζόμενοι σε όλα τα μεταφορικά μέσα, στα ταχυδρομεία, στην εφορία, στις τηλεπικοινωνίες, στο δικαστικό κλάδο, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, οι δημοσιογράφοι ραδιοφώνου και τηλεόρασης, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο αλλά και στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Πρόκειται, όπως δήλωνε ο γραμματέας του συνδικάτου της CGT, που πρόσκειται στο Γαλλικό ΚΚ, για τη «μαζικότερη συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση όλων των τελευταίων χρόνων».

Υπέρ της κινητοποίησης τάσσονται, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα 2/3 των Γάλλων πολιτών. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις. Ο Πρόεδρος Σαρκοζί, πάντως, από την πλευρά του, δήλωνε ότι «όλος ο κόσμος έχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν». Βέβαια, καλού κακού, ανέβαλε προγραμματισμένο ταξίδι του στο εξωτερικό, προκειμένου να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Αλλαγή στην πράξη» ζητά ο Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Οι ΗΠΑ οφείλουν να κάνουν σαρωτικές, θεμελιώδεις αλλαγές στην πολιτική τους, τόσο από άποψη ουσίας όσο και από άποψη τακτικής, εφόσον επιθυμούν να υπάρξει διάλογος». Αυτό τόνισε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ανοιχτή συγκέντρωση, ο Ιρανός Πρόεδρος.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει η Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τις απειλές, να δεσμευτεί σοβαρά στο διάλογο και εφόσον αυτό γίνει, οι αλλαγές μπορούν να έρθουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Υπογράμμισε ότι αυτό δε θα πρέπει να γίνει μόνο απέναντι στο Ιράν αλλά απέναντι σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τις διάφορες χώρες όπου έχουν αναπτυχθεί και να πάψουν να υποστηρίζουν χώρες και κυβερνήσεις που δολοφονούν άλλους λαούς, αναφερόμενος με παραδείγματα στο Ισραήλ.

Τέλος, κατέληξε ότι θα πρέπει η αμερικανική κυβέρνηση ν' απολογηθεί για τα δεινά που έχει προκαλέσει στον κόσμο ολόκληρο μέσα από άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις της, όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Συμπλήρωσε πάντως, ότι η χώρα του περιμένει να δει τις «αλλαγές» που ευαγγελίζεται η νέα αμερικανική ηγεσία στην πράξη.

Η ομιλία Αχμαντινετζάντ αποτελεί και την πρώτη επίσημη ιρανική αντίδραση στα σχόλια του νέου Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα περί διάθεσης να «τείνει το χέρι εφόσον ο συνομιλητής ξεσφίξει τη γροθιά του» και στις διαβεβαιώσεις των συνεργατών του ότι απέναντι στο Ιράν θα λάβει προτεραιότητα ο «εντατικός διάλογος», αν και σημειώθηκε ότι εφόσον η Τεχεράνη δε συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πυρηνικό της πρόγραμμα «όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Αρχισε στη λιβανική πρωτεύουσα ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με θέμα τη χάραξη «εθνικής αμυντικής στρατηγικής», στην οποία εντάσσεται και το ακανθώδες ζήτημα του αφοπλισμού ή όχι της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Στο διάλογο συμμετέχουν εκπρόσωποι από 14 πολιτικούς σχηματισμούς. Εκτιμάται ότι δε θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις και θ' ακολουθήσει και νέος γύρος επαφών.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενώ οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι κρατούμενοι των φυλακών άρχισαν να ψηφίζουν για τις περιφερειακές εκλογές στο Ιράκ το Σάββατο, χτες σημειώθηκε άλλη μια επίθεση με στόχο τον ιρακινό στρατό με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Μοσούλη, σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες και τραυματίζοντας τρεις.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, απέστειλε επιστολή σε 80 χώρες, με αίτημα να καταθέσουν τη γνώμη τους για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- «Πανούκλα» κάμπιας εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς τις τελευταίες βδομάδες στη δυτικοαφρικανική Λιβερία έχοντας μολύνει ως σήμερα πάνω από 400.000 ανθρώπους σε πάνω από 100 χωριά. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ διαπίστωσαν πως η στρατιά από κάμπιες και σκουλήκια, μήκους τριών εκατοστών, που μολύνει ποτάμια, πηγάδια και κατατρώει φυτείας μπανάνας, κακάο κλπ. κάνει πλέον «εισβολή» και στη γειτονική Γουινέα... Πιθανή αιτία φέρεται η παρατεταμένη περσινή περίοδος βροχών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την «αποχώρηση» 1.900 Γάλλων στρατιωτών απ' το Τσαντ και την Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

ΤΟΚΙΟ.-- Στην ανάκληση περισσότερων από 1,35 εκατομμυρίων αυτοκινήτων παγκοσμίως θα προχωρήσει η «Toyota] μετά τον εντοπισμό προβλήματος στις ζώνες ασφαλείας, σε εξάρτημα της εξάτμισης ή και στα δύο στα μοντέλα «Vitz Belta» και «Ractis» που κατασκευάστηκαν από τον Ιανουάριο του 2005 ως τον Απρίλη του 2008.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων έχει προκαλέσει η πολύμηνη επιδημία χολέρας που πλήττει τη Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα κρούσματα, απ' τον περασμένο Αύγουστο, είναι πάνω από 57.700.

ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΣ.-- Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της Βολιβίας καθώς στην ευρύτερη περιοχή της Σάντα Κρους έχει εκδηλωθεί επιδημία ερυθράς που προκαλείται από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού κουνουπιών σε περιόδους ζέστης και βροχών. Ηδη 4.000 άνθρωποι έχουν πληγεί, με συμπτώματα υψηλού πυρετού, πόνου στην πλάτη και αναπνευστικά προβλήματα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τιμολογούν τη ζωή των αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΑΓΚΑΜΠ.--

Ακόμα τέσσερις άμαχοι νεκροί λόγω έκρηξης βόμβας προστέθηκαν χθες στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της κατοχής του Αφγανιστάν. Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που αποδίδεται σε «μαχητές των Ταλιμπάν», χτύπησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, στην περιοχή Ζάχρι, στην επαρχία Κανταχάρ. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός κατοχικός στρατός του Αφγανιστάν «μοίρασε» 40.000 δολάρια στους κατοίκους ενός αφγανικού χωριού, προσπαθώντας να εξαγοράσει τη ζωή των 15 αμάχων, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομών κατοχικών στρατευμάτων, ζητώντας παράλληλα «συγνώμη».

Κροκοδείλια δάκρυα, που, φυσικά, δεν υπηρετούν άλλο σκοπό από τη μεταστροφή του αντιαμερικανικού κλίματος στο Αφγανιστάν, όπου ο λαός στρέφεται όλο και περισσότερο στους Ταλιμπάν ως ύστατη λύση για την απελευθέρωση της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Στο μεταξύ το Πακιστάν ζήτησε χθες στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ αναφορικά με την «πάταξη της τρομοκρατίας», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η εκτόξευση πυραύλων από τις κατοχικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας στο έδαφός του με θύματα κυρίως αμάχους είναι επιζήμιες πολιτικά...

ΡΩΣΙΑ
Φημολογίες για το «πυραυλικό σύστημα»

ΜΟΣΧΑ.--

Ως «ανοησίες» χαρακτήρισε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας τα πρόσφατα δημοσιεύματα, που φέρουν τη Μόσχα να αναστέλλει την ανάπτυξη των πυραύλων «Iskander» στο Καλίνινγκραντ ως απάντηση στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη.

«Πώς μπορεί κανείς να αναστείλει συγκεκριμένες ενέργειες που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει;», αναρωτήθηκε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, μιλώντας στο πρακτορείο «Ιταρ Τας». Υπενθύμισε, επίσης, πως τα σχέδια ανάπτυξης των συγκεκριμένων πυραύλων στο Καλίνινγκραντ θα έρχονταν μόνο σαν απάντηση στην «ασπίδα» των ΗΠΑ όχι νωρίτερα από το 2013.

Πάντως, τη συγκεκριμένη πληροφορία μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ», ισχυριζόμενο, μάλιστα, πως η Μόσχα θα προβεί σε μια τέτοια αναστολή αν υπάρξει αλλαγή στάσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Για «πολύ θετικό βήμα, εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία», έκανε λόγο ο Αμερικανός εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, Κουρτ Βόλκερ, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απαθουράι, και του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτζεμπεργκ.

ΡΩΣΙΑ - ΚΟΥΒΑ
Στη Μόσχα ο Ραούλ Κάστρο

ΜΟΣΧΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από χτες ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ παράλληλα αναμένεται να υπογραφούν σειρά συμφωνιών συνεργασίας σε αμυντικό, ενεργειακό και τεχνολογικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, εκτός από το πρωτόκολλο συμφωνίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στην εταιρεία «Cuba Petroleum» και την «Russian National Oil Consortium», υπογράφτηκαν άλλες 10 συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, της Φαρμακευτικής και του Τουρισμού.

Παράλληλα, νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην «Πρένσα Λατίνα», τόνισε ότι η Ρωσία θα ασκήσει πιέσεις για τον τερματισμό του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για σχεδόν 50 χρόνια στην Κούβα, ενώ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κουβανού Προέδρου στη Μόσχα ως «ορόσημο» στις σχέσεις των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ