ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Κάλυψε την εργοδοσία και τους μηχανισμούς καταστολής

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας χτες από ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας και το ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των ταξικών δυνάμεων
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των ταξικών δυνάμεων
Η εργατική τάξη θα δώσει αποφασιστική απάντηση σε κάθε απόπειρα και σχεδιασμένη επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα παρέδωσαν στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ταξικά συνδικάτα της Αθήνας και το ΠΑΜΕ που προχώρησαν χτες το πρωί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, με αφορμή τις συλλήψεις, τις αστυνομικές επιθέσεις και τους χαφιέδικους μηχανισμούς που ενεργοποίησαν κυβέρνηση και εργοδοσία κατά τη διάρκεια και μετά τις κινητοποιήσεις στα «Τζάμπο».

Το στέλεχος της κυβέρνησης κάλυψε την αστυνομία και δεν έδωσε την παραμικρή εξήγηση για το γεγονός ότι η δικαιοσύνη δεν έχει κάνει τίποτα για να αποδοθούν οι ευθύνες στην εργοδοσία του «Τζάμπο», η οποία καταγγέλλεται με συγκεκριμένα στοιχεία από τους συνδικαλιστές για τον εκβιασμό και την απόπειρα εξαγοράς του απολυμένου Νίκου Νικολόπουλου. Ενώ αντίθετα έδειξε ιδιαίτερο ζήλο στην καταστολή και ποινικοποίηση των εργατικών κινητοποιήσεων, ύστερα από αίτημα της μεγαλοεργοδοσίας.

Τίποτα δε βρήκε να απαντήσει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και για τα όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα. Οπως για παράδειγμα, για τη σύλληψη εργαζόμενης στο σπίτι της την επόμενη μέρα από τον αποκλεισμό «Τζάμπο» στον Πειραιά, ή για το γεγονός ότι η αστυνομία δεν άφηνε να φύγουν από το τμήμα οι δικηγόροι που συνόδευσαν εκεί, βουλευτή του ΚΚΕ. Αλλά και για περιπτώσεις όπως η αναίτια και προκλητική επίθεση με χημικά και ρόπαλα που δέχτηκε διαδήλωση των οικοδόμων την περασμένη βδομάδα. Μ' αυτό τον τρόπο, ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε πως για την κυβέρνηση, η προστασία των συμφερόντων των επιχειρήσεων αποτελεί πάγια προτεραιότητα, σε βάρος των εργαζόμενων και των αγώνων τους.

«Το ΠΑΜΕ δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να περάσει η τρομοκράτηση των εργαζομένων, όχι μόνο σήμερα, που δίνουμε τη μάχη για την ανάκληση της απόλυσης στα ΤΖΑΜΠΟ αλλά συνολικότερα... Η επίθεση και η προσπάθεια του κεφαλαίου να την "πληρώσει" η εργατική τάξη, αντικειμενικά θα οξύνει και την ταξική πάλη. Η εργατική τάξη δεν είναι διατεθειμένη να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Το ταξικό εργατικό κίνημα θα απαντήσει σε κάθε πρόκληση», σημείωσαν συνδικαλιστές μετά τη συνάντηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
Μαζική η συμμετοχή στην απεργία

Ξεχωριστή η σημασία της μάχης που ξεκίνησε χτες το απόγευμα για την ανάκληση των απολύσεων και τη διασφάλιση δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η απεργία των εργαζομένων στον «Κατσέλη» που ξεκίνησε χτες το βράδυ στις 8 και τελειώνει σήμερα την ίδια ώρα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν, μεταξύ άλλων, την άμεση ανάκληση των 5 απολύσεων που έγιναν την περασμένη βδομάδα και στέλνουν μήνυμα ότι θα αντισταθούν στα σχέδια για παραπέρα απολύσεις. Με τη μαζική συμμετοχή τους απάντησαν αγωνιστικά στις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που επιχείρησε να ξεκινήσει - χωρίς να τα καταφέρει - νωρίτερα τη διανομή των προϊόντων από το εργοστάσιο στο Μενίδι. Η απεργία ισχύει και για τα παραρτήματα της επιχείρησης σε Κρήτη και Βόλο.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με το Επιχειρησιακό Σωματείο, το Κλαδικό Συνδικάτο και έχοντας στο πλάι τους εκπροσώπους άλλων ταξικών συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων από άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις και άλλους κλάδους, περιφρούρησαν την απεργία και συνεχίζουν το ίδιο μέχρι τη λήξη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία της απεργίας έχει διπλή αξία, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη συγκεκριμένη εταιρεία και ενώ το Επιχειρησιακό Σωματείο δημιουργήθηκε μόλις πριν δύο χρόνια.

Το μέλος της διοίκησης του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων, Χρ. Σπύρου, δήλωσε στον «Ρ»: «Η εργοδοσία είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό την τρομοκρατία και τις απολύσεις, με σκοπό να φορτώσει στους εργαζόμενους την κρίση. Η σημερινή απεργία ήταν η πρώτη δυναμική απάντηση και τους έστειλε το μήνυμα ότι δε θα τους το επιτρέψουμε. Είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε με αγώνες, απαιτώντας το δικαίωμά μας στην εργασία».

Ο Γ. Χριστόπουλος, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Κόκα Κόλα, δήλωσε: «Ως εργαζόμενοι στον ίδιο κλάδο έχουμε υποχρέωση να είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στον "Κατσέλη", γιατί παλεύουν για το αυτονόητο, που λέγεται δικαίωμα στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή στην εργοδοσία». Ενώ ο Γ. Καρακώστας, μέλος της Διοίκησης του Κλαδικού Συνδικάτου, επισήμανε: «Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Χρειάζεται ενωμένος αγώνας όχι μόνο των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και γενικότερα γιατί το μεγάλο κεφάλαιο έχει βάλει στόχο να ισοπεδώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μόνο ενωμένοι όλοι οι εργάτες θα εμποδίσουμε να περάσουν τα σχέδια αυτά».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Δεκανίκι στη στρατηγική του κεφαλαίου

Αποθέωση του «κοινωνικού εταιρισμού» στο χτεσινό 44ο απολογιστικό συνέδριο

Την ανάγκη της ταξικής συσπείρωσης των εργαζομένων για την κλιμάκωση του αγώνα και τη σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ως μοναδικής διεξόδου για την υπεράσπιση και διεύρυνση των συμφερόντων τους, ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», κατά τη διάρκεια του 44ου απολογιστικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, που πραγματοποιήθηκε χτες στο ξενοδοχείο «Οσκαρ». Σ' αυτήν την κατεύθυνση και με αυτόν το στόχο οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ, καταψηφίζοντας τόσο τον απολογισμό όσο και τον προγραμματισμό «δράσης», δίνουν τη μάχη μέσα στους τόπους δουλειάς με όπλο τους το ισχυρό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, όσο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά την πίστη τους - αυτή τη φορά στο όνομα της επερχόμενης κρίσης - στη γραμμή του «εφικτού» και της «συνεργασίας», δηλώνοντας, παρά τις όποιες αποπροσανατολιστικές κορόνες, την πρόθεσή τους να βάλουν πλάτη για να μη θιγούν τα κέρδη της εργοδοσίας.

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματιών του κλάδου, επιβεβαίωσε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Μ. Αλεξανδράκης, ο οποίος, μετά τα 250 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες του κλάδου, ανέφερε ότι για τους εργαζόμενους το υπουργείο θα δώσει έμφαση στα προγράμματα κατάρτισης! Οι δε εκπρόσωποι βουλευτές των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν, για ακόμα μία φορά, να πείσουν για το ποιοι είναι οι καλύτεροι υπερασπιστές των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στο συνέδριο μίλησε ο Χρ. Κατσώτης. Υπογράμμισε ότι απέναντι στα κόμματα της πλουτοκρατίας, σε αυτές τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που προσπαθούν να υποτάξουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων στη λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να οργανωθούν, να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις. Για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης και σε πολιτικό και σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και όσων το υπηρετούν, για μια άλλη εξουσία.

ΣΕΑΑΝ
Συγκέντρωση ενάντια στο συνέδριο της νοθείας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναπήρων, γονέων και κηδεμόνων και εργαζομένων αύριο Παρασκευή στις 9.30 π.μ., έξω από το ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» (αρχές Μ. Βόδα), όπου θα πραγματοποιείται η φιέστα της τελετής έναρξης του 7ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). «Καμία νομιμοποίηση του νόθου Συνεδρίου της λεγόμενης ΕΣΑμεΑ. Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, και τα στηρίγματά της, κόμματα του ευρωμονόδρομου, και τις συμβιβασμένες διεφθαρμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ΕΣΑμεΑ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση - κάλεσμά της η ΣΕΑΑΝ.

Εικοσιτετράωρη απεργία για αύριο Παρασκευή αποφάσισε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στον «Ερμή» - Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες που φιλοξενεί και εκπαιδεύει 120 άτομα με αναπηρία. Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι συνεχίζεται η κακοδιαχείριση από την 20ετή διοίκηση, η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός των εργαζομένων, ο περιορισμός της συμμετοχής των εκπαιδευόμενων και οικογενειών τους. Και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο την ώρα έναρξης του Συνεδρίου της ΕΣΑμεΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ