ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Η εργοδοσία δε θα σταθεί σε χλωρό κλαρί

Νέα πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα. Σε συγκέντρωση στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ

Από τον αποκλεισμό στο κατάστημα της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» στη Νέα Ιωνία την περασμένη βδομάδα
Από τον αποκλεισμό στο κατάστημα της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» στη Νέα Ιωνία την περασμένη βδομάδα
Με όπλα τους την ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, τη συλλογική και συντονισμένη πάλη, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα ταξικά κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα του εμπορίου και των υπηρεσιών, συνδικάτα άλλων κλάδων και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ διοργανώνουν συγκέντρωση σήμερα στις 4 το απόγευμα, στην πλατεία Καραϊσκάκη, δίνοντας ακόμα μια απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, στις απολύσεις, στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, που εκδηλώθηκε με τις τρομοκρατικές συλλήψεις που επιχείρησαν η εργοδοσία της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες παίρνουν σήμερα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τα ταξικά συνδικάτα κλιμακώνουν την πάλη τους για την ανάκληση της παράνομης και τρομοκρατικής απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου και τη μαφιόζικη προσπάθεια εξαγοράς του από την επιχείρηση «ΤΖΑΜΠΟ». Δίνουν συντονισμένα τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα, που επιχειρεί η εργοδοσία της «ΤΖΑΜΠΟ», έχοντας στις υπηρεσίες της τους κατασταλτικούς και κρατικούς μηχανισμούς, καθώς μετά τις συλλήψεις δυο εργαζομένων από το κατάστημα του Ταύρου, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής κινητοποίησης το περασμένο Σάββατο, προχτές κατέθεσε μήνυση σε ακόμα δυο εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, στην Πάτρα.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στόχος του εργοδότη είναι να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις του ταξικού εργατικού κινήματος έξω από τα καταστήματα «ΤΖΑΜΠΟ», που το περασμένο Σάββατο έδωσε μια σημαντική μάχη από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, αποκλείοντας 29 καταστήματα της επιχείρησης.

«Η παρέμβαση της αστυνομίας - συνεχίζει - υπέρ της εργοδοσίας φανερώνει για μια ακόμα φορά τον πραγματικό της ρόλο ως κατασταλτικού μηχανισμού και τους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στα «ΤΖΑΜΠΟ» και συνολικά στα πολυκαταστήματα να βγάλουν συμπεράσματα από το ανυπότακτο ταξικό παράδειγμα του απολυμένου. «Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς, να υψώσουν αγωνιστικό ανάστημα, διεκδικώντας το δίκιο και τα δικαιώματά τους κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές, τον εργοδοτικό δικομματικό συνδικαλισμό».

«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Επιμένει στην εργασιακή ομηρία

Κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την αοριστικοποίηση των συμβάσεων δεκάδων εργαζομένων

Καμία δέσμευση δεν ανέλαβε επί της ουσίας η διαχειρίστρια εταιρεία «Στάργουντ» για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου όλων των εποχικά απασχολούμενων εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας Βουλιαγμένης» είναι 12μηνης και συνεχούς λειτουργίας. Υπόλογη είναι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης που περιορίζει την παρέμβασή της σε «συστάσεις» και «παραινέσεις» προς την εργοδοσία.

Συγκεκριμένα, μετά από σειρά συναντήσεων στο υπουργείο, κάτω από την πίεση που ασκούν οι ταξικές δυνάμεις στο ξενοδοχείο και το κλαδικό συνδικάτο, η εταιρεία έδωσε γραπτή απάντηση στο πάγιο αίτημα για τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, ότι θα προχωρήσει σταδιακά «και σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητές της να υλοποιήσει την απορρόφηση των εποχιακών εργαζομένων της». Ωστόσο, ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας είναι το σημείο όπου, δικαιολογώντας τη στάση της, αναφέρει ότι η κύρια δραστηριότητά της «επιτυγχάνεται κατά τη θερινή περίοδο, ενώ τη χειμερινή περίοδο τα ξενοδοχεία της επιχείρησης λειτουργούν με χαμηλή πληρότητα. Ως εκ τούτου, δε δύναται η επιχείρηση, τουλάχιστον κατά την παρούσα φάση, να απασχολεί τον ίδιο αριθμό εργαζομένων καθ' όλο το έτος»!

Οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο ξεκαθαρίζουν ότι θα δώσουν τη μάχη μέχρι να μονιμοποιηθούν και οι 101 (σύμφωνα με την επιχείρηση) εργαζόμενοι, όπως έκαναν και στο πρόσφατο παρελθόν, αναγκάζοντας την εταιρεία να προσλάβει δεκάδες εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΧΙΟΥ
Φρένο στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Φρένο στα σχέδια της δημοτικής αρχής στον Αγιο Μηνά Χίου, για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, έβαλε ο αγώνας των εργαζομένων από το σύνολο των δήμων στο νησί. Η δημοτική αρχή (στηρίζεται από τη ΝΔ και από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ) είχε αναθέσει εδώ και καιρό την καθαριότητα σε ιδιώτη εργολάβο, με το πρόσχημα ότι ο δήμος δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό. Μάλιστα, η δημοτική αρχή είχε παραδώσει στον εργολάβο και τα απορριμματοφόρα του δήμου. Οι εργαζόμενοι είχαν εξαρχής καταγγείλει την ενέργεια αυτή και απαίτησαν να γίνουν προσλήψεις, κάτι που δεν έγινε. Την προηγούμενη Τρίτη το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους του νησιού πραγματοποίησαν στάση εργασίας και μαζική συγκέντρωση έξω από το συγκεκριμένο δήμο. Ο δήμαρχος Γ. Παντελάρας στην αρχή επιχείρησε να απειλήσει και προέβη σε προπηλακισμούς, αλλά κάτω από την αταλάντευτη στάση των εργαζομένων αναγκάστηκε να υποχωρήσει και την άλλη μέρα πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να διώξει τον εργολάβο και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων, τους καλεί να επαγρύπνηση και να πουν όχι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Ενώ επισημαίνει ότι «ευτυχώς οι διαθέσεις των εργαζομένων πολλές φορές τρέχουν πολύ πιο μπροστά από τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες».

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΧΑΒΑΛΕΣ»
Προγράμματα «stage» αντί για σταθερή δουλειά

Οι ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στο πλευρό των 120 εργαζομένων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Χαβαλές» στις Σέρρες και την Καβάλα, οι οποίοι παραμένουν ξεκρέμαστοι κι απλήρωτοι, μετά την απόλυσή τους, με την ανοχή και του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, η εργοδοσία κοινοποίησε το σύνολο των απολύσεων στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν πάρει αποζημίωση, δώρο Χριστουγέννων, άδειες κι επιδόματα αδείας, ενώ σε κάποιους από αυτούς χρωστάει και τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ των Σερρών την περασμένη Πέμπτη, σημείωσε την ανάγκη να μη συμβιβαστούν με προγράμματα απασχόλησης, να παλέψουν για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε ακόμα τις ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, καλώντας τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν το ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Σερρών και στο Σωματείο Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων Ν. Σερρών, καθώς λειτουργούν σαν μακρύ χέρι της εργοδοσίας, παροτρύνοντας τους εργαζόμενους να δεχτούν τα προγράμματα τύπου stage της νομαρχίας και του ΟΑΕΔ. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης.

ΔΕΗ ΛΑΥΡΙΟΥ
Απολύθηκαν 17 σε εργολάβο

Το καθεστώς γαλέρας που έχουν επιβάλει στους εργασιακούς χώρους οι εργολάβοι έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το νέο κρούσμα αφορά αυτή τη φορά το χώρο της ΔΕΗ στο Λαύριο όπου ο εργολάβος Ψαράκης ανακοίνωσε ξαφνικά την περασμένη Τετάρτη σε 17 από τους 35 εργαζόμενους που απασχολεί ότι απολύονται, επειδή δεν του δίνει άλλη δουλειά η εταιρεία. Για όσους δεν απολυθούν, ο εργολάβος ενημέρωσε ότι έχει χρήματα για να τους πληρώσει μόνο μέχρι τις 20 Φλεβάρη, αν και η σύμβαση που έχει με την επιχείρηση λήγει το Μάη. Αμεση ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, που βρέθηκε στο χώρο, κατήγγειλε τις απολύσεις και απαίτησε να ανακληθούν. Δε συνέβη όμως το ίδιο με το σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΗ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ), το οποίο όχι μόνο αρνήθηκε απλά να κάνει το οτιδήποτε, αλλά ακόμα και να στηρίξει κινητοποίηση που θα εξαγγείλει το ίδιο το Εργατικό Κέντρο.

ΠΑΜΕ
Την Τρίτη η πρωτοχρονιάτικη πίτα

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόβει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο την Τρίτη, 3 Φλεβάρη, στις 3 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Στέκι της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ (Μητροπόλεως 10).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ