Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Αλλαγή στην πράξη» ζητά ο Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Οι ΗΠΑ οφείλουν να κάνουν σαρωτικές, θεμελιώδεις αλλαγές στην πολιτική τους, τόσο από άποψη ουσίας όσο και από άποψη τακτικής, εφόσον επιθυμούν να υπάρξει διάλογος». Αυτό τόνισε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ανοιχτή συγκέντρωση, ο Ιρανός Πρόεδρος.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει η Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τις απειλές, να δεσμευτεί σοβαρά στο διάλογο και εφόσον αυτό γίνει, οι αλλαγές μπορούν να έρθουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Υπογράμμισε ότι αυτό δε θα πρέπει να γίνει μόνο απέναντι στο Ιράν αλλά απέναντι σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τις διάφορες χώρες όπου έχουν αναπτυχθεί και να πάψουν να υποστηρίζουν χώρες και κυβερνήσεις που δολοφονούν άλλους λαούς, αναφερόμενος με παραδείγματα στο Ισραήλ.

Τέλος, κατέληξε ότι θα πρέπει η αμερικανική κυβέρνηση ν' απολογηθεί για τα δεινά που έχει προκαλέσει στον κόσμο ολόκληρο μέσα από άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις της, όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Συμπλήρωσε πάντως, ότι η χώρα του περιμένει να δει τις «αλλαγές» που ευαγγελίζεται η νέα αμερικανική ηγεσία στην πράξη.

Η ομιλία Αχμαντινετζάντ αποτελεί και την πρώτη επίσημη ιρανική αντίδραση στα σχόλια του νέου Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα περί διάθεσης να «τείνει το χέρι εφόσον ο συνομιλητής ξεσφίξει τη γροθιά του» και στις διαβεβαιώσεις των συνεργατών του ότι απέναντι στο Ιράν θα λάβει προτεραιότητα ο «εντατικός διάλογος», αν και σημειώθηκε ότι εφόσον η Τεχεράνη δε συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πυρηνικό της πρόγραμμα «όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ